search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:15
MENU CLOSE

Η σελίδα του λοξού

15.10.2009 16:39
oldphotos12722794489.jpg

◆ Πανικός στις βάσεις ή πανικός κατά βάσιν; Ιδού το διλημματικόν ερώτημα, ιδού και η σύγχυσις! ◆ Και το χριστεπώνυμον πλήθος παραληρεί απέναντι από το ικρίωμα όταν ο μαύρος καβαλάρης της εθνικής συνειδήσεως, εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος, εμφανίζεται διά την σωτηρίαν των πατροπαράδοτων αξιών. ◆ Τοιουτοτρόπως λοιπόν ενισχύεται η άποψη της σοβαρότητας να απέχει από τα δρώμενα.

◆ Πανικός στις βάσεις ή πανικός κατά βάσιν; Ιδού το διλημματικόν ερώτημα, ιδού και η σύγχυσις!

◆ Και το χριστεπώνυμον πλήθος παραληρεί απέναντι από το ικρίωμα όταν ο μαύρος καβαλάρης της εθνικής συνειδήσεως, εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος, εμφανίζεται διά την σωτηρίαν των πατροπαράδοτων αξιών.

◆ Τοιουτοτρόπως λοιπόν ενισχύεται η άποψη της σοβαρότητας να απέχει από τα δρώμενα.

◆ Και ενώ η ώρα είχε προχωρήσει, ακούστηκε φωνή γαργαλιστική εν τη ερήμω της παρατάξεως να δικαιολογεί την εκ γενετής διάθεση των λέξεων να περιπαίξουν.

◆ «…Με ξεκάθαρη δέσμευση για ένα ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα χωρίς μηχανισμούς και αποκλεισμούς, ανακοινώνω την υποψηφιότητά μου για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας».

◆ Και οι μηχανισμοί άρχισαν να ονειρεύονται παλαιούς χρόνους!

◆ Και ο πρώην υπουργός κ. Στυλιανίδης παρασυρόμενος από το «εν τη ρύμη του λόγου» δηλώνει στα τηλεοπτικά δίκτυα για την ευθύνη της «κυρίας Μπακογιάννης» κάνοντας τα σαρδάμ των ευνοημένων δίγλωσσων να φαντάζουν υπέροχα γραφικά σημειώματα.

◆ Και η νεοεκλεγείσα βουλευτίνα, η ξανθιά νομικός κ. Βόζεμπεργκ, ενισχύοντας την άποψη των ανεκδότων περί των χρωματικών αποκλίσεων της νοημοσύνης, δηλώνει ευθαρσώς προκαλώντας τον γέλωτα στους μελαχρινούς συνδαιτυμόνες ότι «οι νέοι για την εκλογή του μελλοντικού αρχηγού πρέπει να ψηφίζουν δυο φορές». Φέρτε μου ένα μαντολίνο για να δείτε πως πονώ. Τραγούδησα για να μην ξεκαρδιστώ, καθαρά για λόγους ευγένειας.

◆ Κι όταν μιλά η Φεβρωνία, οι λέξεις κάτι παθαίνουν, σαν να αποσυντονίζονται, να γίνονται μικρά χαρτάκια μασκαρεμένης διαδικασίας. Άναρχος λόγος, χωρίς αρχή και τέλος, μαθητική παρουσίαση καθημερινού μαθήματος. Απνευστί!

◆ Ενώ στην άγρια Δύση οι μικρές λέξεις που φτιάχνουν όνειρα διά στόματος Ομπάμα, επιβραβεύονται αποκομίζοντας το πρώτο βραβείο καταξίωσης. Με μια μόνο ευχή, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα «για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», μια επιτροπή λειτουργώντας πολιτικά χορηγεί το Νόμπελ Ειρήνης στον πρόεδρο αγνοώντας φυσικά τα στρατεύματα κατοχής και τις ανανεωμένες… βάσεις. Στην πασαρέλα της απονομής επικράτησε η άποψη ότι, όταν είσαι φρέσκος, δυνατός, έγχρωμος και πρόεδρος των ΗΠΑ και περιγράφεις το προσδοκώμενο, είναι αυτονόητο να εισπράττεις τη θαλπωρή των αγαλματιδίων.

◆ Και μια και η επανίδρυση της αισθητικής συνεχίζεται στην ημεδαπή, ο Ισπανός αρχιτέκτων Ασεμπίγιο συμβουλεύει και μάλλον προΐσταται της ανάγκης για ένα διαφορετικό τοπίο. Ο μοντερνιστής Άσε με τι μπίγα θα γκρεμίσει, θα αναμορφώσει την πεπατημένη των αιώνων. Εχθρός του κλασικού και του παλιού, με εργαλεία, τσιμέντο, ατσάλι και γυαλί, ίσως μας δώσει μια άλλη εκδοχή της ρίγανης, της ελιάς και του βασιλικού. Σκεφτείτε μια σιδερένια ελιά στη θεση αυτής που κάηκε, αναλογιστείτε ένα τσιμεντένιο κλουβί με έναν γυάλινο βασιλικό και μυρωδιά σε αμπούλα να φρεσκάρει τον χώρο. Πράσινη ανάπτυξη σε κάγκελα και οι σαρδελιές χαμήλωσαν τρομαγμένες…

◆ Και στα καθημερινά.

