search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:34
MENU CLOSE

Αισιοδοξία από γυαλί

28.09.2013 21:00
Αισιοδοξία από γυαλί - Media

Την επόμενη ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα βρέθηκα στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της Αθήνας, στον παλιό Ιππόδρομο, εκεί όπου κατασκευάζεται το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Την επόμενη ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα βρέθηκα στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της Αθήνας, στον παλιό Ιππόδρομο, εκεί όπου κατασκευάζεται το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Σοκαρισμένος, ακόμα, από την τρομακτική είδηση, δεν μπορούσα να αφεθώ στον αισιόδοξο δυναμισμό αυτής της τεράστιας κατασκευαστικής «μηχανής» που μέρα με τη μέρα μάς φέρνει όλο και πιο κοντά στον καινούργιο πολιτιστικό κόμβο της Αθήνας, που θα φιλοξενεί και τις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Από δίπλα, ένα μητροπολιτικό πάρκο «πάνω» ή «σχεδόν πάνω» στη θάλασσα, λίγα στρέμματα μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο. Κι όλα αυτά τα «μαγικά», με την υπογραφή ενός διάσημου αρχιτέκτονα, του Ιταλού Ρέντσο Πιάνο.
Ήταν ο ίδιος ο Πιάνο που στις αρχές της περασμένης άνοιξης είχε επιλέξει και ανακοινώσει το νικητήριο σχέδιο του Πανελλήνιου Σπουδαστικού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τον σχεδιασμό του Κέντρου Επισκεπτών, το οποίο θα λειτουργήσει σε λίγες ημέρες στις ανατολικές παρυφές του θηριώδους εργοταξίου. Και αντικρίζοντας το σχεδόν έτοιμο κέλυφος, διάφανο και λιτό, κάνεις την παράτολμη σκέψη ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η άνανδρη δολοφονία στην Αμφιάλη. Αυτός ο ίδιος, παράξενος τόπος βγάζει κάθε μέρα σπουδαία μυαλά, που έχουν την ωριμότητα, φοιτητές ακόμα, να σχεδιάζουν ένα τόσο όμορφο και λειτουργικό κτήριο.
Ο διαγωνισμός απευθύνθηκε σε όλους τους σπουδαστές Αρχιτεκτονικής, οι οποίοι φοιτούν σε προπτυχιακό επίπεδο στις Αρχιτεκτονικές Σχολές και τα αντίστοιχα Τμήματα των Πολυτεχνείων και Πανεπιστημίων της χώρας. Τελικά, νικητής αναδείχθηκε η ομάδα των φοιτητών Άγι – Παναγιώτη Μουρελάτου (Πανεπιστήμιο Πατρών) και Σπυρίδωνα Γιωτάκη (ΕΜΠ). Το Κέντρο Επισκεπτών θα λειτουργήσει τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου και θα εξυπηρετεί πολλαπλές λειτουργίες. Θα προσφέρει την ευκαιρία σε επισκέπτες να δουν το εργοτάξιο και να μάθουν περισσότερα σχετικά με το ΚΠΙΣΝ, ενώ θα αποτελέσει και χώρο εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων, προσβάσιμων στο ευρύ κοινό. Η ευέλικτη διάταξη του εσωτερικού χώρου επιτρέπει πολλαπλές λειτουργίες στο εσωτερικό του, αλλά και επέκταση των λειτουργιών του στον υπαίθριο χώρο.
Η χωροθέτησή του είναι ιδανική καθώς η διαφάνεια του όγκου επιτρέπει στον επισκέπτη την άμεση επαφή του με το εργοτάξιο. Θεωρητικά ο ρόλος του Κέντρου Επισκεπτών λήγει με τα εγκαίνια του ΚΠΙΣΝ, στο τέλος του 2015. Αλλά κάτι μου λέει πως δεν θα τελειώσει εκεί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:34