search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:18
MENU CLOSE

Τσίπρας: Δεν μπορεί να συμβιβαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το Μνημόνιο (Video)

15.10.2013 05:40
Τσίπρας: Δεν μπορεί να συμβιβαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το Μνημόνιο (Video) - Media

Το Μνημόνιο, η δανειακή σύμβαση, η δολοφονία του Π.Φύσσα και η Χρυσή Αυγή, οι δημοσκοπήσεις, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μνημόνιο, η δανειακή σύμβαση, η κατάσταση της οικονομίας, η δολοφονία του Π.Φύσσα και η Χρυσή Αυγή, οι δημοσκοπήσεις, οι κατηγορίες για υποκλοπές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κομμάτων βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στην εκπομπή «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που αναλάβει τα ηνία της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει το Μνημόνιο αλλά θα επαναδιαπραγματευθεί με τους εταίρους μας την δανειακή σύμβαση, καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλη λύση για την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. «Δεν μπορεί να συμβιβαστεί η έννοια και η ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με τη συνέχιση του Μνημονίου. Ακόμη και αν θέλαμε αυτό θα σήμαινε την πλήρη απαξίωση της πολιτικής. Εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι το Μνημόνιο είναι καταστροφικό και έχουμε δικαιωθεί σε αυτό. Δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε το λάθος. Τη δανειακή σύμβαση, όμως, θα την επαναδιαπραγματευθούμε» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Παράλληλα διαχώρισε το Μνημόνιο από την δανειακή σύμβαση και επανέλαβε ότι το Μνημόνιο θα ακυρωθεί από τον ελληνικό λαό με την ψήφο του το βράδυ των εκλογών. «Το βράδυ των εκλογών θα ακυρωθεί το Μνημόνιο και αυτό το ξέρουν οι εταίροι μας στην Ευρώπη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Συνέχεια στην εγκληματική πολιτική της ύφεσης και της λιτότητας δεν θα δώσει μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το φάρμακο που μας έδωσαν για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια σκότωσε τον ίδιο τον ασθενή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε έναν κίνδυνο εκτεταμένης ανθρωπιστικής και υγειονομικής κρίσης. Αυτό το έκανε το Μνημόνιο. Η διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης είναι απαραίτητη γιατί ο στόχος μας δεν είναι να βγει η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά να διεκδικήσει μία βιώσιμη λύση για τον ελληνικό λαό».

Σε ερώτηση εάν μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρούσε σε μονομερείς ενέργειες κόντρα στους δανειστές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Εμείς δεν θέλουμε, δεν είναι επιδίωξη μας, δεν είναι δική μας θέληση να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες αλλά αν αναγκαστούμε να προχωρήσουμε θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να προασπίσουμε την αξιοπρέπεια του λαού μας και την κυριαρχία της πατρίδας μας».

Επιπλέον διευκρίνισε ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι η δυνατότητα του ελληνικού κοινοβουλίου να ψηφίσει νόμους και να επιλέξει να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό-όπως υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ- στα προ της κρίσης επίπεδα. «Εάν υπάρξουν απειλές από την άλλη πλευρά, εάν υπάρξει διακοπή των χρηματοδοτικών πακέτων σε αυτή την έσχατη περίπτωση το δικό μας όπλο είναι να σταματήσουμε να αποπληρώνουμε τους τόκους για να μπορέσει να ορθοποδήσει η ελληνική κοινωνία».

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να βγει από το ευρώ γιατί δεν συμφέρει αυτή τη στιγμή τους εταίρους και δανειστές της χώρας. «Ούτε μία στιγμή δεν πίστεψα ότι υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να βγει έξω από το ευρώ. Ούτε μία στιγμή δεν πίστεψα ότι θα πάρουν το πιστόλι και θα πυροβολήσουν το πόδι τους. Ούτε μία στιγμή δεν πίστεψα ότι θα ακρωτηριάσουν το νοτιοανατολικό άκρο της ευρωζώνης. Η Ε.Ε. και η ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα και την Κύπρο είναι μία Ευρώπη και μία ευρωζώνη αντίστοιχα ασταθής και ανάπηρη» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ανιστόρητη η θεωρία των δύο άκρων»

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την «ανάπτυξη του νεοναζιστικού εξαμβλώματος» της Χρυσής Αυγής, καθώς προσπάθησε να «πετάξει την μπάλα» από το Μνημόνιο στο μεταναστευτικό «άτσαλα και με έναν τρόπο που καλλιεργούσε τη μισαλλοδοξία». «Αυτή η ακατανόητη ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων δεν ‘’περπατάει’’» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με τους νεκρούς στην τράπεζα της Marfin και τις διώξεις που ασκούνται στις Σκουριές ο Αλέξης Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι «βλέπει» προβοκατόρικες ενέργειες πίσω από αυτές τις υποθέσεις. «Ο φόβος μας είναι και στις δύο περιπτώσεις -τις Σκουριές και τη Marfin- είναι ότι πίσω από τέτοιου είδους ενέργειες μπορεί να κρύβονται προβοκατόρικα σχέδια και συμπεριφορές» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι καταδίκασε απόλυτα και ξεκάθαρα τους θανάτους των υπαλλήλων της τράπεζας. «Το θέμα αυτό όφειλαν οι διωκτικές αρχές, όχι σήμερα, χθες να είχαν δώσει αποτελέσματα. Και πρέπει η δικαστική έρευνα να προχωρήσει. Δεν μπορώ, όμως, να δεχθώ ότι για αυτό το οδυνηρό γεγονός που έλαβε χώρα στη διάρκεια μίας διαδήλωσης της ΓΣΕΕ που συμμετείχαν κόμματα της Αριστεράς υπάρχει πολιτική ευθύνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Για εμάς η ανθρώπινη ζωή είναι αξία και δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτή».

