search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:41
MENU CLOSE

Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει την ατζέντα

14.10.2013 21:00
oldphotostsipras1381768289.jpg

Ενόσω η υπόθεση της Χρυσής Αυγής εξελίσσεται σε τηλεοπτικό σίριαλ, στο πολιτικό προσκήνιο αρχίζουν και μπαίνουν τα ζητήματα της οικονομίας, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά σκοπεύει να αφήσει να περάσουν απαρατήρητα.

Ενόσω η υπόθεση της Χρυσής Αυγής εξελίσσεται σε τηλεοπτικό σίριαλ, χωρίς αυτό να αποδίδει καρπούς ανάλογους με ό,τι ανέμενε το στενό πρωθυπουργικό επιτελείο, στο πολιτικό προσκήνιο αρχίζουν και μπαίνουν τα ζητήματα της οικονομίας, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά σκοπεύει να αφήσει να περάσουν απαρατήρητα.

Ήδη η κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού συνιστά πεδίο δόξης λαμπρόν για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ως πρώτη αντίδραση ο αρμόδιος για την οικονομία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε την πραγματική εικόνα που βγαίνει από τον προϋπολογισμό κόντρα σε αυτήν που επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση (επίτευξη πλεονασμάτων, τερματισμός της ύφεσης, εκκίνηση της ανάπτυξης κ.λπ.).

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η αναιμική ανάπτυξη του 0,6% που προβλέπεται από το προσχέδιο συνιστά «σταθεροποίηση στον πάτο του βαρελιού», η οποία θα διαρκέσει για πολλά χρόνια με βάση τις ενδείξεις, δηλαδή: την ανεργία του 1,5 και πλέον εκατομμυρίου πολιτών, το υποτονικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), την έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία παρά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με δημόσια κεφάλαια, την απώλεια του 25% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα, οι επενδύσεις δεν έρχονται, οι εξαγωγές δεν αρκούν, ενώ επιπλέον:

• «Η μείωση των πρωτογενών δαπανών βασίζεται κυρίως στη μείωση των δαπανών για συντάξεις, επιδόματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δηλαδή στην περαιτέρω υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους».

• «Η αύξηση των φορολογικών εσόδων για το 2014 αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για νέα εισπρακτικά μέτρα, ενώ η εκτίμηση από την πλευρά της τρόικας για «τρύπα» ύψους 2,5 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία προετοιμάζει το έδαφος για νέες μειώσεις συντάξεων και εφάπαξ».

• Το δημόσιο χρέος παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη.
Βλέπουν κυβερνητική κατάρρευση

Δύο βασικές εκτιμήσεις ορίζουν την τρέχουσα τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

• Πρώτον, η πεποίθηση πως, όποια αποπροσανατολιστική οδό και να επιλέξει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να ξεφύγει από τα μεγάλα μέτωπα της οικονομίας τα οποία είναι και αυτά που θα κρίνουν την πορεία της και, κατά την εκτίμηση της Κουμουνδούρου, θα οδηγήσουν στην κατάρρευσή της.

• Δεύτερον, πως μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα σκληρού κοινωνικού αδιεξόδου εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής και κλιμάκωσης σε επικίνδυνο βαθμό της στρατηγικής της έντασης, η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας που θα κρίνουν την περαιτέρω πορεία της χώρας.

Επομένως, λένε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το αίτημα για εκλογές παραμένει επίκαιρο. Άλλωστε στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η πολιτική ομαλότητα περνά μέσα από τις εκλογές και τη λαϊκή ετυμηγορία και όχι από την «απαγόρευσή» τους.

Εν τω μεταξύ, παρ’ ότι η στρατηγική της έντασης με αιχμή τη «θεωρία των άκρων» και σκοπό να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να εγκαταλείπεται από τον πρωθυπουργό – ο οποίος έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει (επί αμερικανικού εδάφους μάλιστα) ως «άκρο» επίσημες και πάγιες πολιτικές θέσεις σημαντικής μερίδας της Αριστεράς, την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. –, εν τούτοις στην Κουμουνδούρου έχουν αναθαρρήσει από τον αναβρασμό στο εσωτερικό της Ν.Δ., όπως δείχνουν οι συνεχείς διαφοροποιήσεις από την πρωθυπουργική τακτική καραμανλικών και όχι μόνο στελεχών.

