12/12/2019 02:29:28

Ο Guardian καταγράφει τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής

Ο Guardian καταγράφει τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής

 - Media
Εκτενή αναφορά στις σχέσεις της Χρυσής Αυγής με τον κρατικό μηχανισμό κάνει ο Guardian, παρουσιάζοντας χάρτη της πρωτοβουλίας «City at a Time of Crisis» -«Η πόλη την εποχή της κρίσης». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει αναπτυχθεί από ομάδα ερευνητών, η οποία πραγματοποιεί μελέτη για τον αντίκτυπο της κρίσης στους αστικούς χώρους της Αθήνας σε σχέση με την αύξηση της ρατσιστικής βίας στην πόλη και όχι μόνο.
Στο διαδραστικό αυτό χάρτη  σημειώνονται οι ρατσιστικές επιθέσεις της οργάνωσης από το Μάιο 2011 έως και το Σεπτέμβριο του 2013. Η ανανέωση είναι συνεχής, μέσω μαρτυρίων και δημοσιευμάτων.
Με κόκκινο σημειώνονται οι καταγεγραμμένες επιθέσεις, οι οποίες κατηγοριοποιούνται και πιο αναλυτικά ως εξής:
 Όλες οι κατηγορίες
Θάνατος
Σοβαρή σωματική επίθεση
Σωματική επίθεση
Εξύβριση
Καταστροφή ιδιοκτησίας
Κλοπή
Αστυνομική βία
Βασανισμός

Παράλληλα, σε άρθρο του για τη Χρυσή Αυγή αναφέρει:

«Ο Τύπος αναφέρει ότι στοιχεία μέσα στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εκπαίδευαν τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Υπάρχουν καταγγελίες ότι η Χρυσή Αυγή διαθέτει μια μυστική παραστρατιωτική δομή 3.000 ατόμων που εκπαιδεύεται από συμπαθούντες στον στρατό». «Είναι αποκρουστικό το πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η είδηση».
 
«Υπήρχε πολύ κενολογία για ένα πιθανό πραξικόπημα όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε υποσχεθεί δημοψήφισμα στους Έλληνες για τα πακέτα λιτότητας. Στο στρατό, υποτίθεται πως υπήρχε μια κατάσταση συναγερμού σχετικά με την πιθανή ανάγκη να παρέμβει σε περίπτωση κοινωνικών αναταραχών, ενώ το γεγονός πως ο τότε υπουργός Άμυνας ένιωσε την ανάγκη να αποστρατεύσει αρκετούς ανώτατους αξιωματικούς, τροφοδότησε επίσης αυτή την φημολογία.
 
»Ένα χρόνο μετά, η κεντροαριστερή εφημερίδα Το Βήμα εξακολουθούσε να γράφει για ένα ‘’πραξικόπημα που δεν έγινε’’, υποθέτοντας πως οι ενέργειες του υπουργού Άμυνας εμπόδισαν ένα πραξικόπημα, αν και φαίνεται πως οι αποστρατεύσεις προκλήθηκαν από το γεγονός πως οι αξιωματικοί του στρατού πήραν άμεσες αποφάσεις κατά των μειώσεων στις συντάξεις

»Η παρουσία μιας μεγάλης και ολοένα αυξανόμενης νεοναζιστικής οργάνωσης όπως η Χρυσή Αυγή η οποία πήρε σχεδόν 7% στις εκλογές του 2012, μπορεί και να είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Σε αυτές τις ίδιες εκλογές, περίπου οι μισοί αστυνομικοί φέρονται να έχουν ψηφίσει την Χρυσή Αυγή.

Τμήματα του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, προσελκύονταν πάντοτε από αυτή την ακροδεξιά οργάνωση. Επακόλουθες αποκαλύψεις επισημαίνουν πως υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ της Χρυσής Αυγής και της ΕΛ.ΑΣ, την ίδια στιγμή που οι αντιφασίστες είναι αντικείμενο βασανισμού στα χέρια της Αστυνομίας. Επίσης, υπάρχει μια γενική κρατική ανοχή στη βίαιη και ρατσιστική δημόσια συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής. Η μεγάλη έκπληξη ήταν τον Μάιο όπου ο δήμαρχος Αθηναίων τελικά αποφάσισε ότι η αστυνομία του, αντί να συνεννοηθεί με την Χρυσή Αυγή, έπρεπε να ακυρώσει την διανομή τροφίμων ''μόνο για Ελληνες''.
 
