search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 03:03
MENU CLOSE

Η κυβέρνηση «δεν απαντά» στο ΔΝΤ…

10.10.2013 16:46
Η κυβέρνηση «δεν απαντά» στο ΔΝΤ… - Media

Σε αμηχανία όπως φαίνεται έφεραν την κυβέρνηση οι δύο ταυτόχρονες εκθέσεις του ΔΝΤ και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που αμφισβητούν απόλυτα την οικονομική πολιτική και τον προϋπολογισμό.

Σε αμηχανία όπως φαίνεται έφεραν την κυβέρνηση οι δύο ταυτόχρονες εκθέσεις του ΔΝΤ και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που αμφισβητούν απόλυτα την οικονομική πολιτική, τον προϋπολογισμό και τον μύθο της «Ανάπτυξης».
 
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπάθησε να κρατήσει το θέμα «χαμηλά»  αφού μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δήλωσε στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει και τοποθετείται μόνον επί του συμφωνημένου προγράμματος(!)
 
Αναφερόμενος στην έκθεση του ΔΝΤ είπε ότι «η κυβέρνηση δεν σχολιάζει εκθέσεις διεθνών οργανισμών. Δεν το έκανε ακόμη και όταν υπήρχαν εσφαλμένες παραδοχές. Η κυβέρνηση τοποθετείται μόνο επί του συμφωνημένου προγράμματος οικονομικής πολιτικής».
 
Ο κ. Σταϊκούρας όμως βρήκε θετικά στοιχεία στην έκθεση που αρνείται την ύπαρξη (φέτος) πρωτογενούς πλεονάσματος ενώ εκτιμά ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα 6,7 δις.
 
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα. «η έκθεση έχει την Ελλάδα στην καλύτερη επίδοση σε όρους κυκλικά διορθωμένου πρωτογενούς αποτελέσματος» και ότι «με βάση τον δείκτη δυσκολίας δημοσιονομικής προσαρμογής προκύπτει ότι η ελληνική οικονομία πέτυχε δημοσιονομική προσαρμογή που είχε ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, αλλά η διατήρηση έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας».
 
Όσον αφορά στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού, η οποία μιλά για μη βιώσιμο χρέος και για δημοσιονομικό κενό 11 δις ευρώ ως το 2015, ο Χρ. Σταϊκούρας είπε πως «δεν είναι αυτό το δημοσιονομικό κενό που χρησιμοποιούμε στο πρόγραμμα» και ότι οι συζητήσεις με τους εταίρους γίνονται πάνω στο πρόγραμμα που υλοποιείται. Σημείωσε ακόμη ότι η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού παραπέμπει σε μελέτη του ΔΝΤ, η οποία προβλέπει δημοσιονομικό κενό 0 για το 2013 – 2014, αλλά και ότι για την διαγραφή χρέους θα χρειαστούν «δικλείδες ασφαλείας» απέναντι στους δανειστές.
 
Αναφερόμενος στις προβλέψεις για το 2014 ο Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι η Ελλάδα βγει στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο και εκτίμησε ότι θα εξέλθει από την παρατεταμένη ύφεση λόγω ανάκαμψης των επενδύσεων και των εξαγωγών. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αρχίσει σταδιακά να μειώνεται στο 26% του εργατικού δυναμικού και η απασχόληση θα αυξηθεί κατά 0,26%, είπε ο αναπληρωτής Υπουργός, εκτιμώντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1,6%, το χρέος γενικής κυβέρνησης στα 319 δις ευρώ, ενώ για πρώτη φορά θα μειωθεί ως απόλυτο μέγεθος.

Ωστόσο σημείωσε ότι το ζήτημα της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους «παραμένει ανοικτό». «Πρέπει να αξιώσουμε και θα αξιώσουμε την έμπρακτη συμβολή των εταίρων μας στην ελάφρυνση του δημόσιου χρέους», πρόσθεσε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15