Ρήγματα

Έτσι η Κουμουνδούρου συνεχίζει να ενσωματώνει στον λόγο και την τακτική της ό,τι είναι σε θέση να βαθύνει τα ρήγματα στο γαλάζιο στρατόπεδο, δηλαδή την απόκλιση των πρωθυπουργικών επιλογών τόσο από τα χαρακτηριστικά της «λαϊκής Δεξιάς» όσο και από τη δημοκρατία και το Σύνταγμα.

Ανάλογη στάση (δηλαδή της πρόκλησης εσωτερικών ρηγμάτων) κρατάει η Κουμουνδούρου και απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαία η κόντρα για τα υποβρύχια και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που δείχνει να κλιμακώνει η Κουμουνδούρου – ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση με αιχμή τη σύμβαση Βενιζέλου (2010) ενώ χαρακτήρισε «οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο» την υποβάθμιση των ναυπηγείων.

Επίσης, όσον αφορά την ΕΡΤ και την επιλογή να μη γίνει συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που οδήγησε στο κλείσιμό της, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης τη χαρακτήρισε ως «δώρο της Ν.Δ. προς το ΠΑΣΟΚ» προκειμένου το δεύτερο να μη χρειαστεί να τοποθετηθεί δημόσια για αυτήν την πραξικοπηματικού χαρακτήρα κίνηση.

Στον αστερισμό των υποκλοπών

Εν τω μεταξύ το θέμα των υποκλοπών που ξέσπασε με το δημοσίευμα της «Real News» φάνηκε να αποτελεί για την Κουμουνδούρου ακόμη μια ευκαιρία ερεθισμού των όποιων δημοκρατικών ανακλαστικών, τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν την παρέμβαση του Άρη Σπηλιωτόπουλου στη Βουλή, ο οποίος με αφορμή τις διαρροές στον Τύπο πληροφοριών γύρω από την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έβαλε ερωτήματα σχετικά με τη λειτουργία της ΕΥΠ.

Η Κουμουνδούρου διέψευσε το παραπάνω δημοσίευμα που μιλά για συστάσεις του Αλέξη Τσίπρα προς βουλευτές και στελέχη να είναι προσεκτικοί με τις επικοινωνίες τους γιατί τα κινητά παρακολουθούνται. Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα προκάλεσε τη σπασμωδική αντίδραση της κυβέρνησης καθώς, πριν τοποθετηθεί η Κουμουνδούρου, Δένδιας και Κεδίκογλου ζήτησαν να το διαψεύσει ο Τσίπρας, αλλιώς να φέρει στοιχεία.

Δεδομένου, πάντως, ότι υπόνοιες για υποκλοπές υπάρχουν στο ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό, η Κουμουνδούρου αξιοποίησε την ευκαιρία για να θέσει ερωτήματα. Μάλιστα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το δημοσίευμα, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, με αφορμή τις παρακολουθήσεις της Χρυσής Αυγής, έθεσε το θέμα ευρύτερα – στο Συνέδριο για την Ψηφιακή Δημοκρατία στην Παλιά Βουλή την περασμένη εβδομάδα – αναρωτώμενος αν παρακολουθούνται και όλα τα άλλα κόμματα, από ποιους και με τι σκοπό. 

Εκφράζοντας τις ανησυχίες του κόμματος, ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης παρέπεμψε στο σκάνδαλο των υποκλοπών επί Καραμανλή και σημείωσε πως «βοά ο τόπος ότι υπάρχουν τέσσερα – πέντε βαλιτσάκια παρακολουθήσεων».

Παράλληλα, παρατήρησε ότι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται επίθεση για μια καταγγελία που δεν έκανε, έμεινε ασχολίαστη από την κυβέρνηση καταγγελία του Γιώργου Καρατζαφέρη σε διάφορα ΜΜΕ, σύμφωνα με την οποία υπάρχει βαλιτσάκι της ΕΥΠ που εδώ και καιρό παρακολουθούσε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την εμπλοκή του στην υπόθεση των Σκουριών.

 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15