search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:49
MENU CLOSE

«Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε!…»

16.10.2013 11:29
«Αγαπητέ Κύριε Πρόεδρε!...» - Media

Επιστολές, τηλεγραφήματα, φωτογραφίες, ταχυδρομικές κάρτες και δελτάρια που καλύπτουν έναν αιώνα, είναι το υλικό της έκθεσης «Αρχεία, πολίτες και πολιτικοί», που φιλοδοξεί να φωτίσει τη σχέση των πολιτών με την πολιτική.

 
Επιστολές, τηλεγραφήματα, φωτογραφίες, ταχυδρομικές κάρτες και δελτάρια που καλύπτουν έναν αιώνα, είναι το υλικό της έκθεσης «Αρχεία, πολίτες και πολιτικοί», που φιλοδοξεί να φωτίσει τη σχέση των πολιτών με την πολιτική.
 
«Μεγαλειοτάτη μας Βασίλισσα, Μεγάλη μας Μητέρα»: έτσι αρχίζει το γράμμα των κοριτσιών της Παιδουπόλεως Μερίμνης, που στέλνουν τις ευχές τους στη Φρειδερίκη, τα Χριστούγεννα του 1947. Σε μια άλλη επιστολή, που απευθύνεται προς τον Αντρέα Παπανδρέου, στον «Κύριο Πρόεδρο», όπως τον αποκαλεί ο αποστολέας, τίθεται επιτακτικά το αίτημα της αναγνώρισης της Εθνικής Αντίστασης. Οι δυο αυτές επιστολές είναι ένα δείγμα από το σπάνιο υλικό που βρίσκεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το οποίο θα εκτίθεται από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Η έκθεση επιχειρεί αφενός μεν να φέρει στο φως το ανέκδοτο σπάνιο υλικό, αφετέρου δε να απομυθοποιήσει την «αμαρτωλή» πελατειακή σχέση ανάμεσα στον πολιτικό και τον πολίτη.
 
Τι ζητούν άραγε οι πολίτες από τους πολιτικούς; Τι κοινό έχει το γράμμα της «αμόρφωτης χωριατοπούλας» που ζητάει από τον βασιλιά Κωνσταντίνο να της στείλει μια φωτογραφία του για να μη νιώθει μοναξιά με το αίτημα του συνειδητοποιημένου πολίτη της μεταπολίτευσης που γράφει στον πρωθυπουργό ζητώντας περισσότερη Δημοκρατία;
 
Διαβάζοντας κάποιες επιστολές, καταλαβαίνεις ότι διαχρονικά άνθρωποι με προβλήματα καταφεύγουν στα πολιτικά πρόσωπα καταθέτοντας τον πόνο τους και ζητώντας από το κράτος να δείξει κατανόηση στην περίπτωσή τους. Μέσα από τα – συχνά ανορθόγραφα – γράμματα παρακολουθούμε την επικοινωνιακή σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον πολιτικό και τον πολίτη. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Κωνσταντίνος Τρικούπης, η βασίλισσα Φρειδερίκη, ο στρατηγός Παπάγος, ο Αντρέας Παπανδρέου είναι μερικοί από τους αποδέκτες των αιτημάτων αλλά και των προσδοκιών των πολιτών για μια καλύτερη ζωή.
 
Τα γράμματα που στέλνουν οι απλοί και συχνά χαμηλού μορφωτικού επιπέδου άνθρωποι προς τους πολιτικούς και τα ανάκτορα, υπερβαίνουν τη στερεότυπη αντίληψη καχυποψίας που συνήθως έχουμε για τη σχέση του πολίτη με την πολιτεία. Δεν υπάρχει τίποτα υποτιμητικό ή αγοραίο. Ελάχιστα τεκμήρια θα βρει κάποιος που να αποδεικνύουν την ύπαρξη οποιασδήποτε «πελατειακής συναλλαγής», κοινώς ρουσφετιού, ανάμεσα σε πολιτικούς και πολίτες, ενώ έχουν τηρηθεί αυστηρά οι κανόνες των προσωπικών δεδομένων.
 
Επίκαιρη όσο ποτέ η έκθεση, απομυθοποιεί τη λεγόμενη «πελατειακή» σχέση και αποτελεί μια πρώτης τάξεως αφορμή για την επαναπροσέγγιση του πολιτικού πολιτισμού.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:47