search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:15
MENU CLOSE

Οι «τεμπέληδες» Έλληνες καθηγητές, δουλεύουν περισσότερο!

16.10.2013 15:25
Οι «τεμπέληδες» Έλληνες καθηγητές, δουλεύουν περισσότερο! - Media

Υψηλότερος είναι ο μέσος όρος εργασίας των Ελλήνων εκπαιδευτικών σε σχέση με το αντίστοιχο ωράριο των Ευρωπαίων, όπως προκύπτει από έρευνα του Κέντρου Μελετών  και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ.

Υψηλότερος είναι ο μέσος όρος εργασίας των Ελλήνων εκπαιδευτικών σε σχέση με το αντίστοιχο ωράριο των Ευρωπαίων, όπως προκύπτει από έρευνα του Κέντρου Μελετών  και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο 4152, ο Έλληνας καθηγητής υποχρεώνεται να εργαστεί κατά μέσο όρο 20,5 ώρες τη βδομάδα τόσο στο γυμνάσιο όσο και στο Λύκειο. Την ίδια ώρα, ο αντίστοιχος μέσος όρος στις 25 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  είναι 19,1 για τη βαθμίδα του Γυμνασίου και 18,4 για τη βαθμίδα του Λυκείου.  «Είναι τελικά φυγόπονοι και τεμπέληδες οι Έλληνες εκπαιδευτικοί;» διερωτάται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ.
 
Τονίζουν δε, ότι  οι Έλληνες εκπαιδευτικοί επιβαρύνονται επιπλέον με εργασίες γραμματείας, διοικητικού αλλά συνάμα και βοηθητικού προσωπικού, ενώ ο διαθέσιμος χρόνο στο σχολείο είναι 27,5 ώρες για τη βαθμίδα του Γυμνασίου και του Λυκείου στην Ευρώπη, με το ποσοστό στην Ελλάδα να ανέρχεται σε 30 ώρες κατά μέσο όρο. Βέβαια,, οι δαπάνες για την εκπαίδευση έχουν φτάσει ήδη στο 2,51% ΑΕΠ, με αποτέλεσμα οι σχολικές μονάδες να μην δύνανται να καλύψουν τις στοιχειώδεις δαπάνες λειτουργίας τους.
 
Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί σύμφωνα με διεθνείς έρευνες εργάζονται στο σχολείο 1170 ώρες το έτος στο γυμνάσιο και στο λύκειο.  Παρομοίως, ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 1.199 για τη βαθμίδα του Γυμνασίου και 1.166 για τη βαθμίδα του Λυκείου, ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 1133 και 1108 αντίστοιχα.
 
Σημειώνεται, τέλος, πως η Ελλάδα καταλαμβάνει ανάμεσα σε 21 χώρες τη δεύτερη θέση αναφορικά με το κύρος των εκπαιδευτικών και την εμπιστοσύνη  με την οποία τους περιβάλλουν οι πολίτες, αφήνοντας πίσω χώρες όπως είναι η Φιλανδία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
«Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι οποιαδήποτε δυσμενής αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών έχει τελικά αρνητική επίδραση στα ίδια τα παιδιά. Είναι επίσης γνωστό, άλλωστε, ότι οι συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών είναι ταυτόχρονα συνθήκες μάθησης των μαθητριών και των μαθητών μας» καταλήγει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:15