search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 06:42
MENU CLOSE

Θα μας αλλάξουν τα πετρέλαια

18.10.2013 21:00
oldphotospod_1710_015_cmyk1382083690.jpg

Τη μεγαλύτερη παράσταση ψεύδους και επικοινωνιακής μπλόφας ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες, με επίκεντρο το πετρέλαιο θέρμανσης. 

Τη μεγαλύτερη παράσταση ψεύδους και επικοινωνιακής μπλόφας ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες, με επίκεντρο το πετρέλαιο θέρμανσης. Για μία ακόμη φορά η… καλή μας η κυβέρνηση προσπάθησε να δώσει μερικά καθρεφτάκια στους ιθαγενείς, αλλά και πάλι προφασίστηκε την άρνηση των συνεταίρων της για να προχωρήσει έστω σε ημίμετρα, που θα έδιναν μία πολύ μικρή ανάσα στα καταρρακωμένα από τη λιτότητα νοικοκυριά.
Το πιο σημαντικό, πάντως, σε αυτή την ιστορία είναι πως όλοι εμφανίζονται τουλάχιστον δυσαρεστημένοι από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν πέρυσι. Μάλιστα, οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές και πολύ μεγαλύτερες από αυτές που φαίνονται σε πρώτο πλάνο.
Από τη δραματική μείωση των ποσοτήτων το Δημόσιο είχε απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μελέτη του ΙΟΒΕ τα υπολογίζει σε περίπου 335 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον στόχο του προϋπολογισμού.
Οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών έφτασαν στο χείλος της καταστροφής, καθώς σχεδόν μηδενίστηκαν οι πωλήσεις σε ένα από τα πιο προσοδοφόρα προϊόντα τους.
Οι πρατηριούχοι και οι λιανέμποροι καυσίμων βρίσκονται ένα βήμα πριν από την καταστροφή, με τουλάχιστον 2.000 πρατήρια να βάζουν λουκέτο, λόγω της δραματικής μείωσης των πωλήσεων.
Το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας πέρασε τον προηγούμενο χειμώνα χωρίς θέρμανση ή κατάφερε να «ζεστάνει το κοκαλάκι του» με μέσα που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας.
Το εκπληκτικό είναι πως ακόμη κι εκείνα τα πολύ στενά κριτήρια που έβαλε η κυβέρνηση κατά την προηγούμενη σεζόν τα αξιοποίησαν ελάχιστοι συμπολίτες μας, καθώς από το κονδύλι των 280 εκατ. ευρώ, που είχε προβλεφθεί για επίδομα θέρμανσης, μόλις τα 80 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν από δικαιούχους. Οι υπόλοιποι δεν έδωσαν σημασία ή δεν είχαν τη δυνατότητα να μπουν στη δαιδαλώδη διαδικασία.

«Απίστευτοι»
Το ευτύχημα ήταν ότι ο περυσινός χειμώνας ήταν σχετικά ήπιος και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η μέση οικογένεια κατάφερε να τον… καβατζάρει. Το δυστύχημα είναι ότι από τον Μάιο, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για την αναμόρφωση του συστήματος, όλοι συμφωνούσαν πως θα πρέπει να διευρυνθούν τα κριτήρια για να μην κρυώσει και πάλι το μέσο νοικοκυριό και η αγορά να κινηθεί, αλλά οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν κούνησαν ούτε το δαχτυλάκι τους για να δώσουν λύση.
Αντίθετα, η κυβέρνηση επιχείρησε να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την αγωνία του μέσου οικογενειάρχη, προβάλλοντας σενάρια που έκαναν λόγο για μείωση 15% στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ο οποίος στην εποχή των μνημονίων τριπλασιάστηκε! Με άλλα λόγια, η μείωση είναι τουλάχιστον αστεία!

