search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:07
MENU CLOSE

Η χώρα με προσωπικό… ασφαλείας

26.09.2013 21:00
oldphotosmana1380209352.jpg

Ακόμη μία εβδομάδα με γεμάτο απεργιακό δελτίο άρχισε τη Δευτέρα, με τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα να αντιδρούν κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας.

Ακόμη μία εβδομάδα με γεμάτο απεργιακό δελτίο άρχισε τη Δευτέρα, με τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα να αντιδρούν κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας.

Στην Παιδεία η κατάσταση εξακολουθεί να «βράζει», καθώς οι καθηγητές μπορεί να μην ψήφισαν την περασμένη Παρασκευή στην ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ ακόμα μία πενθήμερη απεργία, ωστόσο έλαβαν απόφαση για 48ωρη κινητοποίηση για Δευτέρα και Τρίτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Παιδείας, την πρώτη μέρα η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση ήταν πολύ μικρή (γύρω στο 15%) συγκριτικά με το ποσοστό της περασμένης εβδομάδας, που προσέγγισε το 90%.
Πάντως, η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της υποστήριξε πως το ποσοστό συμμετοχής ήταν 20% – 25%. Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν πως την Τρίτη η συμμετοχή στην προκηρυγμένη απεργία της ΟΛΜΕ ανήλθε μόλις σε 10%, με την ομοσπονδία να υποστηρίζει πως το ποσοστό κυμάνθηκε μεταξύ 12% και 15%. Τη Δευτέρα, πάντως, το μεσημέρι οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά των μέτρων της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.

Τεταμένη ήταν αυτή την εβδομάδα (και εξακολουθεί να είναι) η κατάσταση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Ορισμένα πανεπιστήμια, όπως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, προχώρησαν σε αναστολή της λειτουργίας τους συμμετέχοντας στην πενθήμερη κινητοποίηση που προκήρυξε η ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων.

Σε ανακοινώσεις τους τα δύο ιδρύματα τόνισαν πως αναμένεται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς χωρίς αυτούς δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει ήδη διαμηνύσει πως προτίθεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά αυτής της απόφασης.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, την Τρίτη υπογράφηκε κοινή υπουργική απόφαση (με τη συνεργασία και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης) για 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι τίθενται σε διαθεσιμότητα. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά υπαλλήλους σε οκτώ από τα 36 Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, κάποιοι από τους οποίους αναμένεται να καλύψουν μέσω της κινητικότητας τα 646 διαπιστωμένα κενά στα πανεπιστήμια «άμεσα, καθώς υπάρχουν ανάγκες».

«Θα γίνουν αιτήσεις από τους υπαλλήλους και ανάλογα με τον τόπο διαμονής θα επιλεγούν». Βέβαια, δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί με τους εναπομείναντες διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι φαίνεται πως «περισσεύουν» και η ανεργία θα τους «χτυπήσει» την πόρτα.

Συνεχίζουν

Από την πλευρά τους οι δάσκαλοι την Κυριακή κήρυξαν 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη, αποφασίζοντας να συμμετάσχουν στην πανεργατική απεργία που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, ενώ κήρυξαν για τη Δευτέρα τρίωρη στάση εργασίας τις τρεις τελευταίες διδακτικές ώρες του πρωινού και τις τρεις πρώτες ώρες του απογευματινού κύκλου, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση της ΟΛΜΕ στο υπουργείο Παιδείας.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το συμβούλιο της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής ομοσπονδίας των εργαζομένων στον «στενό» δημόσιο τομέα έκανε λόγο για «συνέχιση των αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές κυβέρνησης και τρόικας, που στοχοποιούν και απαξιώνουν τον δημόσιο τομέα, καταστρέφουν ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος και πλήττουν τους δημόσιους υπαλλήλους».

Παράλληλα η ΑΔΕΔΥ αναφέρθηκε στην ανακοίνωσή της σε «απάνθρωπες πολιτικές των μνημονίων και καταδίκη χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και απόλυση». Πάντως, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου τελικά δεν έγινε γενική απεργία σε συνεννόηση με τη ΓΣΕΕ.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ), με την αρωγή του ΠΑΜΕ, στην ουσία επισημοποίησε την απουσία της ΓΣΕΕ από την απεργιακή κινητοποίηση, η οποία συνεχίστηκε με τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10.30 το πρωί, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές. Με την αποχή της η ΓΣΕΕ «άδειασε» στην ουσία και την ΑΔΕΔΥ, αναφέροντας πως έγινε «αναπαραγωγή από διάφορα μέσα γενικής απεργίας για την Τρίτη».

Η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση στο Δημόσιο, πάντως, είχε ενημερώσει πως στην απεργία θα συμμετείχε και η ΓΣΕΕ, ωστόσο η τελευταία, σε ανακοίνωσή της, τόνισε ότι «καμία παράταξη στη σημερινή (σ.σ.: Δευτέρα) συνεδρίαση δεν έθεσε θέμα απεργίας», παρότι είχε γνωστοποιηθεί πως το συγκεκριμένο αίτημα έθεσαν η Αυτόνομη Παρέμβαση, η παράταξη «ΕΜΕΙΣ» και τουλάχιστον άλλες δέκα ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα. Τη δεύτερη ημέρα, χθες, έγινε «αντιφασιστικό συλλαλητήριο» το οποίο διοργάνωσε η ΑΔΕΔΥ.

Σε πανελλαδική 48ωρη απεργία κατήλθαν τη Δευτέρα και την Τρίτη οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στις 11 το πρωί της Δευτέρας έγινε από την ΠΟΕ – ΟΤΑ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κυλιόμενες

Σε νέες 48ωρες κυλιόμενες απεργίες προχώρησαν τη Δευτέρα και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ – ΔΟΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες), οι εργαζόμενοι στις εφορίες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη και την Τετάρτη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που έχουν εξαγγελθεί.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΥΠΠΟ κάλεσε τα μέλη του στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να συμμετάσχουν στην 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν την Τρίτη και την Τετάρτη οι πλοηγικές υπηρεσίες στα περισσότερα λιμάνια της χώρας, καθώς η Πανελλήνια Ένωση Πλοηγών συμμετείχε στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Οι πλοηγοί ζητούν από το υπουργείο Ναυτιλίας να προχωρήσει στην κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων της υπηρεσίας με μόνιμους πλοηγούς μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας – και όχι με εκτάκτους, κάτι που, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, αντίκειται στον νόμο και απαξιώνει την υπηρεσία.

Σε ένδειξη συμπαράστασης στα αιτήματα των πλοηγών το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων και Ναυαγοσωστικών πραγματοποίησε δύο τετράωρες στάσεις εργασίας την Τρίτη και την Τετάρτη από τις 6.00 έως τις 10.00.
Τέλος, να σημειωθεί πως στον τομέα της Υγείας με προσωπικό ασφαλείας λειτούργησαν τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι προνοιακές μονάδες και το ΕΚΑΒ την Τρίτη και την Τετάρτη λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων στη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 14:03