search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:22
MENU CLOSE

Πράξεις εδώ και τώρα

02.10.2013 21:00
Πράξεις εδώ και τώρα - Media

«Η αρχή είναι πάντα ένα καλό σενάριο». Ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης, όταν είπε αυτά τα λόγια και άνοιξε τη διημερίδα «Riding the greek wave» της Ελληνική Ακαδημίας Κινηματογράφου που έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αναφερόταν στην ίδια τη δομή μιας ταινίας.

 
«Η αρχή είναι πάντα ένα καλό σενάριο». Ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης, όταν είπε αυτά τα λόγια και άνοιξε τη διημερίδα «Riding the greek wave» της Ελληνική Ακαδημίας Κινηματογράφου που έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αναφερόταν στην ίδια τη δομή μιας ταινίας.
 
Η ιστορία που αφηγείται ένας δημιουργός, το σενάριο δηλαδή που έχει στα χέρια του και μετατρέπει σε εικόνες με αρχή, μέση και τέλος, είναι ο βασικός πυρήνας μιαςταινίας. Μπορούμε, όμως, να δανειστούμε τη φράση του αυτούσια και με αυτή να συνοψίσουμε τις εργασίες της πετυχημένης διημερίδας. Γιατί εκεί έπεσε στο τραπέζι ένα πραγματικά καλό… σενάριο, που ευχόμαστε να μην είναι επιστημονικής φαντασίας.
 
Για πρώτη φορά, έπειτα από μήνες αναμονής, γίναμε μάρτυρες της δημόσιας δέσμευσης από την πολιτεία για τις υποχρεώσεις της δημόσιας τηλεόρασης απέναντι στο ελληνικό σινεμά. Συγκεκριμένα, o Γιώργος Μπράμος, σύμβουλος του υφυπουργού για τη δημόσια τηλεόραση, μιλώντας εκ μέρους του Παντελή Καψή, δεσμεύτηκε πως προτεραιότητα του νέου σχήματος διοίκησης που θα διαμορφωθεί τις επόμενες μέρες θα είναι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της δημόσιας τηλεόρασης απέναντι στο σινεμά. Αναφερόταν στις τέσσερις ταινίες (Γ. Οικονομίδη, Π. Καρκανεβάτου, Α. Αλεξίου, Π. Κούτρα) που έχουν χρηματοδότηση από το Eurimages (Ταμείο του Συμβουλίου της Ευρώπης) και οι οποίες κινδυνεύουν να μείνουν ανολοκλήρωτες, λόγω της αναστολής εκταμίευσης.
 
Ο Μπράμος, επίσης, διαβεβαίωσε ότι θα ισχύσει η ίδια «άμεση τακτοποίηση» και για τις 12 μεγάλου μήκους ταινίες που είχαν εγκριθεί από το Δ.Σ. της ΕΡΤ στο πλαίσιο του 1,5%. Επιπλέον, ο Ρομπέρτο Όλα, εκτελεστικός διευθυντής του Eurimages, καλεσμένος επίσης της ΕΑΚ, δεσμεύτηκε ότι, παρά την καθυστέρηση των οικονομικών υποχρεώσεων εκ μέρους της ΕΡΤ, θα εκταμιεύει μέροςτων υποχρεώσεων του Eurimages απέναντι στις ελληνικές ταινίες μέχρι να αποκατασταθεί η ροή. Και τέλος, ο διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Γρηγόρης Καραντινάκης, είπε πως θα διεκδικήσει νομικά με τα όπλα που του παρέχει ο νόμος την απόδοση (που δεν κάνουν) του 1,5% εκ μέρουςτων καναλιών στο ελληνικό σινεμά.
 
Όλα αυτά τα ωραία ακούστηκαν στη διημερίδα της ΕΑΚ. Εμείς το μόνο που ευχόμαστε, είναι αυτό το σενάριο να πάρει σάρκα και οστά και να γίνει… ταινία. Γιατί από λόγια και υποσχέσεις το ελληνικό σινεμά έχει χορτάσει τα τελευταία χρόνια. Τι χρειάζεται; Πράξεις εδώ και τώρα. Από τη νέα διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:17