search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:16
MENU CLOSE

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Σηκώνει αυλαία

19.10.2013 21:00
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Σηκώνει αυλαία - Media

Ύστερα από 14 χρόνια, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει και πάλι τις πόρτες του. 

Ύστερα από 14 χρόνια, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει και πάλι τις πόρτες του. Για να ανοίξει και να λειτουργήσει δόθηκε από το κράτος 1 εκατομμύριο ευρώ με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, παρότι το κτήριο ήταν έτοιμο εδώ και καιρό (η ανακαίνιση έγινε μέσω κοινοτικών προγραμμάτων με κόστος 40 εκατ. ευρώ). Για τη λειτουργία του, το κόστος είναι μεγάλο, καθώς το κτήριο καταλαμβάνει 8.000 τετραγωνικά μέτρα. Έχουν ήδη εξασφαλιστεί 750.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για προγράμματα επισκεψιμότητας σχολείων, 100.000 μέσω του ΟΛΠ και ο δήμος έχει σκοπό να συνεισφέρει 350.000 ευρώ – γίνονται δε και προσπάθειες να προσελκυστούν οι επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων. Για να λειτουργήσει το θέατρο δημιουργήθηκε εφορία – με όλα τα μέλη, εξέχοντες Πειραιώτες, να συμμετέχουν αμισθί και πρόεδρο τον Δημήτρη Παπαδημητρίου –, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι (τεχνικοί, ταξιθέτες, διοικητικοί κ.λπ.) θα προσληφθούν μέσω διαγωνισμών που διοργανώνει ο ΟΠΑΝ.
Κάπως έτσι στήθηκαν οι φετινές βάσεις για ένα θέατρο που ξεκινά με την «Ιλιάδα» του Στάθη Λιβαθινού και συνεχίζει με συναυλίες της Καμεράτα και της ΚΟΑ, τον «Άμλετ» του Αιμίλιου Χειλάκη, οπερέτες και παραστάσεις νέων θεατρικών ομάδων (όπως ο «Έλλην Βρυκόλαξ»), συναυλίες των Ξαρχάκου, Θεοδωράκη κ.ά., καθώς και μια πολύ ενδιαφέρουσα μουσική σύμπραξη των Πορτοκάλογλου, Θαλασσινού και Κότσιρα σε ένα ρεμπέτικο αφιέρωμα, για να φτάσει ώς τον Ιούνιο του 2014.
Όλα αυτά σε ένα επιβλητικό θέατρο που αποπνέει την πολυτέλεια μιας άλλης εποχής, κουβαλώντας και όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα. Η μεγαλοπρεπής σκηνή (15 μ. βάθος, 17 μ. ύψος και 12 μ. μήκος στην μπούκα, με πιτ για 40μελή ορχήστρα) και τα θεωρεία με τα βελούδινα καθίσματα, θα φιλοξενούν παραστάσεις με εισιτήριο από 8 έως 18 ευρώ (πλην των τριών πρώτων σειρών που θα κοστίζουν 25 ευρώ).
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 22 Οκτωβρίου με την παράσταση «Δρόμοι του Πειραιά», σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού, με τη συμμετοχή των Σταμάτη Φασουλή, Δημήτρη Λιγνάδη, Θανάση Αλευρά κ.ά., η οποία θα παρουσιάζεται για έξι μέρες. Το βράδυ δε των εγκαινίων, το ίδιο το κτήριο θα μετατραπεί σε «οθόνη», καθώς μέσω video maping θα προβληθούν εικόνες που αφορούν την ιστορία του πάνω στο αρχιτεκτόνημα.
«Ατμομηχανή που θα ανελκύσει τον Πειραιά σε πολιτιστικό επίπεδο» χαρακτήρισε το Δημοτικό Θέατρο ο δήμαρχος κ. Μιχαλολιάκος. Αλλά η ατμομηχανή για να τσουλήσει, πόσο μάλλον να τραβήξει ολόκληρο τον Πειραιά, θέλει… κάρβουνο, πολύ κάρβουνο! Και όχι μόνο για μία σεζόν, αλλά, αν υπάρχουν σοβαρές προθέσεις και ανάλογος σχεδιασμός, τουλάχιστον για την πρώτη τριετία λειτουργίας του…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 08:16