search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:49
MENU CLOSE

Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι πρυτάνεις

30.09.2013 12:20
Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι πρυτάνεις - Media

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν άμεσα οι πρυτάνεις των 8 Πανεπιστημίων  της χώρας κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων.

 
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν άμεσα (έως μεθαύριο) οι πρυτάνεις των 8 Πανεπιστημίων  της χώρας κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων των 1349 διοικητικών υπαλλήλων, ενώ συνεχίζονται για 4η εβδομάδα οι κινητοποιήσεις των υπαλλήλων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
 
Η προσφυγή θα αφορά στις απολύσεις και στην διαθεσιμότητα, ενώ θα κατατεθούν και ασφαλιστικά μέτρα από τα κατά τόπους πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
 
Θέλουμε «τα πανεπιστήμια να είναι ανοιχτά», είπε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μυλόπουλος. Ο ίδιος όπως είπε, έθεσε εκπροσωπώντας σύσσωμο το Σώμα των Πρυτάνεων, πέντε βασικά ερωτήματα στον υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο:
 
1) Με ποια μέθοδο βρέθηκαν οι 1349 πλεονάζοντες διοικητικοί υπάλληλοι;
2)Πως απορρίφθηκαν τα σχέδια αξιολόγησης των Δομών από τα Πανεπιστήμια που εμφάνιζαν ελλείψεις 2.500 θέσεων για την κάλυψη των αναγκών
3) Βάσει ποιου άρθρου προχώρησε το ΥΠΑΙΘ στη μονομερή κατάργηση οργανικών θέσεων στα πανεπιστήμια;
4) Γνωρίζουν τις επιπτώσεις της διαθεσιμότητας και την αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημίων;
5) Γιατί η κυβέρνηση ακύρωσε το πρόγραμμα μέσω του οποίου θα ενισχύονταν τα ελληνικά Πανεπιστήμια μέσω ΕΣΠΑ και κονδυλίων από την Ε.Ε. (Η…περίφημη  «Πρόσκληση 56» που συνιστούσε τη μόνη τεκμηριωμένη μέθοδο του υπ. Παιδείας για τα πανεπιστήμια);
 
Ο υπουργός Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλος από την πλευρά του, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Παιδείας δεν κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στους πρυτάνεις, αλλά αίτημα για διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από τη μη λειτουργία των Πανεπιστημίων, ζητώντας από τον Εισαγγελέα να παρέμβει.
 
Απαντώντας ωστόσο στον υπουργό Παιδείας, οι πρυτάνεις κατέθεσαν σήμερα τη δική τους πρόταση:
 
Ειδικότερα, στην πρότασή τους ανέφεραν πως:
α) πρέπει να αναθεωρηθεί το μέτρο της διαθεσιμότητας και το υπουργείο να αναθεωρήσει τη στάση του.
β) απαιτείται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να διαπραγματευτούν, καθώς μετά την αξιολόγηση που παρέδωσαν τα πανεπιστήμια στο υπουργείο, το αίτημα των πρυτάνεων για νέα συνάντηση με τον υπουργό έχει μείνει σε κάποιο…συρτάρι.
γ) εφόσον δεν γίνει τίποτα από τα παραπάνω ο χειμώνας στα πανεπιστήμια της Ελλάδας, αναμένεται ιδιαίτερα «κρύος».
 
Κι αυτό γιατί ναι μεν οι πρυτάνεις επιχειρούν να παίξουν το ρόλο του…πυροσβέστη, ζητώντας συγκεκριμένες διευκρινίσεις από τον κ. Αρβανιτόπουλο, ο οποίος δεν φέρεται να είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί. Άλλωστε, όπως ανέφερε και ο πρύτανης του ΑΠΘ, «ας μας πουν πρώτα πως προχώρησαν στην αξιολόγηση και αποφάσισαν να θέσουν σε διαθεσιμότητα 1349 διοικητικούς υπαλλήλους, από συγκεκριμένα πανεπιστήμια και να μας ενημερώσουν γιατί δεν δέχτηκαν τις αξιολογήσεις μας που εμφάνιζαν ελλείψεις 2.500 ανθρώπων στην πλειονότητα των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ».
 
Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία 6 χρόνια, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, υπάρχει απώλεια της τάξεως του 50% σε διοικητικό προσωπικό (από συντάξεις κατά κύριο λόγο), κενά τα οποία δεν έχουν καλυφθεί ακόμα και αναμένεται να μεγιστοποιηθούν. Ενδεικτικό είναι πως τα Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων, με τη διαθεσιμότητα δεν θα έχουν ούτε έναν νυχτερινό φύλακα, προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια περιουσία.

«Πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στα ΑΕΙ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος. Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργος Παναγιωτάκης μίλησε ανοιχτά και ξεκάθαρα για «σχέδιο αποδόμησης του ελληνικού Δημόσιο Πανεπιστημίου το οποίο ωθείται σε ιδιωτικά συμφέροντα».
 
«Το Πολυτεχνείο εκπέμπει σήμα κινδύνου γιατί βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Στις 6 από τις 9 σχολές μας δεν είναι δυνατή η λειτουργία, λόγω έλλειψης προσωπικού», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τόνια Μωροπούλου, αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
 
Ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Γάτσιος δήλωσε ότι από την έκθεση αυτοαξιολόγησης του Ιδρύματος δεν προέκυψε κανένα πλεόνασμα υπαλλήλων, ενώ αναρωτήθηκε πώς το υπουργείο Παιδείας διαπίστωσε ότι έχει πλεόνασμα 35 υπαλλήλων.
 
Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις των Πανεπιστημίων (Αθηνών, ΕΜΠ, ΑΠΘ, Πατρών, Κρήτης, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) αλλά που πλήττονται από την «διαθεσιμότητα η οποία δεν έχει διευκρινιστεί αν ήταν προϊόν πραγματικής αξιολόγησης» όπως επίσης και εκπρόσωποι από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15