search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:17
MENU CLOSE

Αναταράξεις στη Νουδούλα

03.10.2013 21:00
oldphotossel_0081380815795.jpg

Φουρτούνες και αναστάτωση αναμένεται να φέρουν στο ενδοκυβερνητικό και εσωκομματικό νεοδημοκρατικό πεδίο οι… απρόσμενες – για να μη βιαστούμε να τις χαρακτηρίσουμε ατυχείς – επιλογές σχετικά με τη Χρυσή Αυγή.

Φουρτούνες και αναστάτωση αναμένεται να φέρουν στο ενδοκυβερνητικό και εσωκομματικό νεοδημοκρατικό πεδίο οι… απρόσμενες – για να μη βιαστούμε να τις χαρακτηρίσουμε ατυχείς – επιλογές σχετικά με τη Χρυσή Αυγή.

Από τη μία πλευρά η επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης με τις οn camera μεταγωγές και τις πληροφορίες από τη δικογραφία και από την άλλη η μη κράτηση των βουλευτών που, κατά το κατηγορητήριο, είναι μέλη κόμματος / εγκληματικής οργάνωσης, δημιουργούν, εκτός από σύγχυση, την αίσθηση της απόλυτης κυβερνητικής αποτυχίας. Μιας αποτυχίας η οποία πολλαπλασιάζεται αν σκεφτεί κανείς ότι λίγες ώρες πριν από την απελευθέρωση των χρυσαυγιτών βουλευτών ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε Αμερικανούς παράγοντες της οικονομίας ότι «καθάρισε» με το ναζιστικό μόρφωμα στην Ελλάδα.

Αν στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός πιστώνεται προσωπικά μια αποτυχία, η οποία μπορεί κάλλιστα να τον χαρακτηρίσει και ως αφερέγγυο απέναντι σε ισχυρότατους παγκοσμίως οικονομικούς παράγοντες, στο εσωτερικό και ειδικότερα στο εσωκομματικό σκηνικό της Ν.Δ. αυτή η αποτυχία είναι αναμενόμενο να δημιουργήσει αποσταθεροποίηση.

•    Από τη μία ο πρωθυπουργικός φίλος Φαήλος Κρανιδιώτης έσπευσε να γλείψει τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής μιλώντας για ακροδεξιούς – πατριώτες και επιτέθηκε με εμφυλιοπολεμική ακραία γλώσσα κατά της Αριστεράς.
•    Από την άλλη, ο Μάκης Βορίδης, διαχωρίζοντας τους ακροδεξιούς από τους ναζιστές, επιχειρεί επαναπροσέγγιση με τη χουντική πτέρυγα της Χ.Α.
•    Ταυτόχρονα, άλλα στελέχη ονειρεύονται ότι ο Σαμαράς (!) έκανε μια καίρια επιλογή προς τον περίφημο «μεσαίο χώρο».

Δεξιά ομφαλοσκόπηση

Μέσα σε όλα αυτά, με τη σύλληψη της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής οι καραμανλικοί, αλλά και οι φιλελεύθεροι της Ν.Δ. αναθάρρησαν θεωρώντας ότι ο Σαμαράς στρίβει το τιμόνι προς την Κεντροδεξιά, απομονώνοντας τα ακραία στοιχεία γύρω του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, για παράδειγμα, πρωταγωνιστεί αυτές τις μέρες στα πάνελ, καταλογίζοντας μάλιστα ευθέως στην κυβέρνηση καθυστερημένη αντίδραση. Από κοντά κι άλλα στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, βγήκαν να υποστηρίξουν την κυβερνητική αντίδραση απέναντι στο ναζιστικό μόρφωμα και έμμεσα να στηρίξουν την επιλογή Σαμαρά.

