search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:08
MENU CLOSE

Στο… παρά πέντε η οικονομία των ΗΠΑ

16.10.2013 05:59
Στο… παρά πέντε η οικονομία των ΗΠΑ - Media

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί πλέον όλος ο πλανήτης τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στο παρά πέντε και οι πολιτικοί δεν δείχνουν να μπορούν να συμφωνήσουν! 

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί πλέον όλος ο πλανήτης τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, καθώς η αμερικανική οικονομία βρίσκεται στο παρά πέντε και οι πολιτικοί δεν δείχνουν να μπορούν να συμφωνήσουν! 

Πλέον απομένει μία ημέρα μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, την καταληκτική ημερομηνία ως την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να έχουν αυξήσει το όριο δανεισμού τους και όμως η Γερουσία δεν αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ώρες την πιθανή συμφωνία για την άρση του αδιεξόδου στα δημοσιονομικά της χώρας. 
 
Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν πηγές της αμερικανικής Γερουσίας, ότι δηλαδή οι ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στους κόλπους της συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση σχετικά με το σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει την αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού κράτους και θα παρέχει προσωρινή κρατική χρηματοδότηση, αλλά η συμφωνία δεν αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. 

Σύμφωνα με γερουσιαστές οι ηγετικές ομάδες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων είναι κοντά στην επίτευξη της συμφωνίας, παρά ταύτα υπάρχουν σημεία που πρέπει να διευθετηθούν. 

Τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις την Τετάρτη όπου θα συζητηθεί οποιαδήποτε συμφωνία και αν επέλθει.
 
Ανασταλτικό παράγοντα στις όλες εξελίξεις έπαιξε το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν συμφώνησαν μεταξύ τους δε μία πρόταση για να παρουσιάσουν στον Ομπάμα προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες και να αυξηθεί το όριο του χρέους. 

Το Κογκρέσο αγωνίζεται επί σειρά ημερών να φτάσει σε συμφωνία πριν από την καταληκτική προθεσμία της Πέμπτης, όταν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχει πει ότι θα ξεπεραστεί το νόμιμο όριο του δανεισμού της χώρας.
 
Μετά από αυτή τη συμφωνία, αν και όποτε επιτευχθεί, αναμένεται η άμεση επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που έχουν κλείσει από την 1η Οκτωβρίου.

Συνάντηση Ομπάμα-Λιου
 
Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη στις 2:25 μ.μ. τοπική ώρα της Τετάρτης (18:25 GMT).
 
Ο Τζακ Λιου έχει είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Πέμπτη και το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών από τα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια θα δημιουργηθεί ζήτημα αθέτησης των υποχρεώσεων του αμερικανικού χρέους.
 
Νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι η απειλή της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch είναι μια υπενθύμιση προς το Κογκρέσο ότι η χώρα βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο να αθετήσει τις υποχρεώσεις της.
 
Συγκεκριμένα, ο οίκος έθεσε την άριστη αξιολόγηση «ΑΑΑ» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών σε Rating Watch Negative. 

Ο ρόλος του δολαρίου ως αποθεματικό νόμισμα υπονομεύεται με τη συνεχιζόμενη διαφωνία για το «ταβάνι» του χρέους, ανέφερε χαρακτηριστικά ο οίκος. 
 
Σχέδια έκτακτης ανάγκης από τις κεντρικές τράπεζες
 
Σχέδια έκτακτης ανάγκης καταστρώνουν οι κεντρικές τράπεζες για την συνέχιση της λειτουργίας των χρηματοοικονομικών αγορών στην περίπτωση default των ΗΠΑ , σύμφωνα με το Bloomberg.
 
Η αρχική αντίδραση από τις κεντρικές τράπεζες θα είναι πιθανότατα αντίστοιχες με τις ενέργειες στις οποίες είχαν προχωρήσει μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.
 
Τότε, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεσμεύθηκαν να προσφέρουν άφθονη ρευστότητα, χαλάρωσαν τους όρους για αποδοχή ενεχύρων έναντι των δανείων τους στις τράπεζες και ενίσχυσαν τις γραμμές ανταλλαγής των νομισμάτων τους με δολάρια.
 
Σημειώνεται πως το χρέος ύψους 12 τρισ. δολαρίων των ΗΠΑ είναι 23 φορές υψηλότερο από τα 517 δισ. δολάρια που χρεωστούσε η Lehman όταν χρεοκόπησε στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 15:08