search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:56
MENU CLOSE

«Ηξερα ότι είναι συμμορία, αλλά όχι ότι θα έφταναν ώς εκεί»

24.09.2013 11:04
«Ηξερα ότι είναι συμμορία, αλλά όχι ότι θα έφταναν ώς εκεί» - Media

«Ναι, ψήφισα Χρυσή Αυγή. Φυσικά και δεν θα ξαναψηφίσω, αλλά δυστυχώς την ψήφο μου δεν μπορώ να την πάρω πίσω». Η Μαρίνα είναι 50 ετών και ήρθε στη χώρα μας πριν από 20 χρόνια από τη Γεωργία με τους δύο μικρούς της γιους.

Αναδημοσίευση από www.kathimerini.gr
 
Της Λινας Γιανναρου
 
Εδώ και δέκα χρόνια ζει στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, δουλεύοντας σκληρά ως λαντζέρισσα σε μαγαζιά του κέντρου. Είναι μια ψηλή, γεροδεμένη και χαμογελαστή γυναίκα, μάνα και πατέρας της οικογένειας. Και τα δύο παιδιά της σπουδάζουν.
«Χρυσή με είχαν κάνει να μη ρίξω εκεί την ψήφο μου στις εκλογές -χα, άκουσες τι είπα; “χρυσή”- αλλά το είχα αποφασίσει», λέει σε εντυπωσιακά ελληνικά κάτω από τη βαριά προφορά της πατρίδας της. Οπως λέει, ήταν μια ξεκάθαρη ψήφος διαμαρτυρίας. «Είχα απογοητευτεί από το σύστημα. Τι δημοκρατία είναι αυτή όταν ο ένας ψάχνει στα σκουπίδια και ο άλλος γλεντάει τη ζωή του; Στη Βουλή όλο μιλάνε, παριστάνοντας τους πατριώτες. Είναι ένα φθηνό θέατρο».
 
Για τα «έργα» της Χρυσής Αυγής είχε ακούσει. «Ηξερα ότι είναι μια συμμορία, αλλά όχι ότι θα μπορούσαν να φτάσουν ώς εκεί που έφτασαν. Σκέφτηκα ότι ίσως είναι κι αυτός ένας τρόπος διαμαρτυρίας. Να αλλάξει η εικόνα στη Βουλή, να τους ταράξουν το νευρικό σύστημα. Να έμπαιναν δαύτοι, ένα ξένο σώμα σε όλη την αδράνεια, την ψευτιά και το λίπος του Κοινοβουλίου».
 
Ανάλογες σκέψεις έκαναν και πολλοί γείτονες από την περιοχή. «Ημουν εφορευτική επιτροπή στον Αγιο Παντελεήμονα και ξέρω ότι πάρα πολλοί ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Η περιοχή είναι πολύ επιβαρυμένη. Δεν είναι ζωή αυτή που ζεις εδώ». Η ίδια διευκρινίζει πως ποτέ δεν έχει αντιμετωπίσει κάποια ρατσιστική επίθεση («απλά με σνομπάρουν που δεν είμαι Ελληνίδα, αλλά είμαι σκληρό καρύδι εγώ»), ενώ από την άλλη «είκοσι χρόνια τώρα δεν με έχει σταματήσει ποτέ κανένας για χαρτιά». Η Χρυσή Αυγή, λέει, είχε κάνει εδώ και καιρό αισθητή την παρουσία της στην περιοχή.
 
Και πώς σου φάνηκε η στάση του κόμματος μετά τις εκλογές; ρωτάμε. «Ακου, αυτό που έγινε με την Κανέλλη, για παράδειγμα, δεν με πολυπείραξε. Δεν έχει σημασία αν είναι ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ ή όποιος θέλει. Είχα χάσει την εμπιστοσύνη μου στο πολιτικό σύστημα γενικά, γι’ αυτό δεν με πείραξε. Το πρόβλημα άρχισε με τα χτυπήματα στους ξένους και τα συσσίτια μόνο για Ελληνες, μια διαδικασία εξευτελιστική. Καλύτερα να πεινάς παρά να πας εκεί».
 
«Να βρεθεί μια λύση»
 
Είχε αποφασίσει και πριν από το φονικό ότι δεν θα ξαναέδινε την ψήφο της στη Χ.Α. Ομως δεν πιστεύει ότι θα ακολουθήσουν πολλοί το παράδειγμά της. «Δυστυχώς θα ψηφίσουν και πάλι πάρα πολλοί. Το χάσμα, το κακό στην κοινωνία μεγαλώνει. Αν δεν δουν βελτίωση στη ζωή τους, την κρίση και την εγκληματικότητα να υποχωρούν, δεν θα αλλάξει τίποτα. Ο πολιτικός χώρος έχει αδειάσει και εφόσον δεν υπάρχει κάτι φωτεινό, θα γεμίσει με κάτι μαύρο. Εικάζω ότι θα έχουμε πολύ άσχημες εξελίξεις». Για τη Μαρίνα, η εκστρατεία να τεθεί η Χ.Α. εκτός νόμου δεν έχει νόημα. «Την επόμενη ημέρα, αυτοί θα ανοίξουν παρόμοιο κόμμα. Το πρόβλημα είναι βαθιά κοινωνικό και δεν λύνεται με απαγορεύσεις. Αυτό που γίνεται είναι αίσχος στην περιοχή μας, αλλά δεν φταίνε οι ξένοι. Δεν γίνεται να έχουμε συμμορίες να βαράνε κόσμο. Πρέπει να υπάρχει πιο πολιτισμένος τρόπος να λυθεί, να βρεθεί μια λύση πολιτισμένη και πολιτική».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:55