search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:30
MENU CLOSE

Μονόδρομος η αλλαγή οικονομικού μοντέλου

19.05.2010 15:20
Μονόδρομος η αλλαγή οικονομικού μοντέλου - Media

«Η Ελλάδα βιώνει με τον πιο βίαιο τρόπο την ανάγκη αλλαγής οικονομικού μοντέλου», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο Ετήσιο Συνέδριο για το Κλίμα και την Ενεργειακή Ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Σημείωσε ακόμα ότι η αλλαγή της οικονομίας είναι πλέον μονόδρομος και έκανε για ακόμη μία φορά λόγο για τον «παρασιτισμό και την αδιαφάνεια» στο δημόσιο.

«Η Ελλάδα βιώνει με τον πιο βίαιο τρόπο την ανάγκη αλλαγής οικονομικού μοντέλου», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο Ετήσιο Συνέδριο για το Κλίμα και την Ενεργειακή Ασφάλεια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Σημείωσε ακόμα ότι η αλλαγή της οικονομίας είναι πλέον μονόδρομος και έκανε για ακόμη μία φορά λόγο για τον «παρασιτισμό και την αδιαφάνεια» στο δημόσιο.

Οραματιζόμενος το νέο οικονομικό μοντέλο που έχει ανάγκη η χώρα, ο κ. Παπανδρέου έκρινε απαραίτητες τις επενδύσεις, με προτεραιότητα την πράσινη ανάπτυξη και πράσινη επιχειρηματικότητα.

«Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν υπέρ του πολίτη», συμπλήρωσε και επισήμανε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί ένα πλαίσιο για το μέλλον, ώστε η Ελλάδα του αύριο να είναι μια βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία.

Ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ακόμα χτύπημα της γραφειοκρατίας και αλλαγές στην τουριστική βιομηχανία, ώστε να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ευρωπαϊκός νότος είναι αντιμέτωπος με την απροθυμία και το φόβο των αγορών διατύπωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι εκτός από την κερδοσκοπία, υπάρχει και η καλοπροαίρετη, αλλά με φόβο, αντιμετώπιση αυτών των οικονομιών από τις αγορές.

Πρωτοβουλίες για το κλίμα

Ο κ. Παπανδρέου γνωστοποίησε ακόμα ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας με την Τουρκία ώστε να αντιμετωπιστούν θέματα κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, αλλά και να αναδειχθεί η περιοχή σε ενεργειακό κόμβο, σε κόμβο τουρισμού.

Είπε ακόμα ότι η Μεσόγειος που ανέκαθεν υπήρξε ιστορικός χώρος ζύμωσης πολιτισμών μπορεί να προβάλει τη συνεργασία παρά τις αντιθέσεις, ενώ χαρακτήρισε τις κλιματικές αλλαγές μια ευκαιρία ώστε να απαντήσουμε σε αυτές με τη συνεργασία.

Επίσης ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα οι εργασίες της πρωτοβουλίας για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, οι οποίες θα αποτελέσουν και ένα πρότυπο ενόψει της διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Μεξικό, η οποία έπεται.

Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη αντιμετώπισης του περιβαλλοντικού προβλήματος με ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Επιπλέον, οραματιζόμενος το νέο μοντέλο ανάπτυξης παγκοσμίως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης της φτώχειας, στην ανταγωνιστικότητα των ανεπτυγμένων οικονομιών, στη δημιουργία αναπτυξιακών δυνατοτήτων για τις αναδυόμενες οικονομίες, αλλά και στην αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων τεχνολογιών των οικονομιών αυτών.

«Δυναμικές αναδυόμενες οικονομίες αξιοποιούν φθηνό εργατικό δυναμικό αλλά και παλιές ρυπογόνες τεχνολογίες για να συσσωρεύσουν πλούτο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αδυναμία υπογραφής δεσμευτικής συμφωνίας στη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη και σημείωσε ότι μέσα από τη διαπραγμάτευση οι ηγέτες του πλανήτη θα μπορούσαν να είχαν αποφασίσει για μεγάλα θέματα της ανθρωπότητας και να έδιναν μία αίσθηση ασφάλειας, σιγουριάς και προοπτικής.

«Το θέμα της παγκόσμιας διακυβέρνησης δυστυχώς δεν είχε θετικό απόηχο από τις διαπραγματεύσεις που έγιναν στην Κοπεγχάγη», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι μία δεσμευτική απόφαση θα ήταν σημαντικό καθώς «το μοντέλο ανάπτυξης έχει εξαντληθεί».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:29