15/12/2018 10:03:22

«Έφυγε» ο πανεπιστημιακός και σκηνοθέτης Νίκος Χουρμουζιάδης

«Έφυγε» ο πανεπιστημιακός και σκηνοθέτης Νίκος Χουρμουζιάδης - Media

Τρεις μόλις μέρες μετά τον θάνατο του μικρότερου αδελφού του (του καθηγητή αρχαιολογίας και πρώην βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Χουρμουζιάδη) απεβίωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου μετά από πολυετή ασθένεια ο φιλόλογος, πανεπιστημιακός δάσκαλος και σκηνοθέτης Νίκος Χουρμουζιάδης σε ηλικία 83 ετών.
 
Ο Νίκος Χουρμουζιάδησς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε φιλολογία στο ΑΠΘ (κλασσικό τμήμα) και συνέχισε τις σπουδές του με ειδίκευση το αρχαίο ελληνικό δράμα στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
 
Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1963. Δίδαξε στη μέση εκπαίδευση (Κολλέγιο «Ανατόλια» και σχολή «Μωραίτη») ενώ από το 1971 ως το 1988 οπότε και παραιτήθηκε διετέλεσε καθηγητής στη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ . Από το 1990 ως το 1999 δίδαξε στα τμήματα θεάτρου των πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
 
Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του ΔΣ και της Καλλιτεχνικής επιτροπής του ΚΘΒΕ ενώ στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 1984 ως τον Οκτώβριο του 1985 ανέλαβε και τη γενική διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας.
 
Σκηνοθέτησε σειρά παραστάσεων στην Πειραματική σκηνή της Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε έργα των: Μπρέχτ, Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Μπέκετ, Ευριπίδη κ.α, ενώ σειρά έργων (κυρίως αρχαίου δράματος) σκηνοθέτησε μέχρι και το 2000 στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας.
 
Η σορός του Νίκου Χουρμουζιάδη, σύμφωνα με προσωπική του επιθυμία, θα αποτεφρωθεί και η τέφρα του θα σκορπιστεί στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.