search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:27
MENU CLOSE

Ψέματα και αλήθειες για τα τεμένη

19.10.2013 21:00
Ψέματα και αλήθειες για τα τεμένη - Media

Τα μνημεία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται από την πολιτική και τη διπλωματία.  Άντε όμως να πείσει κανείς γι’ αυτό τον Τούρκο πρωθυπουργό. 

Τα μνημεία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται από την πολιτική και τη διπλωματία.  Άντε όμως να πείσει κανείς γι’ αυτό τον Τούρκο πρωθυπουργό. Προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα όσον αφορά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που δεν την ανοίγει, κ. Ερντογάν πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας μάλιστα ψέματα  

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του, ο κ. Ερντογάν είπε: «Έχουμε στην Αθήνα δύο τεμένη που είναι οθωμανική κληρονομιά. Είπαμε στην Ελλάδα, επιτρέψτε μας να τα ανακαινίσουμε. Οι μουσουλμάνοι που πηγαίνουν στην Αθήνα δεν έχουν πού να προσευχηθούν. Τα τελευταία δέκα χρόνια το έχω συζητήσει με όλους τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, αλλά δυστυχώς μας εμπαίζουν».
Από όλα τα ανωτέρω, μόνο το ρήμα «ανακαινίσουμε» είναι αληθινό, κι αυτό όχι εντελώς. Πράγματι, ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου, όταν… υπήρχαν λεφτά και ήταν πρωθυπουργός, την ανακαίνιση από την Ελλάδα ενός και μοναδικού τζαμιού. Πρόκειται για το Φετιχιέ Τζαμί, που βρίσκεται στη Ρωμαϊκή Αγορά των Αθηνών και θεωρείται από αμφότερες τις χώρες σημαντικό μνημείο. Βεβαίως, ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έχει κανέναν σεβασμό στα μνημεία, όπως έδειξαν πρόσφατα οι απόπειρες βάναυσης παρέμβασής του σε μνημεία της πλατείας Ταχρίρ. Ούτε, ως Έλληνες, θα πρέπει να ξεχνάμε τις νέες συζητήσεις για μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί – που ξεκίνησαν πρόσφατα.

Κάτω από την ομπρέλα του ΕΣΠΑ
Το Φετιχιέ Τζαμί εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με σκοπό, όπως είχε πει τότε η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, να αποκτήσει νέες χρήσεις όταν αποκατασταθεί. Δηλαδή, εκτός από μνημείο του ίδιου του εαυτού του, θα φιλοξενεί μικρές περιοδικές εκθέσεις, καθώς και μικρές εκδηλώσεις. Η μελέτη έχει δύο στόχους: αφενός να αρθούν προβλήματα μορφολογικού χαρακτήρα και αφετέρου να αντιμετωπιστούν φθορές και βλάβες, ιδιαίτερα μετά τον μεγάλο σεισμό του 1981.
«Φετιχιέ» σημαίνει Πορθητής ή της Εκπορθήσεως. Το αρχικό τέμενος του 1458 χτίστηκε προς τιμήν του Μωάμεθ του Πορθητή, όταν αυτός επισκέφθηκε την Αθήνα. Το παρόν κτήριο είναι του 1668-1670. Ακόμη κι έτσι, θεωρείται το παλαιότερο δείγμα του αρχιτεκτονικού τύπου «quatrefoil». Ο τύπος αυτός απαντάται σε σπουδαία τεμένη της Κωνσταντινούπολης, όπως στο Μπλε Τζαμί, και θεωρείται ότι έχει ως πρότυπο τον ναό της Αγίας Σοφίας. Τις τελευταίες δεκαετίες, το Φετιχιέ χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη αρχαιοτήτων.
Το έργο καθόλου δεν έχει σταματήσει, όπως ψευδώς ανέφερε ο κ. Ερντογάν. Αντιθέτως, συνεχίζεται κανονικά και βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης. Όσο για το δεύτερο τέμενος, δεν είναι άλλο από το Τζαμί Τζισταράκη, επί της πλατείας Μοναστηρακίου, που στεγάζει τμήμα του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και είναι σε εξαιρετική κατάσταση, πλήρως ανακαινισμένο και συντηρημένο. Ούτε κι αυτό πρόκειται ποτέ να απολέσει τον μνημειακό του χαρακτήρα και να μετατραπεί σε ευκτήριο οίκο. Κάτι τέτοιο ούτε ζητήθηκε από την τουρκική πλευρά ούτε ποτέ εγκρίθηκε από την ελληνική.
Για να είμαστε απολύτως ακριβείς δε, πρέπει να προσθέσουμε πως η Τουρκία δεν έχει ποτέ υποβάλει επίσημο αίτημα για αναστήλωση μνημείου της, παρά τα όσα ακούγονται κατά καιρούς ως λεονταρισμοί. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως οι μουσουλμάνοι δεν πρέπει να αποκτήσουν τέμενος στην Αθήνα. Το αντίθετο. Όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, η χώρα μας θα δείξει ότι σέβεται αληθινά τη θρησκευτική ελευθερία, αλλά θα απεμπλακούν και τα μνημεία από περιπέτειες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:27