search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:40
MENU CLOSE

Τα ιδεολογικά ίχνη του φιδιού

02.10.2013 21:00
oldphotos11111111380736838.jpg

Προφανώς δεν υπάρχουν μισό εκατομμύριο νεοναζί ιδεολόγοι, υπάρχουν όμως πολύ περισσότεροι οι οποίοι έχουν ενσωματωμένα συγγενικά ιδεολογήματα που η επιφανειακή κομματική ταυτότητα τα αποκρύπτει

Προφανώς δεν υπάρχουν μισό εκατομμύριο νεοναζί ιδεολόγοι, υπάρχουν όμως πολύ περισσότεροι οι οποίοι έχουν ενσωματωμένα συγγενικά ιδεολογήματα που η επιφανειακή κομματική ταυτότητα τα αποκρύπτει

Είναι πολιτικό κόμμα ή εγκλη­ματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή; Αυτό είναι το ερώτημα που ετέθη δίχως περιστρο­φές στην ελληνική κοινωνία μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
 
Το ερώ­τημα πήρε διαστάσεις πολιτικές, νομι­κές, δικαστικές και είχε αποτέλεσμα τη σύλληψη βουλευτών της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Κατηγορία βα­ρύτατη και πρωτοφανής στα κοινοβου­λευτικά χρονικά της χώρας. Οι συλλή­ψεις των έξι χρυσαυγιτών βουλευτών δημιούργησε μια σειρά νέων πολιτικών δεδομένων. Όντως το πολιτικό μας σύ­στημα βρέθηκε αντιμέτωπο με μια πρω­τόγνωρη στα κοινοβουλευτικά χρονικά πραγματικότητα.
 
Μια φρικτή πραγμα­τικότητα που όλοι βιώσαμε παρακολου­θώντας την αποτρόπαιη κοινοβουλευτι­κή και εξωκοινοβουλευτική δράση ενός ναζιστικού μορφώματος με εγκληματι­κή συμπεριφορά, με αποκορύφωμα τη δολοφονία ενός αντιναζιστή μουσικού, του Παύλου Φύσσα, που συνδέθηκε ευ­θέως με τη δράση της Χρυσής Αυγής. Στο περιθώριο των έντονων προβλημα­τισμών ετέθη και η ιδεολογική αντιμε­τώπιση της εγχώριας ναζιστικής εκδο­χής.
 
Εδώ τα πράγματα είναι περισσό­τερο πολύπλοκα από ό,τι θέλουμε να πιστεύουμε και να παραδεχτούμε, μια και σχετίζονται άμεσα με βαθύτερες συνιστώσες της ελληνικής κοινωνίας που όλοι ευσχήμως αποφεύγουν να θίξουν στην ουσία τους. Είναι το εκλογι­κό σώμα που ψηφίζει αυτό το απίθανο μόρφωμα νεοναζί ή φασίστες; Με αυ­στηρούς ιδεολογικούς όρους, όχι. Προφανώς δεν υπάρχουν μισό εκατομμύ­ριο νεοναζί ιδεολόγοι, υπάρχουν όμως πολύ περισσότεροι οι οποίοι έχουν εν­σωματωμένα συγγενικά ιδεολογήματα που η επιφανειακή κομματική τους ταυ­τότητα τα αποκρύπτει.
 
Έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε το ανεξήγητο, ψηφοφό­ροι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΚΚΕ να γίνονται ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής, πράγμα αδιανόητο, αν έπαιρνε κανείς στα σοβαρά όχι τις ενδεχόμενες απαξιωμένες πολιτικές των αντίστοιχων κομμάτων, αλλά τον προφανή τους ιδε­ολογικό πυρήνα. Αυτό δεν είναι και τόσο ανεξήγητο, αν στρέψει κανείς την προ­σοχή του και αναζητήσει τις ρίζες του πριν από όλα στην εθνοκεντρική μορ­φή του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
 
Κάποια στιγμή θα πρέπει να στρέψουμε σοβαρότερα την προσοχή μας σε κυρί­αρχες θεωρίες που θεωρούν τον ελληνι­σμό ως κέντρο του κόσμου, τη φυλετική μας ανωτερότητα ως δεδομένη και αδι­απραγμάτευτη, την εθνική μας εμμο­νή ότι πάντα πίσω από κάθε εξωτερική καταστροφή κρύβεται μια ξένη δύναμη που μας υπονομεύει. Σε αυτές και άλ­λες εμπεδωμένες και ευρείας αποδο­χής γραφικότητες βρίσκει ανοικτή την πόρτα η Ακροδεξιά και μπαίνει.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:39