»Η δολοφονία του αριστερού μουσικού Παύλου Φύσσα, έχει πυροδοτήσει μια οργισμένη αντίδραση από την ελληνική Αριστερά. Οι ακτιβιστές επικαλούνται το βίντεο από κάμερα ασφαλείας σύμφωνα με το οποίο η αστυνομία ήταν παρούσα και δεν έκανε τίποτα για να προσπαθήσει να αποτρέψει την δολοφονία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ένας μεγάλος αριθμός διοικητών της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους. Η δυνατή κοινωνική αντίδραση συμπίπτει με την απειλή της κυβέρνησης να απαγορεύσει την Χρυσή Αυγή.
 
»Η Χρυσή Αυγή, εμφανίζεται σε κάποιες δημοσκοπήσεις σαν το τρίτο κόμμα στην Ελλάδα, αν και η σταθερή βάση της υποστήριξης της φαίνεται να κυμαίνεται σε μονοψήφια ποσοστά και έχει πέσει μετά την δολοφονία του Φύσσα. Όπως και να έχει, η επιμονή στις ψήφους του κόμματος παρά τις προηγούμενες βίαιες προκλήσεις του και τους υποτιθέμενους δεσμούς της με το κράτος, επισημαίνουν πως ακόμη και εάν απαγορευτεί θα συνεχίσει να υπάρχει σε κάποια μορφή και θα παραμένει απειλή. Το κλασσικό φασιστικό- παραστρατιωτικό στυλ του 1920 που έχει η Χρυσή Αυγή δεν αποτελεί έκπληξη. Η ερώτηση είναι άλλη: Γιατί στοιχεία του κράτους τα οποία έχουν πληγεί από την ύφεση έχουν τέτοιο συσχετισμό με την Χρυσή Αυγή;
 
»Στο πλαίσιο της λεγόμενης κρίσης χρέους της Ελλάδας, τα βίαια πακέτα λιτότητας τα οποία έχουν επιβληθεί από τους ηγέτες της Ε.Ε. και της άρχουσας τάξης σε συνδυασμό με την κοινωνική κατάρρευση, έχουν προκαλέσει κρίση. Οι σχέσεις των κυρίαρχων κομμάτων με την πολιτική τους βάση έχει αρχίσει να αποσυντίθεται. Τα υπουργεία έχουν επανειλημμένως βρεθεί σε αδιέξοδο. Η επιβολή της λιτότητας, κρατά ανοιχτούς τους νέους ανταγωνισμούς μέσα στην κυβερνητική ελίτ, όπως φάνηκε και στην προσπάθεια του Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ. Οι περικοπές έχουν εξασθενήσει την ικανότητα του κράτους.
 
»Για μια περίοδο, η εμπειρία της Ελλάδας από τις γενικές απεργίες, τις καταλήψεις και τις διαμαρτυρίες των κοινωνικών κινημάτων, έφτασε κοντά στην εξέγερση. Αυτό είναι το πιο κοντινό που αποκαλεί ο Gramsci ως κυβερνητική κρίση. Ο πολιτικός έλεγχος του κράτους έχει αρχίσει να καταρρέει. Η κατάρρευση της εξουσίας είναι αυτή η οποία τροφοδοτεί την Χρυσή Αυγή.
 
»Η κατάσταση είναι τοξική. Η λιτότητα δεν έχει κάνει τον κύκλο της περισσότερο από την ύφεση ή την κοινωνική δυστυχία που προκλήθηκε. Η μόνη λύση της Αριστεράς για να αχρηστεύσει την Χρυσή Αυγή, είναι να εμποδίσει τις δραστηριότητες της και να την ''τελειώσει'' ως μια αποτελεσματική στις οδομαχίες φασιστική οργάνωση».

πηγή: Richard Seymour/ The Guardian


ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.