search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:14
MENU CLOSE

Αύξηση φόρων στα ακίνητα και στο πετρέλαιο προτείνει η Κομισιόν

09.10.2013 13:54
Αύξηση φόρων στα ακίνητα και στο πετρέλαιο προτείνει η Κομισιόν - Media

Φορολογικές «μεταρρυθμίσεις» που ως αποτέλεσμα θα έχουν την περεταίρω επιβάρυνση των φορολογουμένων προτείνει σε έκθεση της η Κομισιόν, με τελικό στόχο την τόνωση των κρατικών εσόδων που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Φορολογικές «μεταρρυθμίσεις» που ως αποτέλεσμα θα έχουν την περεταίρω επιβάρυνση των φορολογουμένων προτείνει σε έκθεση της η Κομισιόν, με τελικό στόχο την τόνωση των κρατικών εσόδων που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
 
Η έκθεση που τιτλοφορείται «Φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη τη Ε.Ε.», προτείνει για την Ελλάδα, αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων με μείωση του φόρου μεταβίβασης και αύξηση των φόρων για την κατοχή ακινήτων. Ακόμη συστήνει αύξηση του ΕΦΚ για το πετρέλαιο κίνησης, κάτι που μετά την εξίσωση θα επηρεάσει και το πετρέλαιο θέρμανσης. Επιπλέον προτείνει μέτρα για την τόνωση των εσόδων από ΦΠΑ.

Αναλυτικά οι «συστάσεις» για την Ελλάδα είναι οι εξής:

  • Λόγω της χαμηλής απόδοσης του ΦΠΑ θα πρέπει είτε να βελτιωθεί η «διάρθρωση του ΦΠΑ είτε να βελτιωθεί η συμμόρφωση σε σχέση με την καταβολή του φόρου». 
  • Το δεύτερο σημείο αφορά στην φορολόγηση των ακινήτων για την οποία προτείνεται μείωση του φόρου μεταβίβασης, ο οποίος σήμερα φτάνει μέχρι  και 10% και στην εξεύρεση των εσόδων που θα χαθούν από φόρους κατοχής ακινήτων. 
  • Τέλος συστήνεται αύξηση του φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ κίνησης, «για περιβαλλοντικούς λόγους» όπως αναφέρει η Επιτροπή. 

Σημειώνεται ότι πιθανή αύξηση του ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης θα οδηγήσει και σε αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω της εξίσωσης των φόρων που επέβαλλε η κυβέρνηση πέρυσι τον Οκτώβριο. 
 
Στην έκθεση γίνεται αναλυτική παρουσίαση των αλλαγών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στα φορολογικά συστήματα των χωρών μελών της Ε.Ε. ενώ εντοπίζονται και οι αδυναμίες που οδηγούν σε χαμηλή απόδοση φόρων και υψηλή φοροδιαφυγή.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της Κομισιόν (στα Αγγλικά) ΕΔΩ.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24