search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:42
MENU CLOSE

Ο Σαμαράς, ο Σουλτς και ο “υπό διόρθωση” Τσίπρας

04.10.2013 09:30
Ο Σαμαράς, ο Σουλτς και ο \"υπό διόρθωση\" Τσίπρας  - Media

Το μήνυμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και εν γένει η Αριστερά δεν είναι άκρο, και μάλιστα ομόλογης βιαιότητας με αυτήν της Χρυσής Αυγής θέλησε, μεταξύ άλλων, να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας με το ταξίδι και τις επαφές του στις Βρυξέλλες.

Το μήνυμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και εν γένει η Αριστερά δεν είναι άκρο, και μάλιστα ομόλογης βιαιότητας με αυτήν της Χρυσής Αυγής θέλησε, μεταξύ άλλων, να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας με το ταξίδι και τις επαφές του στις Βρυξέλλες.

Την ώρα που από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Σαμαράς στρεφόταν κατά της «ακραίας αντιπολίτευσης», ως άλλος κομμουνιστοφάγος Μακάρθι, στη χώρα που έζησε και έδρασε ο αμερικανός γερουσιαστής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερνε να αποσπάσει μια καταδίκη των ναζί και της Χρυσής Αυγής, από τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χωρίς εξισώσεις και συμψηφισμούς με το «άλλο άκρο».

«Οι Ναζί είναι και θα παραμείνουν Ναζί» είπε ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και συνέχισε λέγοντας: «Δεν υπάρχει χώρος για τους ανθρώπους αυτούς σε καμία κοινωνία. Γι' αυτό και καλούνται όλοι οι δημοκράτες να κινητοποιηθούν και να κινητοποιήσουν κάθε δύναμη, που διαθέτουν κατά αυτών των ανθρώπων, που περιφρονούν όλες τις αξίες».

Επιπλέον, ο Μάρτιν Σούλτζ όχι μόνο δεν υπονόησε καν ότι ο Τσίπρας είναι κανά εξτρεμιστικό στοιχείο – αν το πίστευε προφανώς δεν θα τον συναντούσε – αλλά επιπλέον κατέταξε εαυτόν στην Αριστερά, όταν μεταξύ αστείου και σοβαρού είπε: «Είμαστε και οι δυο πολιτικοί της Αριστεράς. Ο κ. Τσίπρας είναι κάπως πιο αριστερός από εμένα, αλλά μπορεί να διορθωθεί σιγά- σιγά»(άλλωστε στη συνέχεια φρόντισε να τηρήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, λέοντας ότι «δουλειές, ανάπτυξη και πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου» είναι «ο στόχος του κ. Τσίπρα και ο στόχος μου και των φίλων μου στην Ελλάδα»).

«Δεν ξέρω ποιος από τους δυο μας πρέπει να διορθωθεί. Είναι βέβαιο, όμως, ότι πρέπει να διορθωθεί και μάλιστα ριζικά η εφαρμοζόμενη πολιτική στην Ελλάδα» ήταν η απάντηση του Τσίπρα.

Πέρα από το επικοινωνιακό του πράγματος και τους συμβολισμούς στους οποίοπυς στόχευσε ο Αλέξης Τσίπρας, το ζήτημα είναι το εξής:

Προφανώς, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι άγιοι δεν είναι, ούτε άμοιροι ευθυνών για την πολιτική αποσταθρεοπποίηση σε όλη την Ευρώπη για να τους ζητά κανείς εύσημα «νομιμοφροσύνης». Ειδικά, όταν επιβάλλουν, στηρίζουν ή ανέχονται την εφαρμογή τα προγραμμάτων ακραίας λιτότητας και κατάλυσης εθνικών κυριαρχιών, είναι οξύμωρο να αξιώνουν αυτά να εφαρμοστούν σε κλίμα κοινωνικής γαλήνης και πολιτικής σταθερότητας. Καλώς ή κακώς όμως το πολιτικό παιχνίδι έτσι παίζεται χωρίς αυτό να σημαίνει πως όσοι μετέχουν σε αυτό το κάνουν με επιτυχία.

Όμως ο Σαμαράς, εξισώνοντας τους οπλοφόρους μπράβους και τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής – και αξιοποιώντας την γενικώς είτε πίσω από τα κάγκελα είτε όχι – με την άοπλη και μάλλον μετριοπαθή αξιωματική αντιπολίτευση του 27%, πραγματικά παίζει με τη φωτιά. Και βεβαία το κάνει για μικροπολιτικούς σκοπούς, δηλαδή την κατά το δυνατόν παράταση της προσωπικής πολιτικής του επιβίωσης.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 15:41