search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:14
MENU CLOSE

Δεν «τα βρίσκουν» στις ΗΠΑ Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι

03.10.2013 07:02
Δεν «τα βρίσκουν» στις ΗΠΑ Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι - Media

Οι Ρεπουμπλικάνοι επιμένουν κατά των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα περίθαλψης, του γνωστού Obamacare. Ο Ομπάμα δεν φαίνεται να κάνει πίσω, ούτε θέλει να χρησιμοποιήσει το προεδρικό Veto.

Δεν υπήρξε κανένα θετικό βήμα κατά την πρώτη συνάντηση «κορυφής» μεταξύ των κοινοβουλευτικών ηγεσιών Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών υπό τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, πριν ξημερώσει η τρίτη ημέρα οικονομικής παράλυσης στην αμερικανική κυβέρνηση.
 
Στη συνάντηση τα ξημερώματα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) οι ελάχιστες παραχωρήσεις που έγιναν από την κάθε πλευρά -χωρίς να αγγίζουν το πραγματικό μήλον της έριδος, τη μεταρρύθμιση στο σύστημα περίθαλψης (Obamacare)- απορρίφθηκαν γρήγορα.
 
Συμφωνώντας ότι… διαφωνούν αμετακίνητα, ο πρόεδρος της Γερουσίας (που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί) Χάρι Ρέιντ και η επικεφαλής των μειοψηφούντων Δημοκρατικών στη Βουλή Νάνσι Πελόζι(φωτογραφία κάτω – Reuters) βγήκαν από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής (που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικανοί) Τζο Μπένερ και τον πρόεδρο των μειοψηφούντων στη Γερουσία Ρεπουμπλικανών Μιτς ΜακΚόνελ χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα.


 
Ο Μιτς ΜακΚόνελ ανέφερε ότι η συζήτηση «ήταν εγκάρδια αλλά μη παραγωγική». Ήταν η πιο ήπια δήλωση μετά την άκαρπη συνάντηση: Ο Μπένερ κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα για αδιαλλαξία, λέγοντας ότι «επανέλαβε απόψε πως δεν διαπραγματεύεται», ενώ ο Ρέιντ είπε ότι ο Ομπάμα μένει «δυνατός, δυνατός, δυνατός» στις θέσεις του.
 
Ο Ρεπουμπλικανός Μπένερ είπε ότι «το μόνο που ζητούμε είναι συζήτηση και δικαιοσύνη για τους Αμερικανούς υπό το Obamacare» ενώ ο Δημοκρατικός Ρέιντ ανέφερε ότι «ξεκαθαρίσαμε ένα πράγμα στη συνάντηση, πως είμαστε ανυποχώρητοι στο Obamacare».
 
Η μάχη του ορίου χρέους
 
Ενώ συνεχίζετε το αδιέξοδο το θέμα του αμερικανικού προϋπολογισμού (και κυρίως το Obamacare) κινδυνεύει να περιπλεκεί με τη μάχη για το όριο χρέους, η οποία πλησιάζει απειλητικά.
 
Το Κογκρέσο θα βρεθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ξανά, όπως πέρυσι, στο χείλος του δημοσιονομικού γκρεμού: Το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι μετά τα μέσα του Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ θα έχουν φτάσει στο όριο των 1,67 τρισ. δολαρίων για ανάληψη χρέους.
 
Η Ουάσινγκτον θα βρεθεί τότε ξανά στο δίλημμα είτε να αυξήσει το όριο δανεισμού ώστε να συνεχίσει να εκπληρώνει τις οικονομικές της υποχρεώσεις είτε να αθετήσει μερικές από αυτές. Όπως και πέρυσι, ο Λευκός Οίκος απορρίπτει ως «λύση ανάγκης» τη χρήση του προεδρικού βέτο, με μονομερή απόφαση Ομπάμα για αύξηση του ορίου δανεισμού.
 
Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές έχουν ήδη αρχίσει να συνδέουν τα μέτρα για υπέρβαση της «οικονομικής παράλυσης» με ένα ευρύτερο πακέτο για τη φορολογία, τις κοινωνικές παροχές και το όριο δανεισμού.
 
Το ότι η μάχη για το όριο χρέους έχει ήδη αρχίσει να αγγίζει το ζήτημα του «λουκέτου» αποδεικνεύει και η αναφορά του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση τα ξημερώματα της Πέμπτης: «Ο πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί την ανάγκη να λειτουργήσουν ξανά οι κυβερνητικές υπηρεσίες ή να αυξήσει το όριο δανεισμού για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις που έχει ήδη ψηφίσει το Κογκρέσο» τόνισε η εκπρόσωπος.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 19:13