search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:28
MENU CLOSE

Eδώ οι καλές προσλήψεις

10.10.2013 21:00
oldphotosphoto31381409644.jpg

Εγκύκλιος προς εργοδότες να δηλώσουν τυχόν αδήλωτους μισθωτούς

Προθεσμία έως τις 15 Νοεμβρίου δίνει στους εργοδότες με εγκύκλιό του το υπουργείο Εργασίας να διορθώσουν τυχόν λάθη και να συμπεριλάβουν τους αδήλωτους μισθωτούς που απασχολούν, στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής του πίνακα προσωπικού για κάθε εργοδότη που απασχολεί εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Όπως σημειώνει η εγκύκλιος, από τις 15.9.2013 έως και σήμερα έχουν παρουσιαστεί αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες εργοδότες υπέβαλαν πίνακα τον οποίο χαρακτήρισαν ως «Ε4 Ετήσιο» χωρίς να έχουν συμπεριλάβει το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησής τους σε αυτόν, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες διατάξεις, είτε εκ παραδρομής, θέλοντας δηλαδή να υποβάλουν άλλου είδους πίνακα, π.χ. συμπληρωματικό πρόσληψης, είτε από αμέλεια είτε λόγω αυτόματης επιλογής από προσαρμοσμένο πρόγραμμα μισθοδοσίας κ.λπ.

Δεδομένου ότι διορθώσεις δεν μπορούν να γίνουν με νέα ηλεκτρονική υποβολή, οι υπηρεσίες οφείλουν να υποδεικνύουν στους εργοδότες να ακολουθήσουν τις ήδη δοθείσες οδηγίες περί διόρθωσης στοιχείων. Θα πρέπει, δηλαδή, ο εργοδότης να εκτυπώσει το ηλεκτρονικά υποβληθέν έντυπο «Ε4 Ετήσιος» συνοδεύοντάς το με γραπτή επιστολή με διευκρινίσεις ως προς τη λανθασμένη ή ελλιπή υποβολή και να το προσκομίζει στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ.

Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης και ακριβής απογραφή του εργατικού δυναμικού που απασχολείται με εξαρτημένη εργασία ιδιωτικού δικαίου σε οποιονδήποτε εργοδότη της χώρας, από τις 04.10.2013 στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ προστέθηκε στο έντυπο «Ε4 Πίνακας Προσωπικού» επιλογή υποβολής «Ε4 Ετήσιου Συμπληρωματικού Πίνακα.

Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες που έχουν υποβάλλει πίνακα «Ε4 Ετήσιο» χωρίς να έχουν συμπεριλάβει το σύνολο του προσωπικού τους σε αυτόν, να υποβάλουν έως και τις 15.11.12013 και «Ε4 Ετήσιο Συμπληρωματικό». Για τις περιπτώσεις που το ηλεκτρονικά υποβληθέν έντυπο «Ε4 Ετήσιος» έχει διορθωθεί με φυσική παρουσία του εργοδότη στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ πριν από τις 04.10.2013, οι υπηρεσίες πρέπει να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να υποβάλουν ηλεκτρονικά τον «Ε4 Ετήσιο Συμπληρωματικό Πίνακα», σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες, και στο γενικό πεδίο παρατηρήσεων του εντύπου να αναγραφεί και ο αριθμός πρωτοκόλλου της σχετικής διορθωτικής επιστολής.

Εννοείται ότι για την ηλεκτρονική υποβολή και του συμπληρωματικού ετήσιου πίνακα ισχύει η καθορισμένη από τον Ν. 2874/2000 προθεσμία κατάθεσης, δηλαδή έως και τις 15.11.2013.

Εφόσον παρέλθει η συγκεκριμένη ημερομηνία, η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου καθίσταται αδύνατη. Στην περίπτωση αυτή θα ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για την εκπρόθεσμη υποβολή εντύπων, δηλαδή η κατάθεση του εντύπου από τον εργοδότη με προσέλευση στην αρμόδια υπηρεσία. Εν συνεχεία, βέβαια, η υπηρεσία θα προβαίνει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες αναφορικά με την εκπρόθεσμη κατάθεση.

Τέλος, υπενθυμίζουμε για ακόμα μια φορά ότι μετά την έναρξη της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής, από 1.3.2013, οι υπηρεσίες συνεχίζουν να παραλαμβάνουν καταστάσεις προσωπικού μόνο για εργοδότες οι οποίοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ εξαιτίας του ιδίου του Π.Σ. (άρθρο 9 παρ. α της υπ’ αριθ. 28153/126/28.8.2013 ΥΑ).

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24