search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:41
MENU CLOSE

Η Ιταλία φέτος στο έτος 1787

24.09.2013 09:54

«Η Ιταλία βρίσκεται στο έτος 1787» μου είπε ο συνομιλητής μου στο τραπέζι, «δύο ακριβώς χρόνια πριν από την επανάσταση».

«Η Ιταλία βρίσκεται στο έτος 1787» μου είπε ο συνομιλητής μου στο τραπέζι, «δύο ακριβώς χρόνια πριν από την επανάσταση». Καθόμασταν στο περίφημο εστιατόριο «του Τσίτσιο», στην Μπόκα ντι Μάγκρα, με φόντο την απέραντη μαρίνα με τα σκάφη αναψυχής της δεξιάς όχθης του ποταμού λίγο πριν εκβάλλει στην Αδριατική θάλασσα, στον Κόλπο των Ποιητών, μετά την εκδήλωση για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Βιτόριο Σερένι. Ρωτούσα να μάθω – είχαμε πλέον περάσει στις γκράπες –, να καταλάβω για πολλοστή φορά ποια είναι η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία.
Την Ιταλία δεν μπορείς να την καταλάβεις παρά μόνο αν τη δεις σαν ένα πρόσφορο έδαφος για πολιτικούς πειραματισμούς: από την εποχή του Μακιαβέλι και μετά, η Ιταλία αναδείχθηκε σε χώρα που πειραματίζεται συνεχώς πάνω στο πολίτευμα της δημοκρατίας. Ο Γκαριμπάλντι, ο Μουσολίνι, ο Αντόνιο Γκράμσι, οι κυβερνήσεις συνεργασίας στη δεκαετία του ’60, ο Τρίτος Δρόμος του Μπερλινγκουέρ και ο Ιστορικός Συμβιβασμός του Άλντο Μόρο στη δεκαετία του ’70, η «τηλεκρατία» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τη δεκαετία του ’80 έως τις μέρες μας… με την κυβέρνηση συνασπισμού της Δεξιάς με την Αριστερά. Πάντα οι πολιτικές εξελίξεις σ’ αυτή τη χώρα με άφηναν άφωνο και μόνο με τη βοήθεια των φίλων έβγαζα κάποια άκρη, όπως τώρα π.χ. με τα λόγια του Πιέρο.
Στο έτος 1787 βρίσκεται, λοιπόν, η Ιταλία και δεν πρόκειται περί ευφημισμού έπειτα από άφθονη ροή Βερμεντίνου οίνου και πικρής γκράπας: ο πρώην κεντροδεξιός υπουργός Πολιτισμού Σάντρο Μπόντι δήλωσε επίσημα πως «ή η πολιτική είναι σε θέση να βρει κάποιες λύσεις, ικανές να αποκαταστήσουν τη φυσιολογική ισορροπία ανάμεσα στις διάφορες θεσμοθετημένες εξουσίες, ή η Ιταλία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μια μορφή εμφυλίου πολέμου, η έκβαση του οποίου είναι για όλους άγνωστη». Ξεχάστε τις νεανικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις. Η επόμενη επανάσταση θα γίνει από τους παππούληδες της τρίτης ηλικίας.

* Ο Σωτήρης Παστάκας είναι ποιητής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:41