search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:14
MENU CLOSE

Το τέλος για τα σκάφη

03.10.2013 21:00
oldphotosskafos1380819244.jpg

Στη Βουλή θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την τελευταία στιγμή να εντάξει το τέλος πλόων για τα σκάφη αναψυχής σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Στη Βουλή θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την τελευταία στιγμή να εντάξει το τέλος πλόων για τα σκάφη αναψυχής σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Το τέλος πλόων, βάσει του νομοσχεδίου, θα εφαρμοζόταν για σκάφη άνω των 12 μέτρων. Με το νέο νομοσχέδιο, το υπουργείο Ναυτιλίας προσδοκά να προσελκύσει περισσότερα σκάφη στην ελληνική σημαία, ενώ το υπουργείο Οικονομικών επιθυμούσε την είσπραξη περισσότερων φόρων.

«Στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τους νοικοκυραίους ιδιοκτήτες των σκαφών από την Ευρώπη αλλά και τις χώρες της Μεσογείου να δραστηριοποιούνται και να ελλιμενίζουν τα σκάφη τους στην Ελλάδα, προκειμένου να αυξήσουμε τα έσοδα και την απασχόληση στη χώρα μας», τόνισε σε δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Πρόσθεσε ότι «για να γίνει αυτό χρειάζεται να καταστήσουμε την Ελλάδα ελκυστική, πέρα από το φυσικό και στο νομικό της πλαίσιο».

Με το νέο νομοσχέδιο πλέον όλες οι διαδικασίες για την εγγραφή σκαφών στο ελληνικό νηολόγιο θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ θα εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό η γραφειοκρατία, προκειμένου να υπάρχει άμεση εξυπηρέτηση στους πολίτες.

Ορισμένες από τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου είναι οι εξής:

• Επιτρέπεται η μεικτή χρήση σκαφών ιδιωτικών και επαγγελματικών. Ωστόσο το ιδιωτικό σκάφος που ενοικιάζεται θα πρέπει να πληροί τις ίδιες προϋποθέσεις με το επαγγελματικό.

• Δεν θα μπορούν να ενοικιάζονται τα ιδιωτικά σκάφη που δεν έχουν καταβάλει τον ΦΠΑ (και δεν έχουν εκτελωνιστεί).

• Σκάφη ώς τα 24 μέτρα υπάγονται στο καθεστώς «bareboat» (δηλαδή χωρίς προβλεπόμενο πλήρωμα).

• Δημιουργείται βάση δεδομένων για επαγγελματικά και ιδιωτικά πλοία αναψυχής και τήρηση μητρώου με ηλεκτρονικό τρόπο.

• Το ναυλοσύμφωνο και οι καταστάσεις επιβαινόντων θα υποβάλλονται στις αρμόδιες Αρχές και ηλεκτρονικά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:12