09/12/2019 05:32:03

«Να μη βιαζόμεθα• είν\' επικίνδυνον πράγμα η βία» «απαντά» το ίδρυμα Ωνάση

«Να μη βιαζόμεθα• είν\' επικίνδυνον πράγμα η βία» «απαντά» το ίδρυμα Ωνάση - Media
Την απάντησή του για το θόρυβο που δημιουργήθηκε στα social media όσον αφορά στα Μέσα Μεταφοράς που κυκλοφορούν «ντυμένα» με στίχους του Κ.Π.Καβάφη, δίνει το ίδρυμα Ωνάση, αναφέροντας ότι δεν υπήρχαν κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες. Επισημαίνει ότι θα προστεθεί ολόκληρος ο επίμαχος στίχος του μεγάλου ποιητή όπου έχει αναρτηθεί, θα γίνει δηλαδή «Να μη βιαζόμεθα• είν' επικίνδυνον πράγμα η βία». Σημειώνεται ότι αρχικά τα ΜΜΜ «ντύθηκαν» μόνο με το τμήμα του στίχου, δηλαδή με το «Είν' επικίνδυνον πράγμα η βία», γεγονός που στάθηκε και η αφορμή για τις αντιδράσεις που ακολούθησαν.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Το Ίδρυμα Ωνάση απέκτησε το Αρχείο Κ. Π. Καβάφη με σκοπό όχι μόνον την προστασία του υλικού που το αποτελεί, αλλά κυρίως τη διάδοση του έργου του Αλεξανδρινού ποιητή μέσα από κινήσεις εξωστρέφειας.
Οι στίχοι που επελέγησαν για την καμπάνια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στόχο είχαν την πρόκληση της περιέργειας και του προβληματισμού εκείνων που δεν γνωρίζουν ήδη το έργο του. Στόχος επίσης, ήταν το να ξεκινήσει μία ευρεία συζήτηση γύρω από τους τρόπους με τους οποίους η ποίηση μπορεί να συνομιλήσει με τον πολίτη στο περιβάλλον της καθημερινότητάς του, γεγονός το οποίο συνέβη με απίστευτη δυναμική και δημιουργικότητα, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Συγκεκριμένα ως προς το στίχο «είν' επικίνδυνον πράγμα η βία», κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες ούτε υπήρξαν, ούτε υπάρχουν. Σε καιρούς έντονης πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής, κατά τους οποίους λέξεις και φράσεις αποκτούν διαστάσεις διαφορετικές από εκείνες που θα είχαν σε άλλες χρονικές στιγμές, ακόμη και η πρόθεση χρήσης ενός στίχου μπορεί να παρερμηνευθεί.
Θεωρώντας, όμως, ότι ο διάλογος και η συζήτηση έχουν νόημα πάντοτε, ο συγκεκριμένος στίχος, θα συμπληρωθεί όπου έχει αναρτηθεί ως εξής:
«Να μη βιαζόμεθα· είν' επικίνδυνον πράγμα η βία».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.