search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:15
MENU CLOSE

Αίρεται η ασυλία των βουλευτών της Χ.Α (Video)

16.10.2013 06:07
Αίρεται η ασυλία των βουλευτών της Χ.Α (Video) - Media

Την άρση ασυλίας έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής αποφάσισε η Βουλή. Δεν ψήφισαν υπέρ οι Βασίλης Καπερνάρος και Νίκος Νικολόπουλος.

Χωρίς τις ψήφους των Βασίλη Καπερνάρου και Νίκου Νικολόπουλου, η Βουλή αποφάσισε την άρση ασυλίας έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για τους Ηλία Κασιδιάρη (247 ναι), Ηλία Παναγιώταρο (246 ναι και ένα παρών από τον Βασίλη Καπερνάρο των ΑΝ.ΕΛ) , Παναγιώτη Ηλιόπουλο (246 ναι, 1 άκυρο από τον Νίκο Νικολόπουλο), Γιώργο Γερμενή (246 ναι, 1 άκυρο από τον Νίκο Νικολόπουλο), Ευστάθιο Μπούκουρα (246 ναι, 1 άκυρο από τον Νίκο Νικολόπουλο) και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο (246 ναι και ένα λευκό).
Για τη δεύτερη υπόθεση που αφορούσε στον Ηλία Παναγιώταρο, 247 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας του.

Από τους πολιτικούς αρχηγούς παρόντες ήταν μόνον οι Φώτης Κουβέλης και Πάνος Καμμένος, ενώ απουσίασαν 38 βουλευτές (μεταξύ των οποίων και αυτοί της ΧΑ)

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Καπερνάρος, θέλοντας να δικαιολογήσει την ψήφο του είπε πως επέλεξε το "παρών" ως ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στους δικαστές που στέλνουν στη Βουλή της κατηγορίες χωρίς να τις εξειδικεύουν. Δήλωσε δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι δεν υπήρχε εξειδίκευση των κατηγοριών για τις οποίες έπρεπε να ψηφίσει, λέγοντας ως παράδειγμα πως ο Παναγιώταρος κατηγορείται για στάση, αλλά στάση μπορεί να είναι και η επανάσταση. 

Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος μίλησε για πολιτική δίωξη του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, λέγοντας μάλιστα ότι συγκινήθηκε όταν ο Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην κόρη του κατά την διάρκεια της ομιλίας του και ότι του ήρθαν στο μυαλό τα δικά του τέσσερα παιδιά. 

Από τους βουλευτές για τους οποίους έχει ζητηθεί άρση ασυλίας, το λόγο πήραν μόνο οι  Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Ευστάθιος Μπούκουρας.

Δεν θέλησαν να κάνουν χρήση της δυνατότητας να μιλήσουν οι βουλευτές Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, και Γιώργος Γερμενής. Ειδικά οι  Παναγιώταρος και Κασιδιάρης μίλησαν για σκευωρία σε βάρος τους, με τον Κασιδιάρη να ενημερώνει το Σώμα ότι η Χρυσή Αυγή δεν θα πάρει μέρος στην ψηφοφορία για να μην νομιμοποιήσει την κατάλυση του πολιτεύματος που επιχειρείται με τις διώξεις σε βάρος της ΧΑ. 

Είπαν επίσης ότι η δίωξη της ΧΑ έχει επιβληθεί έξωθεν και ότι δεν ανακόπτεται η δημοσκοπική ανοδική πορεία της Χρυσής Αυγής. 

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι διώκεται για αυτά που πιστεύει και όχι για τις πράξεις του, καθώς δεν διέπραξε τίποτα μεμπτό για να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. «Υπήρξε μία αναφορά του ονόματος του από έναν ψευδομάρτυρα με καλυμμένα χαρακτηριστικά, με την επωνυμία Ε, ότι με γνώρισε κάπου, κάποτε, σε γραφείο νόμιμου κόμματος» είπε ο κ. Ηλιόπουλος. Πρόσθεσε, επίσης, αναφερόμενος σε στίχους του ποιητή Κωστή Παλαμά: «Σε λίγες μέρες, θα γεννηθεί η κόρη μου. Θα πει "γιατί σε ταλαιπώρησαν μπαμπά;". Θα της απαντήσω ότι, γιατί είναι έγκλημα να αγαπάς τη χώρα σου ανιδιοτελώς, ακόμα και να δίνεις το αίμα σου στους συνανθρώπους σου είναι κακούργημα. Και τότε, έσπευσα να δηλώσω ένοχος. Η κόρη μου θα είναι περήφανη. Την αγάπη μου για την πατρίδα θα την έχω μέχρι να πεθάνω, την αγάπη μου για τους συνανθρώπους μου θα την έχω μέχρι να πεθάνω. Και όταν η κόρη μου θα βλέπει αυτό το βίντεο, θα λάμψει η αλήθεια».

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό από τους ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η άρση ασυλίας ζητήθηκε προκειμένου να απαγγελθούν κατηγορίες για διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και προκειμένου να κληθούν σε απολογία οι βουλευτές Π. Ηλιόπουλος, Ε. Μπούκουρας και Γ. Γερμενής. Για τους άλλους τρεις βουλευτές έχει ζητηθεί άρση ασυλίας για παλαιότερες υποθέσεις (επεισόδια έξω από το Χυτήριο, τη Λάρισα, το Ηράκλειο της Κρήτης και για παράνομη κατοχή ραδιοσυχνότητας).

Παράλληλα, δεν βρήκε ανταπόκριση το αίτημα των προφυλακισμένων Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρ. Παππά και Γ. Λαγού να τους δοθεί άδεια προκειμένου να παραστούν στην συνεδρίαση της Βουλής.

Παράλληλα ήρθη και η ασυλία των βουλευτών Χρήστου Κέλλα της ΝΔ (195 υπέρ, 42 κατά και 10 παρών) και Μιχάλη Ταμήλου. Δεν αίρεται η ασυλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Αμανατίδη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 08:14