search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:09
MENU CLOSE

Φεστιβάλ ΘεσσαλονΙκης: Ματιές στο βαλκανικό και το γαλλικό σινεμά

11.10.2013 21:00
Φεστιβάλ ΘεσσαλονΙκης: Ματιές στο βαλκανικό και το γαλλικό σινεμά - Media

Έχουμε ακόμα λίγο καιρό μέχρι να ξεκινήσει το 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1-10 Νοεμβρίου)

Έχουμε ακόμα λίγο καιρό μέχρι να ξεκινήσει το 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1-10 Νοεμβρίου). Οι πρώτες, πάντως, πληροφορίες λένε ότι και η φετινή διοργάνωση θα έχει πλούσιο πρόγραμμα και σημαντικούς καλεσμένους. Κι αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, να ξεκινήσουμε με τα δύο μεγάλα αφιερώματα σε δημιουργούς. Φέτος έχουν την τιμητική τους ο Αλέν Γκιροντί, ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του νεότερου γαλλικού κινηματογράφου, και η πολυπράγμων Κλερ Σιμόν.
Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει η πρεμιέρα της ταινίας «Ο άγνωστος της λίμνης» του Γκιροντί, που τιμήθηκε στις Κάννες με το Βραβείο Σκηνοθεσίας, μια ακραία ερωτική ιστορία μεταξύ δύο αντρών. Το σινεμά του άλλωστε αντλεί τη θεματολογία του από τη σεξουαλικότητα, την ομοφυλοφιλία, την εργατική τάξη. Θα προβληθούν ακόμα το σουρεαλιστικό «Λιακάδα για τους απατεώνες» / «Sunshine for the Scoundrels» (2001), αλλά και το ουμανιστικό «Αυτό το παλιό όνειρο που σαλεύει» / «That Old Dream that Moves» (2001), το αντισυμβατικό «Καμία ανάπαυση για τους γενναίους» / «No Rest for the Brave» (2003), αλλά και τα «Ήρθε ο καιρός» / «Time Has Come» (2005) και «Ο βασιλιάς της φυγής» / «The King of Escape» (2009).
Το αφιέρωμα στην Κλερ Σιμόν περιλαμβάνει την τελευταία της ταινία «Gare du Nord» (2013), όπου καθρεφτίζεται το πρόσωπο της σύγχρονης πολυπολιτισμικής Γαλλίας μέσα από μια ερωτική συνάντηση. Το σινεφίλ κοινό, όμως, θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο έργο της, αφού θα προβληθούν τα «Διαφορετικά, ναι» (1997), «Θα καείς» (2006), «Τα γραφεία του Θεού» (2008).
Φέτος, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τιμά και το βαλκανικό σινεμά, με ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα που επιμελήθηκε ο υπεύθυνος τμήματος Δημήτρης Κερκινός. Θα δώσουν το «παρών» μια ομάδα από καταξιωμένους σκηνοθέτες, όπως ο Ρουμάνος Κορνέλιου Πορομπόιου, ο Τούρκος Ρεχά Ερντέμ, ο Κροάτης Βίνκο Μπρέσαν, ο Βούλγαρος Λιουντμίλ Τοντόροφ. Εκτός από τις ταινίες των προσκεκλημένων σκηνοθετών, θα προβληθούν ακόμα δεκαεπτά, ανάμεσά τους οι «Βελανιδιά» (1992) του Λουτσιάν Πιντιλίε, «Μην κρέμεστε απ’ το παράθυρο» (1993) του Νάε Καρανφίλ, «Το χωριό» (1998) του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, «Η οδύσσεια του κυρίου Λαζαρέσκου» (2005) του Κρίστι Πούιου, «Σεράγεβο, σ’ αγαπώ» (2006) της Γιασμίλα Ζμπάνιτς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:07