search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:51
MENU CLOSE

Πιέσεις για λήψη κοινής ευρωπαϊκής δράσης για τη μετανάστευση

13.10.2013 08:42
Πιέσεις για λήψη κοινής ευρωπαϊκής δράσης για τη μετανάστευση - Media

Η απουσία της αποτελεσματικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, βρίσκεται στο επίκεντρο μετά και το νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά τις Λαμπεντούζα . Βαρύ το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την Ιταλία και τη Μάλτα να πιέζουν για ουσιαστική δράση.

Η απουσία της αποτελεσματικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, βρίσκεται στο επίκεντρο μετά και το νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά τις Λαμπεντούζα . Βαρύ το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την Ιταλία και τη Μάλτα να πιέζουν για ουσιαστική δράση.

«Δεν ξέρω πόσοι ακόμα άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν στη θάλασσα προτού γίνει κάτι», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ σε συνέντευξή του στο BBC, προσθέτοντας ότι μαζί με την Ιταλία θα πιέσει να αναληφθεί δράση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Το γεγονός είναι ότι όπως είναι τα πράγματα, κτίζουμε απλώς ένα νεκροταφείο στη Μεσόγειο θάλασσά μας», είπε κα πρόσθεσε πως «μέχρι τώρα έχουμε αντιμετωπίσει δηλώσεις, λέξεις αλλά λίγα περισσότερα από αυτό».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα σε συνέντευξή του το Σάββατο στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», τόνισε. «Είμαστε σε μία κατάσταση όπου ό,τι συμβαίνει στη Βόρεια Αφρική, την Ερυθραία, τη Σομαλία, τη Συρία, μάς δημιουργεί πραγματικά μια έκτακτη ανάγκη».

«Η Λαμπεντούζα είναι σύμβολο μίας αποτυχημένης μεταναστευτικής πολιτικής της Ιταλίας, αλλά και της ανικανότητας των Ευρωπαίων να εφαρμόσουν μια δίκαιη και ανθρώπινη πολιτική για τους πρόσφυγες», επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ίσως η Λαμπεντούζα να είναι επίσης σύμβολο για το μέλλον της Ευρώπης, όπου συμβαίνει σήμερα σε μικρογραφία αυτό που ενδέχεται να συμβεί στην Ευρώπη αύριο. 500 κάτοικοι «φιλοξενούν» σχεδόν 1.500 μετανάστες. Στο ιταλικό νησί υπάρχει καταυλισμός για μόλις 250 μετανάστες, επειδή η Ρώμη δεν κατάφερε λόγω εσωπολιτικών διαφωνιών να προετοιμάσει κατάλληλα τη Λαμπεντούζα για ένα μεγάλο ρεύμα μεταναστών. Οι πολίτες του νησιού έδειξαν όμως και στην πρόσφατη τραγωδία ότι οι καρδιές τους είναι μεγαλύτερες από εκείνες των πολιτικών. 

Η Επίτροπος Ευρωπαϊκών Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ απηύθυνε την εβδομάδα αυτή έκκληση να ενισχυθεί η συνοριακή υπηρεσία της Ευρώπης, Frontex, ώστε να μπορεί να αναπτύξει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε μια περιοχή που θα εκτείνεται από την Κύπρο μέχρι την Ισπανία.

Η Σ. Μάλστρομ επανέλαβε την έκκληση αυτή μετά το ναυάγιο της Παρασκευής: «Μετά την τραγωδία της Λαμπεντούζα ακούσαμε εκφράσεις αλληλεγγύης από όλες τις χώρες της ΕΕ, αλλά αυτές θα παραμείνουν μόνο κενό γράμμα αν δεν ακολουθήσουν συγκεκριμένες ενέργειες».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ευχήθηκε η διεθνής κοινότητα να πάρει μέτρα για να εμποδίσει την επανάληψη των ναυαγίων μεταναστών όπως αυτό της Μάλτας, όπως δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεζίρσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μπαν Κι Μουν «λυπάται βαθιά» για το ναυάγιο που προκάλεσε δεκάδες θύματα και «ζητεί από τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της να δράσει προκειμένου να εμποδίσει την επανάληψη τέτοιων τραγωδιών».

Ο γ.γ. του ΟΗΕ εύχεται ειδικότερα «μέτρα που αντιμετωπίζουν της βαθιές αιτίες (των ναυαγίων αυτών) και που θα επικεντρώνονται στην τρωτότητα και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 09:49