search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 14:06
MENU CLOSE

Μύρισε εκλογές ή μήπως όχι;

30.09.2013 05:48
Τα «επόμενα βήματα» των εκλογών – Τι προβλέπει το Σύνταγμα - Media

Θα μπούμε τελικά σ’ αυτή την «περιπέτεια για τη χώρα» όπως ονομάζονται πλέον στην εποχή των μνημονίων οι εκλογές; Είναι βέβαιο ότι τις θέλουν οι δύο βασικοί πολιτικοί αντίπαλοι;

Θα μπούμε τελικά σ’ αυτή την «περιπέτεια για τη χώρα» όπως ονομάζονται πλέον στην εποχή των μνημονίων οι εκλογές; Είναι βέβαιο ότι τις θέλουν οι δύο βασικοί πολιτικοί αντίπαλοι;
 
Η κινητοποίηση του Μαξίμου κατά της Χρυσής Αυγής, από τη δολοφονία του Φύσσα ως τις συλλήψεις του ηγετικού πυρήνα του νεοναζιστικού κόμματος, θεωρήθηκε εξαρχής ως σημάδι ενεργοποίησης εκλογικού σχεδιασμού με απώτερο στόχο τον «βίαιο» επαναπατρισμό δεξιών ψηφοφόρων που είχαν λοξοδρομήσει προς της Χρυσή Αυγή.
 
Παρα ταύτα το σενάριο των εκλογών αποδυναμώνεται από τα εξής στοιχεία, τα οποία πρόχειρα μπορεί κανείς να εντοπίσει:
 
Καταρχάς, επισήμως ο πρωθυπουργός έκλεισε τη συζήτηση με το λακωνικό μήνυμα «Δικαιοσύνη, σταθερότητα, όχι εκλογές».
 
Πολιτική σταθερότητα … στο τετράγωνο είναι η μόνιμη επιταγή του στρατοπέδου των δανειστών. Λίγο πριν το τέλος του τρέχοντος μνημονίου και εν μέσω διαπραγμάτευσης για το επόμενο τρίτο μνημόνιο μάλλον  Γερμανία, Βρυξέλλες και ΔΝΤ δεν έχουν όρεξη να τους προκύψει Τσίπρας. Ο Σαμαράς κουβαλάει τις γνωστές δεσμεύσεις αναφορικά με το ξεπούλημα (παρντόν… «ιδιωτικοποιήσεις»), τις «μεταρρυθμίσεις» (π.χ.  απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, διαθεσιμότητες στο Δημόσιο) αλλά και τα εθνικά (ΑΟΖ, κυπριακό, κ.λπ.).
 
Το ΟΚ απ’ τους έξω φαντάζει εξαιρετικά χλωμό εκτός πια κι αν ο Σαμαράς τους πείσει με αποδείξεις ότι μπορεί να πάρει τις εκλογές και να σχηματίσει σταθερό κυβερνητικό σχήμα που θα φέρει χωρίς τριγμούς σε πέρας τη δουλειά. Δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ και ο πρώην εταίρος, η ΔΗΜΑΡ τη βγάζουν δεν τη βγάζουν καθαρή από μια εκλογική διαδικασία, και επίσης υπολογίζοντας ότι σε αυτή τη φάση η Χρυσή Αυγή «κάηκε» πριν «σοβαρευτεί», ο Σαμαράς θα πρέπει να έχει τις δημοσκοπήσεις (φανερές και κρυφές) με το μέρος του. Υπό αυτά τα δεδομένα η προπόρευση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά δύο μονάδες όπως δείχνουν ορισμένες εταιρείες σε μετρήσεις μετά τη δολοφονία, προφανώς δεν αποτελεί σοβαρό προβάδισμα κι επιπλέον μένει να αποδειχτεί αν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής θα γυρίσουν σούμπιτοι στη γαλάζια αγκαλιά, ή θα προτιμήσουν την ουδετερότητα της γκρίζας ζώνης. Με άλλα λόγια προς το παρόν δε φαίνεται κανένας δημοσκοπικός θρίαμβος.
 
