search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:06
MENU CLOSE

H νεο-ευρω-αποικιοκρατία

23.05.2010 14:17
H νεο-ευρω-αποικιοκρατία - Media

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέκαθεν απαιτούσε από τα κράτη – μέλη της να παραχωρήσουν στις Βρυξέλλες ένα μέρος της κυριαρχίας τους. Για την Ελλάδα όμως απαιτεί πολύ περισσότερα. Η συμφωνία που επιβλήθηκε και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίζει στο εξής το τι “πρέπει να γίνει” για την Ελλάδα. Ποιος θα το φανταζόταν ότι η Ε.Ε. θα είχε τόση εξουσία στα κράτη – μέλη; Σίγουρα όχι οι Έλληνες. Αυτό το φαινόμενο δεν έχει ακόμη χαρακτηριστεί. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί νεο-ευρω-αποικιοκρατία; Ναι, και θα ήταν αλήθεια».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέκαθεν απαιτούσε από τα κράτη – μέλη της να παραχωρήσουν στις Βρυξέλλες ένα μέρος της κυριαρχίας τους. Για την Ελλάδα όμως απαιτεί πολύ περισσότερα. Η συμφωνία που επιβλήθηκε και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίζει στο εξής το τι “πρέπει να γίνει” για την Ελλάδα. Ποιος θα το φανταζόταν ότι η Ε.Ε. θα είχε τόση εξουσία στα κράτη – μέλη; Σίγουρα όχι οι Έλληνες. Αυτό το φαινόμενο δεν έχει ακόμη χαρακτηριστεί. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί νεο-ευρω-αποικιοκρατία; Ναι, και θα ήταν αλήθεια».

Το γαλλικό περιοδικό «Slate» περιγράφει με μελανά χρώματα όσα αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας και διατυπώνει μια σημαντική πρόβλεψη: «Οι όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από την Ε.Ε. θα χρησιμεύουν στο εξής ως προειδοποίηση και για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, αλλά και για εκείνα τα κράτη που επιδιώκουν να εισέλθουν στο μέλλον στη ζώνη του ευρώ».

Ήδη οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία έσπευσαν να επιβάλουν, προκαταβολικά, σκληρά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας, έχοντας λάβει το μήνυμα. «Η κυβέρνηση Σόκρατες στην Πορτογαλία ανακοίνωσε έναν ακόμη γύρο μέτρων λιτότητας, που αποσκοπούν στη συρρίκνωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Η Ισπανία ανακοίνωσε επίσης πρόσθετα μέτρα, με τον πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο να εξαγγέλλει μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5%, που θα μείνουν “παγωμένοι” έως το 2011» γράφει το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ».

Παράλογο πρόγραμμα

Οι «Φαινάνσιαλ Τάιμς» στη γερμανική τους έκδοση εκφράζουν πάντως έντονες αμφιβολίες για την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων λιτότητας. «Οι αμφιβολίες είναι παραπάνω από δικαιολογημένες» γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Προκειμένου να περιορίσουν το έλλειμμά τους, οι Έλληνες, για παράδειγμα, πρέπει να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα λιτότητας που δεν είναι πραγματικά λογικό. Αν αυτό το σχέδιο βίαιης εξοικονόμησης σταματήσει τελείως την ανάπτυξη, οι υπερχρεωμένες χώρες θα διαθέτουν πλέον τα έσοδά τους απλώς για τη μείωση των… βουνών του χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η «Ταγκεστσάιτουνγκ» προειδοποιεί ότι «τα προγράμματα λιτότητας θα σταματήσουν την οικονομική δραστηριότητα ακόμη περισσότερο και θα αυξάνουν τα ελλείμματα αντί να τα μειώνουν. Και αυτή η ύφεση δεν θα περιοριστεί μόνο στις υπερχρεωμένες χώρες, αλλά θα φτάσει σύντομα και στη Γερμανία, η οποία εξάγει το 60% των προϊόντων της στην Ευρώπη. Η Ε.Ε. θα μπορούσε, ως εκ τούτου, να βρεθεί αντιμέτωπη με μια απίστευτη ύφεση».

