search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:23
MENU CLOSE

Ο αμφίσημος εκβιασμός για εκλογές

16.10.2013 21:00
oldphotoselections1381944518.jpg

Απειλή για εκλογές, όπως λέει η «διαρροή» από το Μέ­γαρο Μαξίμου, διατυπώνεται από τον πρωθυπουργό προς την τρόικα μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ομάδας εργασίας του Eurogroup Τόμας Βίζερ. 

 
Απειλή για εκλογές, όπως λέει η «διαρροή» από το Μέ­γαρο Μαξίμου, διατυπώνεται από τον πρωθυπουργό προς την τρόικα μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ομάδας εργασίας του Eurogroup Τόμας Βίζερ. Ανάλογη φήμη είχε διασπαρεί προ ημε­ρών, μετά τη συνάντηση Σαμαρά – Λαγκάρντ στην Ου­άσιγκτον. Αιτία, η πίεση για πολλά νέα μέτρα, που θα φέρουν την κυβέρνηση σε τραγική πολιτική θέση.
 
Η απειλή για εκλογές όμως είναι αμφίσημη. Αν τη δει κάποιος ψύχραιμα, θα διαπιστώσει ότι δεν απευθύ­νεται κυρίως προς την τρόικα, προς την οποία άλλω­στε καμιά παρόμοια «απειλή» δεν είχε στο παρελθόν αποτέλεσμα. Όποιος θυμάται τη μοίρα των «τσα­μπουκάδων» του Βενιζέλου ως ΥΠΟΙΚ και του Γ. Πα­πανδρέου με το περίφημο δημοψήφισμα μπορεί να καταλάβει.
 
Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι η απειλή περί εκλογών απευθύνεται πρωτίστως στο εσωτερικό των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων – ενδεχομένως να έχει αποδέκτη και τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έσπευσε να αναζητήσει μια πιο «ψύχραιμη» εκδοχή προσφυγής στις πολιτικές ηγεσίες των δανει­στών.
 
Το µεγάλο πολιτικό πρόβληµα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού έχει δύο σκέλη: τα νέα μέτρα που απαιτεί η τρόικα για το 2014 (από 2 δισ. και άνω) και τη συνοχή των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Το κλίμα είναι τεταμένο και στα δύο κόμματα, τα πυρά προς τον Γιάννη Στουρνάρα (και δι’ αυτού, εμμέ­σως, προς τον ίδιο τον Σαμαρά) πυκνώνουν και σε πε­ρίπτωση νέων μέτρων η κατάσταση θα χειροτερέψει δραματικά. Επιπλέον η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναζητεί διαρκώς ευκαιρίες για διαφοροποιήσεις από την οι­κονομική πολιτική.
 
Αν γίνουν εκλογές, το μεν ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να συρ­ρικνωθεί ίσως και κατά 50% συγκριτικά με το 2012, ενώ πολλοί βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) θα πάνε σπί­τι τους. Σε περίπτωση ήττας της Ν.Δ. πολλοί θα πουν αντίο και σε υπουργεία και στην πολιτική τους καριέ­ρα. Ακόμη, λοιπόν, και αν ο εκβιασμός απευθυνόταν προς την τρόικα, αυτοί θα ήταν οι πρώτοι αποδέκτες.
 
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ένας εκβιασμός για εκλο­γές θα μπορούσε να τις πυροδοτήσει. Αυτό δεν είναι ακόμη βέβαιο αν θα το ευχόταν ο πρωθυπουργός…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:21