search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:32
MENU CLOSE

ΟΛΜΕ: «Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας»

21.10.2013 11:57
ΟΛΜΕ: «Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας» - Media

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους εξήγγειλαν μέσω συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ.

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους εξήγγειλαν μέσω συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ. Για ακόμα μία φορά επισήμαναν πως «πρέπει να ανατραπεί η πολιτική των μνημονίων προκειμένου να αλλάξει και η κατάσταση στα σχολεία της χώρας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα».
 
Όπως ενημέρωσαν από το 2009 έως το 2013 η μείωση των δαπανών για την παιδεία έχει ανέλθει σε 33%, με τον προϋπολογισμό που την αφορά να συνιστά το 2,51% του ΑΕΠ το 2013,ενώ το 2016 θα φτάσει το 2,15%.
 
Παράλληλα, υποστήριξαν πως υπάρχουν 30.000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που μεταφράζεται με μείωση κατά 30% από τον Ιούνιο του 2010. Συγκεκριμένα, από 102.360 καθηγητές που απασχολούνταν στη δημόσια εκπαίδευση το 2010, έχουν απομείνει μόλις 72.428 το 2013.
 
Τόνισαν δε ότι έχουν γίνει 10.000 απολύσεις αναπληρωτών καθηγητών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ φέτος προσελήφθησαν μόλις 320 αναπληρωτές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από 3757 που ήταν το 2012-2013 και 5527 το 2011-2012.
 
Επανέλαβαν, μάλιστα, πως έχουν καταργηθεί τρεις σημαντικοί τομείς στα δημόσια επαγγελματικά λύκεια και στις επαγγελματικές σχολές (υγείας-πρόνοιας, εφαρμοσμένων τεχνών, αισθητικής-κομμωτικής). Το αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν, ήταν να μην βρίσκουν ειδικότητα 20.000 μαθητές και να τεθούν στον…πάγο της διαθεσιμότητας-απόλυσης 2122 εκπαιδευτικοί.
 
Αναφορικά με το «κόψε-ράψε» στους μισθούς των καθηγητών τα τελευταία χρόνια, αυτή ανέρχεται έως και σε 45% για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς. Ο εισαγωγικός μισθός «πείνας» είναι 640 ευρώ από 1070 ευρώ.
 
Πέραν τούτων επισήμαναν πως έχει αυξηθεί το διδακτικό ωράριο κατά 2 ώρες, πράγμα που τεχνηέντως «γεννά»… υπεραριθμίες στους καθηγητές ανά περιοχή, ενώ μίλησαν και για την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε 30 ανά τμήμα.
 
Στάθηκαν, τέλος, στο νέο Νόμο(4186/13) που προωθήθηκε από την κυβέρνηση για το νέο λύκειο «εγκαθιστώντας ένα σκληρό εξετασιοκεντρικό σύστημα πανελλαδικού τύπου στις εξατάσεις σε όλες τις τάξεις τόσο στο γενικό όσο και το επαγγελματικό λύκειο, πράγμα που θα επιφέρει αύξηση της μαθητικής διαρροής και των φροντιστηρίων και θα οδηγήσει ένα μεγάλο τμήμα μαθητών στην πρόωρη στενή και τη φθηνή κατάρτιση». Δηλαδή σε αυτή των λεγόμενων ΣΕΚ (αντίστοιχα δημόσια ΙΕΚ).  Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκαν και στη…δωρεάν μαθητεία των παιδιών που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους «τσάμπα» στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης.
 
Σχετικά με τις ώρες που δουλεύουν ανέφεραν πως κινούνται στα ίδια πλαίσια, αν όχι σε υψηλότερα συγκριτικά με τους καθηγητές των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης.
 
«Πρόκειται για συνολικές επιπτώσεις από τα 3 χρόνια μνημονίων. Προσπαθούν να δημιουργήσουν το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας στα σχολεία και το έχουν καταφέρει. Εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας με σκοπό να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θ. Κοτσιφάκης, ο οποίος πρόσθεσε πως υπάρχουν 914 κενά σε 41 διευθύνσεις σχολείων, που δεν έχουν καλυφθεί ακόμα με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιείται μάθημα. «Σε αυτά τα κενά φυσικά δεν προσθέτουμε τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στα μουσικά σχολεία και στις κατηγορίες της τέχνης, που παραγκωνίζονται εμφανώς με το νέο νόμο», πρόσθεσε ο κ. Κοτσιφάκης.
 
Παρόν στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού των εκπαιδευτικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, Νίκος Κικάκης, ο οποίος δήλωσε πως «μας είχαν πει ότι οι διαθέσιμοι θα απορροφηθούν, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει γιατί βγάζουν προκηρύξεις για νέους εκπαιδευτικούς. Άρα για ποια απορρόφηση μας μιλούσαν;». 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:31