«Πολιτική η δολοφονία του Π.Φύσσα»

Για την δολοφονία του 34χρονου μουσικού στο Κερατσίνι από μέλος της Χρυσής Αυγής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση, καθώς υπογράμμισε ότι «δεν υπήρχε πολιτική βούληση να τεθεί ενώπιον του νόμου αυτή η εγκληματική οργάνωση».

«Το δυστύχημα είναι ότι έπρεπε να χαθεί ένας νέος άνθρωπος με όνειρα με ελπίδες για να πάει τους 33 φακέλους ο κ. Δένδιας στη Δικαιοσύνη. Έπρεπε να γίνουν 33 με τριακοστό τρίτο τον φάκελο που αφορά τον αδικοχαμένο Π.Φύσσα. Ήταν η πέμπτη δολοφονία. Οι άλλοι τέσσερις δεν ήταν Έλληνες ήταν μετανάστες. Ίσως γι’ αυτό δεν έγινε ο ντόρος. Έπρεπε όμως να μην φτάσουμε να θρηνήσουμε έναν ακόμη νεκρό για να αποδοθούν ευθύνες» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτήρισε «πολιτική» την δολοφονία του Π.Φύσσα και εξήγησε ότι υπάρχουν ομοιότητες με τις δολοφονίες του Γρ.Λαμπράκη, του Σ.Πέτρουλα και του Ν.Τεμπονέρα. «Είχαν βάλει στο μάτι τον Π.Φύσσα. Αυτό που δεν τους βγήκε ήταν ότι συνελήφθη ο δολοφόνος. Υπάρχει και μία ακόμη διαφορά. Τότε ήταν ένα παρακράτος που είχε διασυνδέσεις με την αστυνομία αλλά δεν είχε κανένα κύρος στην κοινωνία. Σήμερα βρίσκονται με την ψήφο του ελληνικού λαού στη Βουλή. Δεν είναι τα λούμπεν αποβράσματα. Δηλαδή είναι, αλλά κάθονται με κουστούμια στα κοινοβουλευτικά έδρανα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το «γάντι» στον Σαμαρά- «Ακραία στοιχεία στο πρωθυπουργικό περιβάλλον»

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε ανοιχτά να κληθεί μαζί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά στο στούντιο προκειμένου να απαντήσουν στα ερωτήματα των πολιτών. «Όχι να κάνουμε μία κοκορομαχία αλλά να δώσουμε απαντήσεις. Ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της πολιτικής» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ακραία ακροδεξιά στοιχεία» στο πρωθυπουργικό περιβάλλον που κατέθεταν εισηγήσεις για συνεργασία με την Χρυσή Αυγή. «Φοβόμαστε ότι όταν κάποιοι αισθάνονται ασφυκτικά και ότι δεν βγαίνει η πολιτική τους μπορεί να επενδύσουν στην πολιτική της έντασης και της πόλωσης προκειμένου να συγκρατήσουν δυνάμεις» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τις υπόνοιες ότι μπορεί να υποκλέπτονται οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις στελεχών των κομμάτων ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι εύλογα ανησυχεί καθώς δεν υπάρχει μόνο το λεγόμενο «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ αλλά και άλλα που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών.

 
Εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα ότι εάν προκηρύσσονταν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρισκόταν με μεγάλη διαφορά μπροστά και ανέφερε ότι δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι άγνωστο εάν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα μπουν στη Βουλή.

«Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ»

Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος με την ύπαρξη περιουσιολογίου. Αρνήθηκε, όμως, να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό για τον υψηλότερο συντελεστή φορολόγησης. «Οι βασικοί άξονες μας είναι: φορολογία σε αυτούς που έχουν υψηλό εισόδημα, αφορολόγητο κάτω από 12.000 ευρώ για αυτούς που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, κλιμακούμενη φορολογία από τις 12.000 ευρώ και πάνω» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό και θα ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπλέον είπε ότι η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της προκειμένου να μην παράγει ελλείμματα και η κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει στην ναυτιλία, τον τουρισμό, την γεωργία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Εξεταστική για την οικονομία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ουσιαστική εξεταστική επιτροπή για την οικονομία και το Μνημόνιο στην περίπτωση που αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας. «Καταθέσαμε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πως οδηγήθηκε η χώρα σε αυτή την οικονομική τραγωδία. Ποιοι έχουν την ευθύνη για την πρόσδεση της χώρας στο Μνημόνιο. Τι έγινε με το PSI και εάν υπάρχουν ενδείξεις για ποινικές κατηγορίες. Η συγκυβέρνηση απέρριψε την πρόταση μας να υπάρξει μία απλή προανακριτική επιτροπή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Είναι δέσμευση μας ότι θα το επαναφέρουμε εάν γίνουμε κυβέρνηση. Για εμάς είναι ότι αυτή είναι η εξεταστική των εξεταστικών. Γιατί δεν είναι ζήτημα ρεβανσισμού, εκδικητικότητας. Πρέπει σε βάθος να εξάγουμε την έρευνα και να έρθουν στο φως όλες οι πτυχές μίας τραγωδίας που βιώνει ο ελληνικός λαός».

 
Αναδημοσίευση από real.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:17