Και όμως! Οι φωνές της λογικής δεν φαίνεται να συνετίζουν τη νεο-ευρω-αποικιοκρατία, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέους κανόνες ελέγχου προς τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., τα οποία θα υποχρεούνται να υποβάλλουν τους προϋπολογισμούς τους στις Βρυξέλλες για έγκριση, πριν από την κατάθεσή τους στα εθνικά Κοινοβούλια.

«Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια εφιαλτική κατάσταση, κατά την οποία «οι χώρες – μέλη της Ε.Ε. παύουν να αποτελούν “κράτη” με την παραδοσιακή πολιτική έννοια» λέει ο Αμερικάνος οικονομολόγος Μάικλ Χάτσον. «Η γραφειοκρατία της Ε.Ε. και του ΔΝΤ δεν είναι όμως εκλεγμένη και απλώς, όπου εφαρμόζονται τα οικονομικά τους σχέδια, η οικονομία βυθίζεται και η κοινωνική δημοκρατία καταρρέει» προσθέτει.

«Άγριες» κοινωνικές εντάσεις

Οι περισσότεροι ξένοι αναλυτές φοβούνται ότι η νεο-ευρω-αποικιοκρατία θα πυροδοτήσει άγριες κοινωνικές εντάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων απέδωσε την περασμένη Παρασκευή την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών στην… έκρηξη βόμβας έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, στην Αθήνα.

Το περιοδικό «Slate» κρούει ακόμη πιο ηχηρά τον κώδωνα του κινδύνου: «Στη σύγχρονη ιστορία της η Ελλάδα κατακτήθηκε από πολλές ξένες δυνάμεις – την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τη ναζιστική Γερμανία – και ήδη ορισμένοι Έλληνες καλούν τους συμπατριώτες τους να αντισταθούν στις δυνάμεις κατοχής της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Είναι πολύ πιθανό αυτή η αντίσταση να λάβει πιο σκληρές μορφές από τις ταραχές που σημειώθηκαν πρόσφατα στη χώρα. Εάν ένας φόρος ή κάποιες μεταρρυθμίσεις θεωρούνται ότι επιβάλλονται από μια ξένη αρχή, πώς μπορούν οι Έλληνες να δείξουν… σεβασμό;»

Στην Αμερική

Ο οικονομολόγος Μάικλ Χάτσον σημειώνει ότι «ουδείς πρέπει να διερωτάται για τις κοινωνικές ταραχές που θα ξεσπάσουν σε όλη την Ευρώπη, με δεδομένο ότι πολιτικές, κοινωνικές, πιστωτικές και οικονομικές εξουσίες μεταφέρονται από τα κράτη στη γραφειοκρατία της Ε.Ε., στους ελεγκτές της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ».

Ο Αμερικάνος οικονομολόγος αποκαλύπτει μάλιστα ότι «οι εκπρόσωποι των ομάδων συμφερόντων και στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν ήδη την ελληνική κρίση ως… δίδαγμα και προειδοποίηση για την ανάγκη περικοπής των δημοσίων δαπανών και ειδικά των προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης και ιατρικής περίθαλψης, που πρόσφατα πέρασε ο πρόεδρος Ομπάμα».

«Σε τελική ανάλυση» λέει ο καθηγητής Χάτσον «οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα καλούνται να αποζημιώσουν τις ισχυρότερες χώρες της Ε.Ε., το ΔΝΤ, ακόμη και το αμερικάνικο υπουργείο Οικονομικών, που έχουν αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα ή έχουν δώσει δάνεια στην Αθήνα. Η πληρωμή προς τους κατόχους ομολόγων χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να περικοπούν οι ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες, συντάξεις και άλλες κυβερνητικές δαπάνες. Θα είναι ένα πρότυπο για άλλες χώρες να επιβάλλουν παρόμοιες οικονομικές λιτότητας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:06