Πάγος στην αγορά
 Το εκπληκτικό (και μάλλον όχι συμπτωματικό) είναι πως η κυβέρνηση κατέθεσε το σχετικό αίτημα στην τρόικα λίγες ώρες πριν η Κομισιόν δημοσιοποιήσει έκθεση, με την οποία καλούσε όλα τα κράτη (και την Ελλάδα) να αυξήσουν τον ΕΦΚ στα καύσιμα! Ακόμη και να ορκιστούν στο υπουργείο Οικονομικών πως δεν γνώριζαν τις απόψεις των Βρυξελλών για το θέμα, κανείς δεν θα τους πιστέψει! Πολύ περισσότερο όσοι γνωρίζουν το πώς συντάσσονται αυτές οι εκθέσεις της Κομισιόν.
Όλα αυτά έγιναν μόλις λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει επίσημα η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Ευτυχώς που βοήθησε και η συγκυρία, καθώς ο καιρός ήταν γενικά καλός και δεν χρειάστηκε να ανάψουν οι λέβητες. Ωστόσο, το γεγονός ότι μέχρι και την Τρίτη κανείς δεν γνώριζε τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης έβαλε «πάγο» σε ολόκληρη την αγορά. Οι εταιρείες εμπορίας δεν παρήγγειλαν καύσιμο από τα διυλιστήρια και οι πρατηριούχοι δεν προχώρησαν σε προμήθειες, τη στιγμή που ούτε ένας καταναλωτής δεν προχώρησε σε αγορά πετρελαίου… Με άλλα λόγια, οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι, που από το πρωί έως το βράδυ ορκίζονται πως υπηρετούν την αγορά, έκαναν τα πάντα για να την καταστρέψουν!
Το πιο συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι επέλεξαν το χειρότερο σενάριο για τα κριτήρια διάθεσης του καυσίμου θέρμανσης. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ (του φορέα που είναι απόλυτα προσηλωμένος στην υπηρεσία της αγοράς και των κυβερνητικών θέσεων), που έγινε με παραγγελία του Συνδέσμου Εταιρειών Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), από τα τέσσερα σενάρια πάνω στα οποία έγινε η επεξεργασία των στοιχείων, το σενάριο της μικρής διεύρυνσης των κριτηρίων προσφέρει περισσότερα έσοδα στο κράτος, αλλά καλύπτει ένα μικρό μέρος της ζήτησης, με αποτέλεσμα να δίνει μικρή ανάσα σε εταιρείες και καταναλωτές.
Όσο για το… τυράκι της προκαταβολής του 25% του επιδόματος που έριξε η κυβέρνηση, όσοι το έψαξαν κατάλαβαν ότι πρόκειται για αστεία ποσά, καθώς ξεκινούν από 40 ευρώ και φτάνουν έως τα 70-80 ευρώ! Το πρόβλημα, ωστόσο, του μέσου νοικοκυριού δεν είναι ότι δεν βρίσκει τα ποσά αυτά, αλλά δεν έχει άλλα 1.000 – 1.500 ευρώ που χρειάζεται για να γεμίσει το ντεπόζιτο του καυστήρα!

«Μάχη» με την τρόικα
Τι θα μπορούσε να γίνει; Εάν οι κυβερνητικοί παράγοντες ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν την ελληνική κοινωνία, που στενάζει κάτω από τη μνημονιακή λιτότητα και τη φτωχοποίηση, θα είχαν καταφέρει να πείσουν την Κομισιόν και την τρόικα για μείωση του ΕΦΚ πολύ πιο κάτω από τα 330 ευρώ/τόνο. Κι εάν δεν κατάφερναν να πάρουν το «πράσινο φως», θα έπρεπε να προχωρήσουν στην επιστροφή όλου του ΕΦΚ για όλες τις ποσότητες και σε όλους όσοι προμηθεύονται καύσιμο για τη θέρμανσή τους!
Με βάση τη μελέτη του ΙΟΒΕ, αυτό θα οδηγούσε σε μεγάλη αύξηση των ποσοτήτων που θα διατεθούν, θα ζέσταινε όλα τα νοικοκυριά και θα έβαζε κάποια χρήματα στα ταμεία των πρατηρίων και των εταιρειών εμπορίας, που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, λόγω ασφυκτικών οικονομικών προβλημάτων. Τέλος, θα έφερνε στο δημόσιο μερικές δεκάδες εκατομμύρια περισσότερα από πέρυσι από τον ΕΦΚ, αλλά θα υπήρχε μεγαλύτερο όφελος από τον ΦΠΑ και από τα αυξημένα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων (διυλιστήρια, χονδρεμπόριο, λιανική).
Εάν εξετάσουμε πιο διεξοδικά τις διεργασίες που προηγήθηκαν στην υπόθεση αυτή, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί είχαν έναν και μόνο στόχο: Επικοινωνιακά να μας πείσουν ότι… νοιάζονται για την καημένη την οικογένεια που θα παγώσει, αλλά στην πράξη το μόνο που τους νοιάζει είναι πώς θα μαζέψουν μερικά ευρώ παραπάνω… Κι ας κρυώσει η ελληνική οικογένεια. Κι ας κάψει οποιοδήποτε άλλο μέσο για να ζεσταθεί. Μετά θα έρθει με περίσσια υποκρισία το οποιοδήποτε κυβερνητικό στέλεχος να δηλώσει την… ανησυχία του για το περιβάλλον! Για τόσο ηλίθιους μας περνάνε;

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33