Ο… δικαιωμένος

Μέσα σ’ αυτή τη… χλαπαταγή – και όσο δεν είχαν αφεθεί ελεύθεροι οι χρυσαυγίτες βουλευτές – δικαιωμένος αισθάνθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που είχε θέσει το θέμα αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής. Στο κυβερνητικό χρηματιστήριο, λοιπόν, οι μετοχές του αντιπροέδρου προς στιγμήν «τσίμπησαν», αφού και ο ίδιος πέρασε πια στα… άδυτα της διακυβέρνησης λαμβάνοντας – προσωρινά; – εκτελεστικές αρμοδιότητες και σε ζητήματα πέραν της εξωτερικής πολιτικής.

Το γεγονός ότι προήδρευσε σε διυπουργική σύσκεψη με την παρουσία των Γιάννη Μιχελάκη και Χαρ. Αθανασίου και όλης της υπόλοιπης ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για το ζήτημα της Χρυσής Αυγής προχτές και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου εκφράζοντας την κυβέρνηση για το θέμα, αποδεικνύουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήθελε να στείλει το μήνυμα της πλήρους πια ταύτισης με τη Ν.Δ. στην αντιμετώπιση του ζητήματος και στην ισχυροποίηση της κυβερνητικής συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τον Αθανασίου, όπου εκεί οι συνεργάτες του Βενιζέλου φρόντισαν να διασφαλίσουν την υιοθέτηση από πλευράς της κυβέρνησης προτάσεων επί του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Διολισθήσεις

Και μέχρι εδώ θα ήταν όλα καλά και εντός των κυβερνητικών επιδιώξεων, αν τα πρωτοπαλλήκαρα του Μιχαλολιάκου παρέμεναν προφυλακισμένα. Όμως η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη άλλα αποφάσισε…

Κάπως έτσι αναμένεται να επανεξεταστούν οι σχεδιασμοί του Σαμαρά και του επιτελείου του και να συνεχιστεί η αμφιταλάντευσή τους μεταξύ της σκληρής και άκαμπτης ακροδεξιάς στάσης του Μπαλτάκου σε πιο ευέλικτες θέσεις, που εξυπηρετεί επικοινωνιακά το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σαμαράς μοιάζει να θέλει να ξεχάσει τις σκιές στο πολιτικό του παρελθόν επισκεπτόμενος μόλις προχτές τη δυνατή Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή, όπου «βροντοφώναξε» ότι θα εξαρθρώσει τη Χρυσή Αυγή.

Η επιλογή του τόπου – στην έδρα της Επιτροπής στη Νέα Υόρκη –, προκειμένου να γίνουν οι δηλώσεις, δεν είναι τυχαίες, αφού τα εβραϊκά λόμπι ανά τη Γη έχουν καταγγείλει την αντισημιτική δράση της Χρυσής Αυγής και την ανοχή που επεδείκνυε η ελληνική πολιτεία. Μάλιστα το θέμα αυτό, που ετίθετο σε όλες τις επαφές Ισραηλινών με Έλληνες παράγοντες, αποτελεί και μια «σκιά» στις ισραηλινοελληνικές σχέσεις, η οποία μάλλον θα παραμείνει μετά τους τελευταίους ανεπιτυχείς κυβερνητικούς χειρισμούς.

Και τώρα;

Μετά τις απρόσμενες χτεσινές εξελίξεις ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του θα αναμένουν με αγωνία τις πρώτες δημοσκοπήσεις του Οκτωβρίου για να διαπιστώσουν τις πρώτες αναταράξεις στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς (συμπεριλαμβανομένης και της Άκρας Δεξιάς).

Σε κάθε περίπτωση, η κατά πώς φαίνεται αποτυχία της κυβέρνησης να καταφέρει αποφασιστικό πλήγμα στη Χρυσή Αυγή αναμένεται να κοστίσει στον πρωθυπουργό και επειδή δεν μπόρεσε να πείσει τους ξένους συνομιλητές του για την αποτελεσματικότητά του, αλλά και επειδή δεν μπορεί να επιβάλει την ηγεμονία του στον χώρο της δεξιάς παράταξης.

Ποιο θα είναι το κόστος για τον Σαμαρά και την «ομάδα» του; Θα διαταράξει την κυβερνητική «συνοχή»; Θα μπορέσει να ξεπεράσει μια ακόμη γκάφα, τη δεύτερη μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ;
Θα δείξει…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 18:03