search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:43
MENU CLOSE

Η λιτότητα ήταν λάθος λέει το ΔΝΤ

27.09.2013 13:39
Η λιτότητα ήταν λάθος λέει το ΔΝΤ - Media

Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, αμφισβητεί την πολιτική που εφαρμόστηκε τον Ευρωπαϊκό Νότο και ειδικά στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της κρίσης.(Πίνακες)

 
Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία δημοσιεύθηκε χθες, αμφισβητεί την πολιτική που εφαρμόστηκε τον Ευρωπαϊκό Νότο και ειδικά στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Στα συμπεράσματα της έκθεσης, που εξέτασε τις επιτυχείς περιπτώσεις μείωσης του δημοσίου χρέους σε ανεπτυγμένες οικονομίες τα τελευταία 30 χρόνια, σημειώνεται ότι λιτότητα αποδεικνύεται εν τέλει αντιπαραγωγική και υπονομεύει τη βασική προϋπόθεση για τη μείωση των εθνικών χρεών, που είναι η ανάπτυξη.

Το μέγεθος του δημόσιου χρέους σε ποσοστό του ΑΕΠ για τις πιο αναπτυγμένες οικονομίες κοντά στα ιστορικά τους ύψη

Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο χρόνο, αρκετά μέλη του Ταμείου έχουν προβεί σε ανάλογες δημόσιες παραδοχές λάθους με αφορμή την οικονομική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η ήπια, στοχευμένη δημοσιονομική προσαρμογή, με μακροπρόθεσμη στρατηγική, η οποία θα συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αποδίδει πολύ καλύτερα από τη σκληρή λιτότητα, καθώς δεν οδηγεί σε απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ, αναφέρεται στην έκθεση

Περιπτώσεις χωρών που το δημόσιο χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε  (πίνακας 1) ή αυξήθηκε (πίνακας 2) σε περίοδο 15 ετών

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel, Γκούντραμ Βολφ, είπε ειδικά για την Ελλάδα ότι τα στοιχεία από τις εξαγωγές της, οι οποίες θα μπορούσαν δυνητικά να υποβοηθήσουν την ανάπτυξη, είναι απογοητευτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Το πρόβλημα όμως δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, συμφώνησαν οι ομιλητές της χθεσινής εκδήλωσης καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου, εισερχόμαστε σε περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, κάτι που δυσχεραίνει τις προσπάθειες μείωσης του χρέους πανευρωπαϊκά.

Κάνοντας όμως έμμεση αναφορά στην Ελλάδα, οι συντάκτες της έκθεσης σημείωσαν ότι οι χώρες που έχουν ήδη απολέσει την πρόσβαση στις αγορές δεν έχουν άλλη επιλογή από την εμπροσθοβαρή και βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους (στα Αγγλικά) ΕΔΩ .

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10