search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:45
MENU CLOSE

Λανς Φον Τρίερ: Μετρ της διαφήμισης

17.10.2013 21:00
Λανς Φον Τρίερ: Μετρ της διαφήμισης - Media

Είναι ένας σκηνοθέτης με πολλά χαρίσματα. Το σινεμά του, σου αρέσει ή όχι, σε ρίχνει πάντα σε ένα βαθύ πηγάδι, όπου τσαλαβουτάνε σκέψεις, συναισθήματα, καινοτομίες, εντυπωσιασμοί και φυσικά η πρόκληση.


Είναι ένας σκηνοθέτης με πολλά χαρίσματα. Το σινεμά του, σου αρέσει ή όχι, σε ρίχνει πάντα σε ένα βαθύ πηγάδι, όπου τσαλαβουτάνε σκέψεις, συναισθήματα, καινοτομίες, εντυπωσιασμοί και φυσικά η πρόκληση. Το άλφα και το ωμέγα, δηλαδή, του κινηματογράφου, που έχει φανταστεί και κάνει ο Λαρς φον Τρίερ. Αυτή την πρόκληση επιστρατεύει και σε ένα άλλο του ταλέντο – χάρισμα ο Δανός σκηνοθέτης, στη διαφήμιση τόσο των ταινιών του όσο και του ίδιου του τού εαυτού.

Στο προηγούμενο Φεστιβάλ των Καννών συζητήθηκε, χωρίς καν να προβληθεί, η νέα του ταινία «Nymphomaniac». Μερικές μόνο φωτογραφίες έφταναν για να ανάψει το ενδιαφέρον και να γίνει πρωτοσέλιδο της καθημερινής ειδησεογραφίας του φεστιβάλ. Και τι φωτογραφίες. Ο Γουίλιαμ Νταφόε πόζαρε με βρεγμένο καβάλο, η Κίρστεν Ντανστ τον πλησίαζε με ένα μαντήλι και η Σαρλότ Γκενσμπούργκ ήταν ημίγυμνη ανάμεσα σε δύο γυμνασμένους έγχρωμους άντρες. Και παρόλο που στην ομαδική φωτογράφηση ο Τρίερ βρίσκεται στη γωνία με μια μονωτική ταινία κολλημένη στο στόμα του, όλοι ξέρουν ότι αυτός ο άνθρωπος αποκλείεται να αυτολογοκριθεί.
Μας είχε προειδοποιήσει, άλλωστε, ο Τρίερ, ήδη πριν από δύο χρόνια, ότι ετοιμάζει μία πορνό ταινία. Τώρα το αν είναι soft πορνό ή καλλιτεχνικό πορνό δεν έχει και πολύ σημασία. Μάλλον, βέβαια, για hardcore πορνό μιλάμε. Έχει, όμως, σημασία ότι ο Δανός προβοκάτορας πάλι πέτυχε τον σκοπό του. Όλοι ασχολούνται μαζί του.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι οι διαφημιστικές αφίσες που κυκλοφόρησαν πριν από λίγες μέρες, όπου μια σειρά από αστέρες της έβδομης τέχνης φωτογραφίζονται την ώρα που φτάνουν σε οργασμό ή και λίγο πριν, ποιος ξέρει. Η Ούμα Θέρμαν, ο Γουίλιαμ Νταφόε, ο Σία Λεμπέφ, ο Στέλαν Σκαρσγκάρτ, η Σαρλότ Γκενσμπούργκ, ο Κρίστιαν Σλέιτερ, αποτελούν το λαμπερό καστ αφίσας και ταινίας, που παρελαύνει με ύφος της απόλυτης κορύφωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν φύγει από το στόμα των ίδιων των παραγωγών της ταινίας, συγκεκριμένα της Λουίζ Βες, το «Nymphomaniac» θα κάνει χρήση ύψιστης ψηφιακής τεχνολογίας για την απαθανάτιση των διεισδύσεων, που δεν θα είναι πραγματικές. Τουλάχιστον όχι από τους ηθοποιούς. Θα γυριστούν με αντικαταστάτες και μετά θα γίνει ψηφιακή επεξεργασία. Αλλά για να μην μείνουμε μόνο στην πρόκληση, ας θυμηθούμε ότι η ταινία μιλά για τον θεό, τη θρησκεία και τη φιλοσοφία. Μην σας εκπλήσσει. Τρίερ είναι αυτός. Και είναι ικανός, ανάμεσα σε μια σκηνή παρτούζας, να παρεμβάλει ολόκληρη κοσμοθεωρία και φιλοσοφικά ερωτήματα για την πίστη. Όπως και να ’χει, θα «μιλήσει» το πανί. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:29