search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:34
MENU CLOSE

«Σωσίβιο» για ΕΟΠΥΥ η αύξηση στο φόρο των τσιγάρων

14.10.2013 08:48
«Σωσίβιο» για ΕΟΠΥΥ η αύξηση στο φόρο των τσιγάρων - Media

«Τσουχτερή» αύξηση στο φόρο των τσιγάρων σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ.

«Τσουχτερή» αύξηση στο φόρο των τσιγάρων σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ. Η κυβέρνηση εξετάζει την καθιέρωση ειδικού φόρου στα προϊόντα καπνού.
 
Το χρηματικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΕΟΠΥΥ του οποίου ο προϋπολογισμός θα είναι αισθητά μειωμένος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οδηγεί τον Οργανισμό σε συζητήσεις σχετικά με την καθιέρωση φόρου στα προϊόντα καπνού υπέρ του ΕΟΠΥΥ με στόχο έσοδα 500 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει το Έθνος.
 
Ακόμα δεν έχει καθοριστεί το πότε και το πώς. Η δεινή οικονομική θέση του ΕΟΠΥΥ όμως, δείχνει να καθιστά τον φόρο, μονόδρομο.

Ενδεικτική είναι η εξής σύγκριση: Οι δαπάνες περίθαλψης των Ταμείων που μετέχουν στον ΕΟΠΥΥ, ήταν περίπου 11 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν ο ΕΟΠΥΥ λειτουργήσει. Το 2013 ο προϋπολογισμός του είναι αισθητά μειωμένος (5,9 δισ.), παρότι έχουν προστεθεί και άλλα Ταμεία!

Το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί στην τρόικα για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 300 εκατομμύρια (2 δισ. το 2014, από 2,3 δισ. το 2013). Το ποσό που θα εξοικονομηθεί, ωστόσο, αναμένεται να διατεθεί για την αύξηση του κωδικού των κλινικών.

Την ίδια ώρα, «τρέχουν» και δύο γενιές ληξιπρόθεσμων χρεών του Οργανισμού: Τα παλαιά ληξιπρόθεσμα, που αφορούν την περίοδο έως και το τέλος του 2011 και τα οποία ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει (έως το τέλος Σεπτεμβρίου) εντάλματα συνολικού ύψους 834,7 εκατομμυρίων.

Η νέα γενιά ληξιπρόθεσμων αφορά τις οφειλές του 2013 προς τους παρόχους (γιατροί, κλινικές, διαγνωστικά, φαρμακοποιοί), οι οποίες αγγίζουν τα 500 εκατομμύρια και αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
 
Πηγή: ethnos.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15