search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:52
MENU CLOSE

Πρώτες διαπιστώσεις

26.09.2013 08:09
oldphotos1111380183311.jpg

Μείωση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, αλλά και του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Ηλία Κασιδιάρη δείχνει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse.

Του Γιώργου Ηλ. Αράπογλου, γενικού διευθυντή της Pulse RC

Η διερεύνηση της πρόθεσης ψήφου στην Α’ Αθήνας ξεκίνησε τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου. Η τραγική δολοφονία (τα μεσάνυχτα της Τρίτης) και οι εξελίξεις της επομένης που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, οδήγησαν (το μεσημέρι της Τετάρτης) στην απόφαση της προσωρινής διακοπής της συλλογής των στοιχείων. Η έρευνα συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου.

Ως εκ τούτου, περίπου τα δύο τρίτα (2/3) των συνεντεύξεων έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι το πρωί της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου και το υπόλοιπο ένα τρίτο (1/3) από τη Δευτέρα 23. Εξαιτίας των παραπάνω, εκτός από το συνολικό τελικό αποτέλεσμα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ενδεικτική παρουσίαση των ποσοστών που συγκέντρωναν τα κόμματα πριν από το τραγικό συμβάν και λίγες ημέρες μετά.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι δεν πρόκειται για δύο διαφορετικές ολοκληρωμένες δημοσκοπήσεις, αλλά για μία. Τα αποτελέσματα «πριν» και «μετά» είναι ενδεικτικά και με περιθώρια στατιστικού σφάλματος μεγαλύτερα από αυτό του συνολικού αποτελέσματος.

Είναι σκόπιμο, λοιπόν, να αναμένουμε και τις επόμενες ολοκληρωμένες (και πανελλαδικές) δημοσκοπήσεις για να επιβεβαιώσουμε τα ακόλουθα πρώτα συμπεράσματα:

♦ Είναι η πρώτη φορά, από τις εκλογές του Ιουνίου 2012, που η Χρυσή Αυγή καταγράφει ευδιάκριτη – αν και όχι μεγάλη – μείωση στο δημοσκοπικό της ποσοστό, το οποίο πάντως διατηρείται διψήφιο και υψηλότερο του εκλογικού της.

♦ Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας ότι η Α’ Αθήνας αποτελεί ευνοϊκή και «σκληρή» περιοχή για τη Χρυσή Αυγή, οπότε δεν είναι σωστό να γενικεύσουμε το συμπέρασμα για το σύνολο της χώρας…

♦ Ως μεγάλος κερδισμένος εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία, η οποία μοιάζει να «καρπώνεται» (εμμέσως ή αμέσως) τo σύνολο των απωλειών της Χρυσής Αυγής!

♦ Ευδιάκριτη βελτίωση εμφανίζει και το ΚΚΕ, ενώ σταθερά ή με μικρές μεταβολές καταγράφονται τα υπόλοιπα κόμματα.

Είναι αρκετά νωρίς για να αποφανθεί κανείς με βεβαιότητα για τον βαθμό της αποδυνάμωσης της Χρυσής Αυγής, όπως και για το αν αυτή θα διατηρηθεί, θα επιδεινωθεί ή θα βελτιωθεί – οι εξελίξεις άλλωστε ακόμα «τρέχουν»!
Επίσης, έχει ενδιαφέρον να διερευνηθεί, μέσω των υπόλοιπων ερωτημάτων της έρευνας, αν υπάρχει «ζημιά» (ενδεχομένως μεγαλύτερη) στους εν δυνάμει ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, σε αυτούς δηλαδή που δεν την επέλεγαν στην πρόθεση ψήφου, αλλά αντιμετώπιζαν με συμπάθεια τις επιλογές της και τους υποψηφίους της.

* Τα αποτελέσματα της πρόθεσης ψήφου αποτελούν προδημοσίευση αποσπάσματος από μεγάλη έρευνα στον Δήμο Αθηναίων, με διερεύνηση πιθανότητας ψήφου πιθανών υποψήφιων δημάρχων, που θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη μαζί με το σύνολο των συμπερασμάτων στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα», σήμερα το βράδυ (Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου).

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Επωνυμία Εταιρείας: Pulse RC – Σ. Δημητρίου & Σία Ε.Ε.
Εντολέας: Sport TV – Ραδιοτηλεοπτική Προβολή Α.Ε. – προδημοσίευση κατόπιν αδείας του, στην εφημερίδα «Tο Ποντίκι».
Τύπος έρευνας: Τηλεφωνική (enhanced C.A.T.I.), με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.
Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη, τυχαία (list-assisted Random Digit Dialing).
Σταθμίσεις: Ως προς φύλο, ηλικία και εκλογική συμπεριφορά.
Χρονικό Διάστημα: 16 έως 23 Σεπτεμβρίου 2013.
Μέγεθος δείγματος: 1.309 ενήλικοι με δικαίωμα ψήφου στην Α’ Αθήνας.
Γεωγραφική κάλυψη: Εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.
Στατιστικό Σφάλμα: Το δειγματοληπτικό σφάλμα, με διάστημα βεβαιότητας 95%, κυμαίνεται εντός του διαστήματος +/- 2,7%.
Η PULSE RC είναι μέλος της ESOMAR, του Σ.Ε.Δ.Ε.Α., του συστήματος «Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων» και του μητρώου εταιρειών δημοσκοπήσεων του Ε.Σ.Ρ. και τηρεί του κώδικες δεοντολογίας τους.
Ούτε η «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με όλες τις απαντήσεις» ούτε η «Εκτίμηση Πρόθεσης Ψήφου με Αναγωγή» αποτελούν πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 17:52