search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:35
MENU CLOSE

Οι δρόμοι οδήγησαν στον Πειραιά

23.10.2013 10:48
Οι δρόμοι οδήγησαν στον Πειραιά - Media

Μια νέα εποχή ξεκίνησε χτες για το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, καθώς ύστερα από 14 χρόνια σιωπής και με ιστορία 118 χρόνων σήκωσε ξανά αυλαία.  Είναι το θέατρο όπου πέρασαν οι μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού θεάτρου. Και τώρα επιδιώκει να γίνει το «νέο λιμάνι του … πολιτισμού» μας.

 
Μια νέα εποχή ξεκίνησε χτες για το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, καθώς ύστερα από 14 χρόνια σιωπής και με ιστορία 118 χρόνων σήκωσε ξανά αυλαία.  Είναι το θέατρο όπου πέρασαν οι μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού θεάτρου. Και τώρα επιδιώκει να γίνει το «νέο λιμάνι του … πολιτισμού» μας.
 
Τα εγκαίνια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά είναι πλέον γεγονός. Με το σύνθημα «Λιμάνι … στον πολιτισμό» άνοιξε τις πύλες του για το κοινό το βράδυ της Τρίτης το ιστορικό θέατρο του Πειραιά, που βρίσκεται στην γωνία των οδών Καραολή και Δημητρίου 33. Παρόντες στην λαμπερή τελετή έναρξης ήταν ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, κ.ά. Ενώ δεν έλειπε, ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Τάκης Τζαμαργιάς, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, οικονομικοί και καλλιτεχνικοί παράγοντες αλλά και εκπρόσωποι του πολιτισμού.
 
Η τελετή έναρξης του θεάτρου, που εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά το 1895, επί δημαρχίας Θεόδωρου Ρετσίνα ξεκίνησε για τους περισσότερους Πειραιώτες από πολύ νωρίς το απόγευμα καθώς φίλοι του πολιτισμού είχαν συγκεντρωθεί έξω από το φωταγωγημένο θέατρο για να γιορτάσουν την επαναλειτουργία του.  Στη πλατεία του πλήρως ανακαινισμένου κτηρίου η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά έπαιζε μουσική ενώ ταυτόχρονα ένα πρωτότυπο video mapping, πάνω στη πρόσοψη του θεάτρου κατέγραφε όλη την ιστορία του επιβλητικού κτηρίου, ξεκινώντας από την δημιουργία του που φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμου μέχρι και σήμερα.
 
Στο εσωτερικό του θεάτρου ξεχώριζε η σκηνή καθώς θεωρείται ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα της εποχής μπαρόκ στην Ευρώπη. Διαθέτει προσκήνιο και χώρο ορχήστρας ενώ οι εξώστες και τα θεωρεία εξελίσσονταν σε τέσσερα επίπεδα. Την αίθουσα φώτιζε ένας τεράστιος πολυέλαιος και τα καθίσματα ήταν από βελούδο. Σε αυτήν την αίθουσα, λοιπόν, ανασύρονταν μνήμες από το μακρινό … χτες. Ένα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ ανέλαβε να παρουσιάσει όλους εκείνους που έδωσαν μια σημαντική πολιτιστική πνοή στον Πειραιά. Σ’ αυτό το θέατρο σημαντικοί σκηνοθέτες όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Γκίκας Μπινιάρης, ο Στέφανος Νικολαϊδης, ο Μιχάλης Κουνελάκης  καθώς και σπουδαίοι ηθοποιοί όπως οι Αιμίλιος Βεάκης, Γιάννης Πρινέας, Ζάχος Θάνος, Αδαμάντιος Λεμός, Απόστολος Αυδής, Δημήτρης Χορν, Μίμης Φωτόπουλος, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, η Κυβέλη, η Ασπασία Παπαθανασίου  και άλλοι πολλοί μοιράστηκαν με το κοινό μεγάλες χαρές αλλά και συγκινήσεις.
 
Όλους αυτούς, διαδέχθηκαν χθες στα εγκαίνια γνωστοί ηθοποιοί της νεότερης γενιάς, όπως οι Γιάννης Μπέζος, Δημήτρης Λιγνάδης, Σταμάτης Φασουλής, Ελένη Κοκκίδου, Τζίνα Φωτεινοπούλου, Θανάσης Αλευράς, Κερασία Σαμαρά και σε εμφάνιση – έκπληξη ο Γιάννης Ζουγανέλης, οι οποίοι συγκίνησαν και καταχειροκροτήθηκαν στην οπτικοακουστική παράσταση του  Φωκά Ευαγγελινού, με τίτλο «Δρόμοι του Πειραιά».  
 
Για όσους δεν ήταν παρών στην χθεσινή εκδήλωση, ο εορτασμός των εγκαινίων θα διαρκέσει άλλες πέντε μέρες, όπου θα λάβουν μέρος μαζί με την παράσταση «Δρόμοι του Πειραιά» και διάφορες δράσεις όπως ξεναγήσεις στο θέατρο, συναυλίες και εκθέσεις φωτογραφίας. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:34