search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:22
MENU CLOSE

Ο τόπος είναι ο συνάνθρωπος

15.10.2013 21:00
Ο τόπος είναι ο συνάνθρωπος - Media

«Εδώ ήρθα για μένα. Ο εαυτός μου δεν είναι το εγώ μου, είναι η οικουμενική μου ύπαρξη. Είμαι συνοδοιπόρος και φίλος με τα δέντρα, τα δάση, τη φύση και τους ανθρώπους που μπορούμε να συν-κινηθούμε. Αυτοί, που μπορούμε να ψάξουμε μαζί κοινές αλήθειες…»

«Εδώ ήρθα για μένα. Ο εαυτός μου δεν είναι το εγώ μου, είναι η οικουμενική μου ύπαρξη. Είμαι συνοδοιπόρος και φίλος με τα δέντρα, τα δάση, τη φύση και τους ανθρώπους που μπορούμε να συν-κινηθούμε. Αυτοί, που μπορούμε να ψάξουμε μαζί κοινές αλήθειες. Αυτοί που υψώνουν την αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα, την αυτοοργάνωση πάνω από το κέρδος. Νομίζω πως αυτή η μειοψηφία των γενναίων πάντα γράφει την ιστορία αυτού του κόσμου».

Τάδε έφη Δημήτρης «Χαΐνης» Αποστολάκης στα παρασκήνια της συναυλίας «Για μια εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ», το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Μια συναυλία – σταθμό που πολλά μέσα ενημέρωσης επιμελώς απέκρυψαν εξυπηρετώντας πασίγνωστα ιδιωτικά συμφέροντα. Για να σταματήσει η εκμαυλιστική, ρυπογόνα και ξεδιάντροπα χαριστική «επένδυση» της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική.

Είδα στην οθόνη του υπολογιστή (τηλεόραση ανοίγω μόνο για να μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι) τη «μειοψηφία των γενναίων»: δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έδωσαν το «παρών». Και αναρωτήθηκα τι σημαίνει πατριωτισμός στην εποχή της Μέρκελ, του Τόμσεν, του κυρ-Αντώνη, του Ευάγγελου, του Φαήλου και του Κασιδιάρη, των τριών εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, των καλύτερων νέων μυαλών του τόπου που δραπετεύουν μαζικά στο εξωτερικό.

Με πρόλαβε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, πεντακάθαρος στη διατύπωση και κοντοκουρεμένος.

«Ο τόπος είναι ο συνάνθρωπος» είπε, πάλι στο YouTube (το Ίντερνετ και τα μάτια μας!). «Αυτό είναι πατριωτισμός: να αγαπάς τον τόπο σου. Και να παλεύεις για να συνεχίσει να υπάρχει ώστε να τον χαρούν οι άλλοι άνθρωποι που έρχονται μετά από σένα. Όταν είσαι τέτοιος πατριώτης, τότε αγαπάς και τις πατρίδες όλων των ανθρώπων».

Είπε όμως και κάτι άλλο: ότι ακόμα και οι απελπισμένοι που προτιμούν ένα μεροκάματο απ’ τη φύση «πρέπει να στηριχτούν με τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη». Τώρα που γεμίσαμε εχθρούς, ο τρομοκρατημένος συνάνθρωπος πρέπει να ξανακερδηθεί. Με άλλα λόγια, ας συναντηθούν οι φωνές μας στα ρεφρέν ακόμα και με τους υποταγμένους.

Κατά τα άλλα, fast track, success story και… no mercy. Επενδύσεις με κάθε κόστος.
Ένα μεροκάματο – ξεροκόμματο, με το δηλητήριο να τρέχει απ’ τις βρύσες των σπιτιών, τον υδροφόρο ορίζοντα σάπιο και τα δάση ξεριζωμένα.

Διαβάζω, προς τα παρόν στα «ψιλά» της κυρίαρχης ενημέρωσης, ότι θα οριστεί εφέτης ειδικός ανακριτής για την ποινικοποίηση του αγώνα των κατοίκων στο χωριό Σκουριές της Χαλκιδικής. Ξέρετε δα πώς λειτουργούν αυτά: σαν τον άσο στο μανίκι που σύντομα θα βγει φαρδύς – πλατύς στα πρωτοσέλιδα και στα δελτία των 8.00, με τη διαβεβαίωση «τώρα, θα σε σώσω και από το άλλο άκρο».

Η συναυλία του περασμένου Σαββάτου έδειξε ότι αυτή η απάνθρωπη παρτίδα πόκερ μπορεί να μην είναι «περίπατος» για τους (χαρτο)κλέφτες των ονείρων μας και των ονείρων των παιδιών μας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:20