search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:24
MENU CLOSE

«Παίζοντας» με το μυαλό μιας ιδιοφυΐας

19.10.2013 07:13
«Παίζοντας» με το μυαλό μιας ιδιοφυΐας - Media

Η έκθεση «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ο Άνθρωπος, Ο Εφευρέτης, Η Ιδιοφυΐα»  δεν είναι απλά μια εμπειρία, όπως αναγράφεται στην είσοδο της στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. 

Η έκθεση «Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ο Άνθρωπος, Ο Εφευρέτης, Η Ιδιοφυΐα» δεν είναι απλά μια εμπειρία, όπως αναγράφεται στην είσοδο της στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Είναι μια διαδραστική εμπειρία. Το αντιλαμβάνεσαι από τη στιγμή που διαβαίνεις το κατώφλι της εισόδου μέχρι να… δοκιμάσεις και να παίξεις με όλα τα εκθέματα.

Ακριβώς, να δοκιμάσεις και να παίξεις. Διότι δεν πρόκειται για μια ακόμα… hands off έκθεση. Δε βλέπεις όλα τα έργα-ρέπλικες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι σε μια σειρά, διαβάζεις απλώς τις πληροφορίες στο πλάι και πας παρακάτω. Αρκετά από  τα εκθέματα αποτελούν μηχανισμοί και κατασκευές που δημιούργησε με το πέρασμα των χρόνων η τεράστια αυτή προσωπικότητα της Αναγέννησης, με τα εν λόγω βέβαια έργα να έχουν κατασκευαστεί σε μικρότερη κλίμακα.
 
Είναι πολύ εύκολο, όπως αντιλήφθηκα και εγώ κατά τη διάρκεια της  ξενάγησης μου στην έκθεση, να ξεχαστείς «πειράζοντας» σαν μικρό παιδί τον εκσκαφέα και το ανεμόμετρο, όπως τα είχε οραματιστεί ο Ντα Βίντσι, ή να ανακαλύπτεις πως λειτουργούσαν τα δρεπανιφόρα οχήματα, ο κοχλίας, η πρώιμη μορφή του… ρουλεμάν, ακόμα και το μηχανικό τύμπανο, με τον σχεδιασμό τους να συνάδει με τα διασωζόμενα σχέδια και τις σημειώσεις σε κατοπτρική γραφή (έγραφε από δεξιά προς αριστερά) του καλλιτέχνη και εφευρέτη. Δεν λεγόταν άλλωστε ο Ντα Βίντσι άδικα πρότυπο Αναγεννησιακού ανθρώπου. 
 
Όλα όμως τα παραπάνω είναι απλά το κύριως μενού της έκθεσης. Διότι το ορεκτικό, δηλαδή το πρώτο κομμάτι της αίθουσας, είναι περισσότερο… θεωρητικό ,αφού εμπεριέχει μερικούς χαρακτηριστικούς πίνακες ζωγραφικής του Λεονάρντο και ένα (ομολογουμένως) τεράστιο  πίνακα-χρονολόγιο που καταγράφει τους σημαντικότερους σταθμούς στη ζωή του.
 
Ένα κομμάτι της έκθεσης που πιθανόν να παρακάμψουν οι πιο πρακτικοί και ανυπόμονοι, με το βλέμμα τους να στρέφεται περισσότερο προς το ταβάνι και την τοξωτή γέφυρα που δεσπόζει πάνω από τον χώρο με τους πίνακες.
 
Ωστόσο αξίζει να σταθείς στην Παναγία Παρθένο με το Γαρύφαλλο, την Κυρία με την Ερμίνα, τον Ιωάνη τον Βαπτιστή, την Παναγία με το Αδράχτι, σε δύο εκδοχές της, καθώς και άλλους πίνακες που μαρτυρούν την εξέλιξη του Ντα Βίντσι ως ζωγράφο. Φυσικά κάνει την εμφάνισή της και η Μόνα Λίζα  αλλά είναι στο βάθος της αίθουσας και σε πιο περίοπτη θέση.
 
Θαλάσσιες κατασκευές, πολεμικές μηχανές, κατασκευές με θέμα την πτήση απλώνονται σε όλο το μήκος και πλάτος της αίθουσας. Το μάτι αναμφισβήτητα αρχικά εντοπίζει τις πιο… ογκώδεις από αυτές, όπως το ανεμόπτερο που κρέμεται από το ταβάνι και το σύστημα με πολλαπλούς τροχαλίες που χρησίμευε στην  ανύψωση  βαριών αντικειμένων. Γρήγορα όμως το ενδιαφέρον στρέφεται σε αντικείμενα που δε θα πίστευες πως θα τα έβλεπες σε πρώιμη μορφή και τόσους αιώνες πρίν, όπως ο αναπνευστήρας, η  κυλιόμενη σκάλα και το… σωσίβιο(!).
 
Μπορεί να φαίνεται αστείο, αλλά τα εξής αντικείμενα τα είχε συλλάβει με το έναν ή με τον άλλον τρόπο αυτή η ιδιοφυία που ακούει στο όνομα Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Μάλιστα η έκθεση έχει φροντίσει να μας παρουσιάζει και πώς (θα) λειτουργούσαν οι εφευρέσεις, με τη βοήθεια υπολογιστών που είναι εγκατεστημένοι  στην αίθουσα και είναι προσβάσιμοι στο κοινό.
 
Με μια απλή διαδικασία, ο επισκέπτης διαλέγει την εφεύρεση και παρακολουθεί πως ένα άτομο θα χρησιμοποιούσε το ανεμόπτερο ή τον εμπνευσμένο από τον Αρχιμήδη Κοχλία.  Ακριβώς, η τεχνολογία δεν κάνει απλώς ένα διακριτικό πέρασμα από την έκθεση αλλά κλέβει και την παράσταση με την διαδραστικότητα που προσφέρει. Παράδειγμα και τα διάσπαρτα στην αίθουσα ipad, επίσης προσβάσιμα από τον επισκέπτη που παρέχουν άμεσα πληροφορίες για κάθε έκθεμα της αίθουσας. Έτσι δεν χρειάζεται να…  βλαστημάς αν ξέχασες να δεις πληροφορίες για τον πίνακα που δεν παρατήρησες αρκετά καλά δύο βήματα πίσω.
 
Αναμφισβήτητα  η όλη ουσία και διαφορετικότητα σε αυτή την έκθεση  είναι να δοκιμάσεις αυτά που σου προσφέρει. Να προσεγγίσεις τα έργα, να κάτσεις  για ώρα μπροστά στους υπολογιστές να δεις πως δουλεύουν οι κατασκευές του Ντα Βίντσι και  να «παίξεις» με κάθε ένα από τα εκθέματα. Ειδάλλως η επίσκεψη που θα κάνεις δε θα διαφέρει από μια τυπική επίσκεψη σε μουσείο.
 

Η έκθεση "Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ο Άνθρωπος, Ο Εφευρέτης, Η Ιδιοφυΐα"   θα φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος μέχρι και τις 16 Φεβρουαρίου  του 2014. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 11:24