Την ώρα που η επιχείρηση «μαντρώματος» της Χρυσής Αυγής ερμηνεύεται ως προμήνυμα εκλογών η κυβέρνηση φαίνεται να ανησυχεί για την πιθανότητα παραιτήσεων των βουλευτών της ΧΑ και αναζητεί «παράθυρο» για να αντιπαρέλθει της συνταγματικής υποχρέωσης να πάει σε επαναληπτικές στις 15 περιφέρειες και να νομιμοποιήσει μια Βουλή με 15 κενές έδρες. Ήδη είναι εμφανής τις τελευταίες μέρες μια κινητοποίηση μερίδας συνταγματολόγων οι οποίοι επιχειρούν να προσφέρουν τεκμηρίωση σ’ αυτή την κατεύθυνση.
 
Στο Μαξίμου υπάρχουν ωστόσο εισηγήσεις υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών άμεσα, εισηγήσεις οι οποίες επιχειρούν να γίνουν … θελκτικές με το επιχείρημα της λίστας (18μηνο για το οποίο προβλέπονται εκλογές με λίστα λήγει στις 6 Νοεμβρίου). Όμως, μάλλον ο Σαμαράς έχει πολλά στο κεφάλι του για να ιεραρχήσει ως βασικό μέτωπο το εσωκομματικό.
 
Τι γίνεται στην αντίπερα όχθη; Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ εκλογές;
 
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στο φεστιβάλ Νέων του ΣΥΡΙΖΑ, αντιγύρισε στον Σαμαρά το «σωστό» όπως είπε τρίπτυχο, δηλαδή «Δικαιοσύνη, σταθερότητα, εκλογές». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλείνει σχεδόν 11 μήνες από τότε που άρθρωσε με σαφή τρόπο το αίτημα για εκλογές (4.11.12) κι έκτοτε επιμένει σταθερά. Ο ίδιος, τουλάχιστον με βάση τα όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, φαίνεται να θέλει διακαώς τις εκλογές, αφού θεωρεί ότι θα τις κερδίσει και μάλιστα με διαφορά, είτε αυτό σημαίνει αυτοδυναμία, είτε όχι. Πάντως, στην Κουμουνδούρου ο προβληματισμός αυτές τις μέρες είναι έντονος, ειδικά για το αν συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ διεξαγωγή εκλογών μέσα στην ατμόσφαιρα της κυβερνητικής επιχείρησης ξεδοντιάσματος της Χρυσής Αυγής. Όμως υπάρχουν απόψεις σύμφωνα με τις οποίες τον τελικό λόγο προ της κάλπης θα τον έχει η … τσέπη του Έλληνα (άγρια δοκιμαζόμενου) ψηφοφόρου.
 
Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι ο ευρύτερος ΣΥΡΙΖΑ είναι ζεστός για εκλογές μέσα σε αυτή τη συγκυρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας το μεσημέρι του Σαββάτου, αναφέρεται έμμεσα σε εκλογές κι ενώ το ίδιο πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Τσίπρας είχε κάνει σαφή αναφορά λέγοντας «Δεν ζητάμε εκλογές γιατί βιαζόμαστε να κυβερνήσουμε, αλλά γιατί ο λαός δεν αντέχει άλλο». Η ακριβής διατύπωση της ΠΓ έχει ως εξής: «Το αποφασιστικό χτύπημα στη φασιστική απειλή είναι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η λαϊκή κυριαρχία. Είναι η δημοκρατική ανατροπή της μνημονιακής βαρβαρότητας. Είναι η δημοκρατική διέξοδος και η λαϊκή ετυμηγορία».
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως την πρωτοβουλία θα την έχει είτε ο Σαμαράς (αναλόγως και του τι θα γίνει με τους βουλευτές της ΧΑ) είτε ο λαός. Δεδομένου ότι ο δεύτερος, για διάφορους λόγους δε φαίνεται να είναι σε θέση να τις επιβάλλει μέσα από τη μαζική κινητοποίησή του, κρεμόμαστε απ’ τα χείλη του Σαμαρά…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18