search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:50
MENU CLOSE

Ο εθνικισμός και η άνοδος της ακροδεξιάς

10.10.2013 21:00
Ο εθνικισμός και η άνοδος της ακροδεξιάς - Media

Σε κάθε σοβαρή προσπάθεια να αναδειχτούν οι πραγματικοί λόγοι και οι αιτίες της εντυπωσιακής εμφάνισης της Ακροδεξιάς στο πολιτικό – κοινωνικό στερέωμα, τα ιδεολογικά αίτια προκρίνονται των κοινωνικών και πολιτικών προσεγγίσεων, παρά την προφανή αλληλεπίδρασή τους.

Άννα Φραγκουδάκη
Εκδόσεις:
Αλεξάνδρεια
Σελ.: 278

Σε κάθε σοβαρή προσπάθεια να αναδειχτούν οι πραγματικοί λόγοι και οι αιτίες της εντυπωσιακής εμφάνισης της Ακροδεξιάς στο πολιτικό – κοινωνικό στερέωμα, τα ιδεολογικά αίτια προκρίνονται των κοινωνικών και πολιτικών προσεγγίσεων, παρά την προφανή αλληλεπίδρασή τους. Η συγγραφέας στην προσπάθειά της να αναδείξει τους λόγους εκείνους που συντέλεσαν στο να εμφανιστεί με τον συγκεκριμένο τρόπο η Άκρα Δεξιά στην πολιτική σκηνή του τόπου, απαιτώντας έναν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις, ξεκινά από τη δεκαετία του 1980 παρακολουθώντας την πορεία των εθνικών ιδεών έως το ξέσπασμα της κρίσης και στρέφει την προσοχή της τόσο στις κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την κρίση όσο και στην πολιτική που επέλεξε να ακολουθήσει στρατηγικά η αντιπολίτευση στο σύνολό της.
Παράλληλα με τα προφανή αίτια της κρίσης, όχι όμως κατ’ ανάγκη και τα ουσιαστικότερα, αναδεικνύει τη στάση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία, διαμορφωμένη μέσα από μια εθνικοκεντρική παιδεία, ρέπει στην ξενοφοβία, στη γενικευμένη αντίληψη ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένες δυνάμεις που μας μισούν, άρα και στον αντιευρωπαϊσμό, στον φανατισμό, στην προσκόλληση στο παρελθόν και στην αδυναμία να παρακολουθήσει και να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες εξελίξεις.
Το συμπέρασμα είναι ότι για να αντεπεξέλθουμε στην οικονομική κρίση απαραίτητη και ουσιαστική προϋπόθεση είναι να κατανοήσουμε και να υπερβούμε βαθύτατα ριζωμένες εθνικές παρανοήσεις που μας εμποδίζουν να αποκτήσουμε μια ξεκάθαρη εθνική φυσιογνωμία. Εν τέλει, το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι η διαστρεβλωμένη εικόνα που διαθέτουμε για τον εαυτό μας και για τους άλλους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 10:48