search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:22
MENU CLOSE

Ένας πιανίστας «πρωταθλητής της Ελλάδας»

18.10.2013 21:00
Ένας πιανίστας «πρωταθλητής της Ελλάδας» - Media

Λίγο πριν από την εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής, ο πιανίστας κ. Λεφέβρ μίλησε στο «Ποντίκι Art» για δύο από τα πιο αγαπημένα του θέματα: τη μουσική και την… Ελλάδα

Λίγο πριν από την εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής, ο πιανίστας κ. Λεφέβρ μίλησε στο «Ποντίκι Art» για δύο από τα πιο αγαπημένα του θέματα: τη μουσική και την… Ελλάδα

Αυθεντικός, λάτρης της Ελλάδας, καλλιτέχνης και αυστηρά απολιτίκ, όπως είπε ο ίδιος για τον εαυτό του. Ο διάσημος πιανίστας θα δώσει μία συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής με την Καμεράτα Ορχήστρα των φίλων της Μουσικής (21.10 στις 20.30). Την κουβέντα μας, βέβαια, μονοπώλησε η αγάπη του για την Ελλάδα. Έχει, μάλιστα, συνθέσει τρία κομμάτια («Ήλιος», «Θάλασσα», «Άνεμος») εμπνευσμένος από προσωπικές εμπειρίες στην Ελλάδα.
«Είναι αλήθεια πως αγαπάω την Ελλάδα για άπειρους λόγους, φροντίζοντας να την επισκέπτομαι συχνά. Η ιστορία, η γλώσσα, η νοοτροπία και η ελευθερία του πνεύματος με ενθουσιάζουν όσο λίγα πράγματα, και συνεχώς υπενθυμίζω σε όσους συναντώ πόσο χρειάζεται να παραδειγματιστούν από το ελληνικό πνεύμα. Τα ίδια λέω και στη ραδιοφωνική εκπομπή μου. Αν όχι πρέσβης, θέλω να σκέφτομαι τον εαυτό μου ως πρωταθλητή της Ελλάδας». Οι άσχημες απόψεις για την Ελλάδα ενδιαφέρουν ελάχιστα τον μουσικό: «Έκλαψα και εκνευρίστηκα όχι μόνο για όσα περνούν οι Έλληνες, αλλά και για την κριτική που έχουν υποστεί από όλους. Δεν μπορούν να κατανοήσουν μια κατάσταση άμα δεν την έχουν ζήσει».
Για μια ακόμα φορά φέτος αποδεικνύει περίτρανα πως το να έρθει στη χώρα μας για άλλο ένα κονσέρτο δεν είναι… αγγαρεία, αλλά δώρο θεού για αυτόν (δεν θα αμειφθεί για την εμφάνισή του). Άλλωστε δεν κρύβει τη χαρά του που συνεργάζεται με την Καμεράτα και με τον αρχιμουσικό Ηλία Βουδούρη. «Είναι ένα κονσέρτο – γιορτή (γίνεται στο πλαίσιο της επετείου των 70 χρόνων διπλωματικής σχέσης Καναδά – Ελλάδας), που περιλαμβάνει έργα των Νίκου Σκαλκώτα, Πιοτρ Τσαϊκόφσκι, Αντρέ Ματιέ και Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Αν καταφέρουμε να προσελκύσουμε και νέους, χωρίς εξοικείωση στην κλασική μουσική, ακόμα καλύτερα. Αν δεν τους αρέσει, τουλάχιστον θα έχουν να λένε πως άκουσαν κλασική μουσική. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς (οι νέοι) π.χ. δεν μπορούν να μην ξεχωρίζουν την ποιοτική διαφορά Μπετόβεν και Lady Gaga».
Το να αγαπά περισσότερο κάθε μέρα τη μουσική και να στοχεύει στη διαφορετικότητα τον εμπνέει όσο τον ενέπνευσε μια… βόλτα στην Επίδαυρο σε προηγουμένη παραμονή του στην Ελλάδα. Εξίσου πολλά χρωστά όμως και στον Αντρέ Ματιέ, «καλτ» φιγούρα στη μουσική σύνθεση που πολεμήθηκε από τους σύγχρονούς του για τα ριζοσπαστικά έργα του. «Ο Ματιέ επέλεξε να είναι διαφορετικός. Να μη συμβιβάζεται με τις επιταγές της εποχής του, κάτι που σέβομαι απόλυτα.» Δύο μέρες νωρίτερα (19.10) θα προβληθεί η ταινία «L’enfant prodige», η οποία αφηγείται τη ζωή του «Καναδού Μότσαρτ» Αντρέ Ματιέ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:21