◆ Ο εγγυητής της ομαλότητας της Δεξιάς παράταξης, βουβός και αποστασιοποιημένος. Δραπέτευσε και η ρητορεία και η υπερκινητικότητα του κουρασμένου σώματος.

◆ Και μαζεύονται τα κοράκια στις αυλές των εκπομπών. Και σφαδάζουν από τον πόνο ρίχνοντας κλεφτές ματιές δεξιά κι ακόμα πιο δεξιά.

◆ Μόνο χοντρό δεν τον έχουν πει ακόμα οι φίλοι και συνεργάτες. Τι αξιαγάπητοι άνθρωποι, Θεέ μου!

◆ Και λοιδορείς, αγαναχτείς και βωμολοχείς ανηλεώς για το ποιοι σε κυβερνούσαν!

◆ Κατακαημένη απορία συναθροίζεσαι στα κρυμμένα βλέμματα διεκδικώντας το δικαίωμα του συμπεράσματος!

Τριχός ορθίας πλόκαμος ίσταται

Σακάκι μαύρο, τζιν παντελόνι, φαρδιά γραμμή. Η έξοδος από τη σκηνή δεν είχε επιφωνήματα ούτε ανθοδέσμες. Σκυμμένα κεφάλια, χέρια εκλε- πτυσμένα, καλύπτρες των χειλέων και πάμπολλοι ψίθυροι συνόδευαν την αποχώρηση του πρωταγωνιστή. Και οι κάργιες στις στέγες κρώζουν και ραμφίζουν απροκαλύπτως! Χαιρεκακία και ανυπομονησία για το σκήπτρο, για την επιρροή των μηχανισμών και των ομαδοποιημένων αντιλήψεων. Λυπη- ρή η καταγραφή των γεγονότων και των παρουσιάσεων των απόψεων, σε όλους τους χρόνους και τόπους.

Και το συναίσθημα αποχώρησε εκνευρισμένο χλευάζοντας το χείριστον της πραγματικότητας. Ο πρώτος έγινε ύστερος και οι ελάσσονες συναθροίζονται για να τον λιθοβολήσουν αγιογραφώντας την ιδική τους στάση. Και η περιφρόνηση παίρνει σάρκα και οστά στις συναντήσεις των κινήσεων με τις λέξεις. Κοιτάς κατάματα τη νέα ευθύνη του μελλοντικού λόγου και η κατανόηση καταφεύγει στις καλαμένιες καλύβες κατακρεουργημένη. Και ανασηκώνεται η τρίχα αποσβολωμένη από την αβέλτερη προσπάθεια της αρχομανίας. Σκιές απίστευτα σκοτεινές ίσα που ξεχωρίζουν στο σκοτάδι.

Κι όμως υπάρχουν ακόμα κάποιοι που θέλουν να νομίζουν ότι πίσω απ’ τα ψηλά κτήρια υπάρχει ένα ξέφωτο. Αρχίζω κι ελπίζω, ήταν η φράση που ακούστηκε και μου καρφώθηκε στο μυαλό καθισμένος στο πίσω κάθισμα του λεωφορείου. Γυρνώντας, δυο παππούδες σχολίαζαν μια ύποπτη φράση καθημερινής εφημερίδας. Χαμογέλασα, ανάσανα ανακουφισμένος και κατάλαβα ότι υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν καλά και στα βαθιά γε- ράματα.

Ένα φρενάρισμα απότομο. Στη στάση κάποια χαμογελαστά πρόσωπα περίμεναν τη διαδρομή. *Βαρέθηκα να περιμένω το επόμενο και άρχισα να περπατώ ελπίζοντας ότι δεν θα με προλάβει η βροχή.

Υψηλή καλογερική

Στην εποχή των κινουμένων σχεδίων, των αλλοπρόσαλλων επιδιώξεων και των πολλαπλών μηνυμάτων, μέσα σε καρικατούρες δυσοσμίας μεσαιωνικής, με ίχνη από μοναστηριακό μυστήριο, ο Άγιος μεσολαβητής Δημήτριος, ο κατ’ επώνυμον Σιούφας, με φλόγες λευκές στη μαραμένη κεφαλή, πηγαινοέρχεται με λύσεις παραμάσχαλα, ενδεδυμένος τη στολή της αγιοσύνης και της μετριοπάθειας, για να συγκεντρώσει την εναπομείνασα άποψη των κληρονόμων του θρόνου. Και ενώ ο πανικός έχει εγκατασταθεί για τα καλά εις τας σοφίτας του οικήματος και αι κραυγαί δυναμώνουν για το ποιος θα διαδεχθεί την απέραντη απουσία, στις γωνιές δόντια κοφτερά υψηλής γαλής ευρισκόμενα στην αναμονή περιμένουν έτοιμα να αρπάξουν τα λιμά χαρτιά και να τα αποκόψουν από την τσόχα. Και ματιές φλογερές, παγωμένες, εκ του μεταφυσικού προερχόμενες, ανυπομονούν να επαναφέρουν τον εφιάλτη στο προσκήνιο. Οσονούπω!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:12