search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:18
MENU CLOSE

Δριμύ κατηγορώ Ομπάμα κατά Ρεπουμπλικανών για το «shutdown»

01.10.2013 05:46
Δριμύ κατηγορώ Ομπάμα κατά Ρεπουμπλικανών για το «shutdown» - Media

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε διάγγελμά του, κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς ότι επέλεξαν μία ιδεολογική σταυροφορία με στόχο το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης έναντι της σταθερότητας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε διάγγελμά του, κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς ότι επέλεξαν μία ιδεολογική σταυροφορία με στόχο το πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης έναντι της σταθερότητας και ότι ζήτησαν «λύτρα» για να κάνουν «το αυτονόητο» , δηλαδή να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό.
 
Ο Ομπάμα δήλωσε ότι είναι περίεργο ένα κόμμα να κάνει κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα του να μείνουν ανασφάλιστοι εκατομμύρια Αμερικανοί, ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι όσο περισσότερο διαρκεί το «κλείσιμο» βασικών υπηρεσιών της κυβέρνησης, τόσο χειρότερες θα είναι οι συνέπειές του.
 
Προειδοποίησε  πως όσο περισσότερο διαρκεί το «shutdown», τόσο βαρύτερες θα είναι οι συνέπειες, ξεκαθάρισε πως δεν διαπραγματεύται το «Obamacare» και καλεί τους Ρεπουμπλικανούς να πάψουν να κρατούν υπό ομηρεία ολόκληρη την αμερικανική οικονομία -σημειώνοντας πως η αύξηση του ορίου ομοσπονδιακού δανεισμού δεν επιβαρύνει το έλλειμμα και δεν θα κοστίσει στους φορολογούμενους ούτε μία δεκάρα. 
 
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών προτείνουν την ψήφιση μικρών νομοσχεδίων χρηματοδότησης για να ξεκινήσουν ξανά να λειτουργούν κάποιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες και προγράμματα στα παρόντα επίπεδα δαπανών.

Γιατί;
 
Ζητούμενο είναι το πρόγραμμα υγείας για εκατομμύρια Αμερικανούς που δεν διαθέτουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάτι που δεν θέλουν ούτε καν να ακούσουν οι Ρεπουμπλικάνοι.
 
Ο Λευκός Οίκος και η Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα απορρίψουν το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών που θα καθυστερήσει την εφαρμογή του Obamacare (πρόγραμμα μεταρρύθμισης στον τομέα της υγείας), το οποίο έχει σχεδιαστεί να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε πρόσωπα χωρίς ασφάλιση. Έτσι, το Κογκρέσο απέτυχε να υιοθετήσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού με αποτέλεσμα να παραλύει η λειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Επιπτώσεις:

Στο μεταξύ στα 10 δισ. δολ. την εβδομάδα υπολογίζει ο Λευκός Οίκος το κόστος από το κλείσιμο των βασικών λειτουργιών της κυβέρνησης σε ανακοίνωση που έχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα του.
 
Ο  Λευκός Οίκος αναλύει πλήρως τον αντίκτυπο του λουκέτου στην οικονομία και την καθημερινή ζωή των Αμερικανών. Την ίδια στιγμή, Barclays, BofA Merrill Lynch και Morgan Stanley, δίνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τις συνέπειες του shutdown.
 
Ο άμεσος αντίκτυπος της παράλυσης των λειτουργιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα είναι στην ανάπτυξη των ΗΠΑ, όπως επισημαίνει η Barclays σε νέα της έκθεση. Η κατανάλωση και οι επενδύσεις της κυβέρνησης θα μειωθούν κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση, για κάθε εβδομάδα που θα παραμένει «κλειστή». Οι οικονομολόγοι της Barclays εκτιμούν πως κάθε εβδομάδα θα κοστίζει στο αμερικάνικο ΑΕΠ 0,1%. Εάν ωστόσο το «κλείσιμο» είναι πολύ προσωρινό, ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα είναι μέτριος και οποιοδήποτε sell-off στις αγορές θα είναι μικρό.
 
Παράλληλα, η Barclays εκτιμά ότι το αμερικάνικο δολάριο αρχικά θα σημειώσει ράλι έναντι στα νομίσματα που συνδέονται με την αμερικάνικη ανάπτυξη, όπως το δολάριο Καναδά. Ωστόσο, θα παραμείνει υπό πίεση έναντι των νομισμάτων που θεωρούνται επενδυτικά καταφύγια , όπως το γεν και το ελβετικό φράγκο.

Τι έγινε: 

Για πρώτη φορά μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αποτυγχάνουν να συμφωνήσουν για τις περικοπές στον προϋπολογισμό και οδηγούν τον Μπαράκ Ομπάμα να διατάξει τη διακοπή της χρηματοδότησης του κράτους.

Πλέον, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Περισσότεροι από 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι, που θα θεωρηθούν μη απαραίτητο προσωπικό βρίσκονται στον αέρα, ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα κλείσουν και οι εργαζόμενοι, πιθανότατα, θα πάρουν άδεια άνευ αποδοχών μέχρι νεοτέρας.
 
Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, καθώς η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στο Σώμα αντιτάχθηκε στις τροπολογίες που αφορούν το σύστημα υγείας. Απορρίφθηκε και η πρόταση των Ρεπουμπλικανών.
 
Οι ρεπουμπλικάνοι βουλευτές αρνούνται να ψηφίσουν νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την ομαλή χρηματοδότηση του κράτους, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, ζητώντας από τους δημοκρατικούς βουλευτές να δεχτούν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας που έχει γίνει γνωστό ως Obamacare.
 
Το λεγόμενο shutdown είναι προ των πυλών. Έχει να κάνει με τη διακοπή χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Δηλαδή το κράτος δε μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις τους.
 
Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή προς τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδια διακοπής λειτουργίας, όταν το αμερικανικό Κονγκρέσο απέτυχε να συμφωνήσει για την ψήφιση του προϋπολογισμού που θα εξασφάλιζε τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
 
Σε σχετικό τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι το ένστολο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων θα παραμείνει  κανονικά στην υπηρεσία του, αλλά προειδοποίησε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις.
 
«Γνωρίζω ότι οι ημέρες που έρχονται μπορεί να σημαίνουν περισσότερη αβεβαιότητα και πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις. Και γνωρίζω ότι αυτό έρχεται μετά από τις αδειοδοτήσεις που πολλοί από εσάς υποστήκατε ήδη το καλοκαίρι. Εσείς και οι οικογένειές σας αξίζουν κάτι περισσότερο από την δυσπραγία που παρακολουθούμε σήμερα στο Κογκρέσο», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο των Ενόπλων Δυνάμεων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 15:18