search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:05
MENU CLOSE

Η πρώτη δίκη για τα τάγματα εφόδου

25.09.2013 21:00
oldphotosexof_6meres1380120997.jpg

Αναβλήθηκε η εκδίκαση αγωγής της «Χρυσής Αυγής» κατά της εφημερίδας «6 Μέρες», που με ρεπορτάζ αποκάλυπτε τις σκοτεινές μεθόδους της οργάνωσης

Πώς τα φέρνει η άτιμη η ζωή. Πριν από δέκα μήνες η εφημερίδα «6 Μέρες» δημοσίευε ένα ρεπορτάζ για τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής (Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012) με τίτλο «Πρότυπό της τα χιτλερικά SS» και υπότιτλο «Τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής στρατολογούν με πρόσχημα την εύρεση εργασίας και εκπαιδεύονται από πρώην καταδρομείς».
 
Λίγες μέρες αργότερα η Χρυσή Αυγή καταθέτει αγωγή εναντίον:
α. της εφημερίδας «6 Μέρες» που εξέδιδε ο Αντώνης Δελλατόλας και
β. του δημοσιογράφου Μιχάλη Λαγάνη, ο οποίος υπέγραφε το ρεπορτάζ. Η αγωγή εκδικάζεται σήμερα
 
Ποιο είναι το εκπληκτικό σ’ αυτή την αγωγή; Μα, οι  φράσεις του ρεπορτάζ, οι   οποίες ενόχλησαν το ναζιστικό κόμμα και τον αρχηγό του και τις οποίες επικαλούνται προκειμένου να διεκδικήσουν το ποσό των 300.000 ευρώ. Ας τις δούμε όπως τις απομονώνουν και τις καταγράφουν στο κείμενο της αγωγής:
 
♦ «(…) την ελληνική εκδοχή των ταγμάτων εφόδου, τις συμμορίες της Χρυσής Αυγής».
♦ «Προκαλούν έντονο προβληματισμό σχετικά με τα παρακλάδια που αρχίζει να αναπτύσσει η οργάνωση με το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία».
♦ «Ακολουθεί η μύηση στον ανταρτοπόλεμο, με υποτιθέμενες ημέρες και νύχτες εκπαίδευσης -καρικατούρα της εκπαίδευσης των καταδρομέων στον στρατό -, που περιλαμβάνουν σκοποβολή με αληθινά πυρά (!), μαθήματα αυτοάμυνας, διαβίωση και κατασκευή εμπρηστικών και εκρηκτικών μηχανισμών!».
♦ «Η σύνδεση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής με τις τακτικές που ακολουθούν οι μπράβοι της νύχτας…».
 
Τόσους μήνες αργότερα, ύστερα από τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη, το κουβάρι των δραστηριοτήτων της Χρυσής Αυγής ξετυλίγεται.
 
Ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News » την περασμένη Κυριακή, σημειώνει ότι βάσει συγκεκριμένων περιστατικών, στα οποία έχουν εμπλακεί μέλη της Χρυσής Αυγής, προκύπτει σαφώς ζήτημα σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και ήδη ο υπουργός, με επιστολή του προς τον Άρειο Πάγο, ζητεί από το ανώτατο δικαστήριο να αποφανθεί σχετικά.
 
Οι αποκαλύψεις πέφτουν βροχή, και μάλιστα προκύπτουν από συνεντεύξεις μελών και πρώην μελών της Χρυσής Αυγής. Στις συνεντεύξεις αυτές γίνεται ευθέως λόγος για:
♦   Διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων: «Η τοπική της Νίκαιας παίρνει τα ρούχα που δίνει ο κάθε απλός άνθρωπος για βοήθεια σε άπορους και στη συνέχεια τα δίνει σε Πακιστανούς στη λαϊκή, οι οποίοι τα πουλάνε στους πάγκους τους και δίνουν στους χρυσαυγίτες ποσοστά. Υπάρχουν μαρτυρίες και από άλλους ανθρώπους γι’ αυτά, δεν είναι μόνο η δική μου». (Εφημερίδα «Έθνος», 20.9.2013).
♦  Κατοχή οπλισμού: «Στο αυτοκίνητο του Γ. Πατέλη και στο σπίτι της μητέρας του βάζαμε τα όπλα μας, όταν έπρεπε να τα κρύψουμε».  (Εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», 22.9.2013).
♦  Σχεδιασμός πολιτικής τρομοκρατίας: «Ένα πράγμα ξέρω, θα κυνηγήσουν τους αριστερούς πάρα πολύ. Δηλαδή θα φτάσουν στο σημείο να έχουμε και άλλες δολοφονίες». (Τηλεοπτικός σταθμός Alpha, 23.9.2013).
♦  Παρότρυνση σε ένοπλο αγώνα: «Αναρωτήσου αν είσαι έτοιμος να πεθάνεις γι’ αυτά που πιστεύεις χωρίς όμως να γίνεις ήρωας με δόξες και τιμές. Μένοντας ένας ανώνυμος νεκρός του Αγώνα». (Ουρανία Μιχαλολιάκου, κόρη του αρχηγού Ν. Μιχαλολιάκου και στέλεχος της Χρυσής Αυγής, 23.9.2013, απευθυνόμενη σε μέλη της ναζιστικής οργάνωσης).
♦  Στρατιωτική εκπαίδευση από στελέχη του στρατού: «Η εκπαίδευσή μας δεν είναι μόνο αυτό που ξέρει ο κόσμος, με τις κατασκηνώσεις κ.λπ. Ακολουθούμε ειδική εκπαίδευση ακόμη και με όπλα σε περιοχές της Ραφήνας, της Πάρνηθας, της Φυλής, στο Πόρτο Γερμενό, στη Μάνη, στην κεντρική Εύβοια και αλλού. Εκπαιδευτές είναι στρατιωτικοί από ειδικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τις δομές μας. Κύριο μέλημά μας είναι να κρύβουμε καλά ορισμένα όπλα, ακόμη και σε λέσχες χούλιγκαν ή σε διαμερίσματα για να μην εντοπίζονται εύκολα από την Αστυνομία ή για να μη συνδέονται με εμάς». (Εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», 22.9.2013).
 
Είναι μάλλον προφανές το γιατί η Χρυσή Αυγή είχε τότε ενοχληθεί. Επειδή όσα τότε καταγράφονταν είναι σήμερα το πρώτο θέμα όλων σχεδόν των ΜΜΕ. Όσο για τις… κοινωφελείς δράσεις, στις οποίες θα μοιράσει, υποτίθεται, τα χρήματα από την αγωγή – αν την κερδίσει -, η απάντηση δίνεται στο τι έκαναν με τα χρήματα των εράνων για τους φτωχούς:
 
«Μάζευαν λεφτά για κάποιον συνάνθρωπο που είχε πρόβλημα και τα έβαζαν στην τσέπη τους. Έλεγαν 40 ευρώ μάζεψα και από την καταμέτρηση που γινόταν στον Κλειστό Πυρήνα μαθαίναμε ότι είχανε μαζευτεί 300 ευρώ που τα έβαζαν στην τσέπη τους! Και πλήρωναν τα κοινόχρηστα των σπιτιών τους και έκαναν μια ζωή αξιοπρεπέστατη». (Από τη συνέντευξη ανώνυμου μέλους της Χρυσής Αυγής στο «Έθνος», 20.9.2013).

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33