search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:23
MENU CLOSE

Αυτοί είναι οι νέοι φόροι για τα ακίνητα (παραδείγματα)

24.10.2013 05:58
Αυτοί είναι οι νέοι φόροι για τα ακίνητα (παραδείγματα) - Media

Φόρους για όλα τα ακίνητα φέρνει το 2014. Το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ), που θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Τέλος και τον ΦΑΠ, θα προωθηθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου και πάντως πριν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού.

Φόρους για όλα τα ακίνητα φέρνει το 2014. Το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ), που θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Τέλος και τον ΦΑΠ, θα προωθηθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου και πάντως πριν από την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Τα φορολογικά βάρη θα φτάσουν τα 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ για πρώτη φορά επιβαρύνονται και τα αγροτεμάχια.
 
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων έχει στόχο να συγκεντρώσει λιγότερα χρήματα από περισσότερους πολίτες.
«Ο νέος φόρος ακινήτων είναι μεσοσταθμικά μειωμένος κατά 16% σε σχέση με τον προηγούμενο φόρο» τονίζει.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο νέος φόρος θα επιβληθεί το 2014 και είναι χαμηλότερος κατά 16% από τον φόρο που επιβάλλεται σήμερα…
 
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν συνυπολογίζει στην πρόβλεψη αυτή, τη φορολόγηση των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων, που φορολογούνται για πρώτη φορά.
 
Όσοι έχουν κατοικίες μόνο πιθανόν να πληρώσουν λιγότερους φόρους σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς, αντίθετα, εάν κατέχουν ένα οικόπεδο ή ένα αγροτεμάχιο, ο φόρος εκτοξεύεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
 
Ο ΕΝΦΑ, αφού επιβληθεί επί του ακινήτου, στη συνέχεια κατανέμεται μεταξύ των συνιδιοκτητών του κάθε ακινήτου, ανάλογα με τα εμπράγματα δικαιώματά τους.
 
Από €2,3/μ2 έως €17/μ2 θα κυμαίνεται ο βασικός φόρος
 
Όλα τα ακίνητα είναι αντικείμενο φορολογίας, εκτός αυτών που ανήκουν στο στενό δημόσιο τομέα, ενώ προκειμένου για άλλους φορείς του Δημοσίου, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα κ.λπ. είναι όλοι υποκείμενοι στο φόρο για ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν. Εξαίρεση αποτελούν μόνο ακίνητα που είναι δεσμευμένα από το δημόσιο, χωρίς καμία αποζημίωση, ή θα έπρεπε να έχουν αποδεσμευτεί ή αποζημιωθεί για την απαλλοτρίωση τους και το δημόσιο δεν το πράττει.
 
Ειδική πρόνοια έχει ληφθεί για άτομα τα οποία βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία και αδυνατούν να πληρώσουν το φόρο, ιδιαίτερα αν έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά, οπότε υπό προϋποθέσεις απαλλάσσονται ολοσχερώς του φόρου. Τα νομικά πρόσωπα τα οποία αδυνατούν, λόγω των συνθηκών, να αντεπεξέλθουν στη φορολογική τους υποχρέωση, μπορούν να μεταθέσουν χρονικά την πληρωμή του φόρου. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
 
Ενδεικτικά παραδείγματα της νέας επιβάρυνσης σε σχέση με την προηγούμενη, όπως καταγράφονται στον «Τύπο της Πέμπτης».
 
-Διαμέρισμα 80τ.μ. 2ου ορόφου στον Γέρακα 10 ετών με μία πρόσοψη και τιμή ζώνης 1.550 ευρώ/τετραγωνικό: νέος φόρος 379,11 ευρώ, προηγούμενος 469,20 ευρώ
-Διαμέρισμα 80τ.μ. 2ου ορόφου στο Περιστέρι με μια πρόσοψη και τιμή ζώνης 800 ευρώ/τετραγωνικό: νέος φόρος 272 ευρώ, προηγούμενος 299,20 ευρώ
-Διαμέρισμα 70τ.μ. στους Αγίους Αναργύρους 20ετίας με τιμή ζώνης 900ευρώ/τετραγωνικό: νέος φόρος 229,40 ευρώ, προηγούμενος 249,9 ευρώ
-Διαμέρισμα 140τ.μ. 5ου ορόφου στη Γλυφάδα με μία πρόσοψη και τιμή ζώνης 4.400 ευρώ/τετραγωνικό: νέος φόρος 2.344,83 ευρώ, προηγούμενος φόρος: 2.911,90 ευρώ
-Διαμέρισμα 70τ.μ. στην Καλλιθέα με μια πρόσοψη και τιμή ζώνης 1,150 ευρώ/τετραγωνικό: νέος φόρος 237,55 ευρώ, προηγούμενος 312,37 ευρώ
-Διαμέρισμα 160τ.μ. στο Ψυχικό 2ου ορόφου 10 ετών με τρεις προσόψεις και τιμή ζώνης 10.000ευρώ/τετραγωνικό: νέος φόρος 3.254 ευρώ, προηγούμενος 12.902,40 ευρώ.
 
Ειδικά για τους αγρότεςπου πληρώνουν για πρώτη φορά, προκύπτει ένα ελάχιστο κόστος. Το 90% των αγροτεμαχίων βρίσκεται μέσα στις τρεις πρώτες ζώνες, στις οποίες η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 ευρώ ώς 2,25 ευρώ ανά στρέμμα.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται:

  • Το 90% των μη αστικών οικοπέδων βρίσκεται μέσα στις 3 πρώτες ζώνες όπου η τιμή διαμορφώνεται στα 1,5 έως 2,25 ευρώ ανά στρέμμα.
  • Θα υπάρχουν 10 ζώνες
  • Θα προσμετράται και ο συντελεστής τοποθεσίας, αλλά και ο συντελεστής χρήσης (μονοετής καλλιέργεια 1, ελαιώνας 2, πολυετής καλλιέργεια: 2,5)
  • Βοηθητικός χώρος σε αγροτεμάχιο: φόρος 10%
  • Τα μαντριά θα πληρώνουν κανονικό φόρο

 
Άλλα παραδείγματα:
 
1. Αγροτεμάχιο 3,5 στρεμμάτων με μονοετή καλλιέργεια, σε περιοχή του Δήμου Ραφήνας, με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό και απόσταση μεγαλύτερη από 800 μέτρα από τη θάλασσα. Φόρος αγροτεμαχίου: 20,21 ευρώ.
2. Αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων με δενδροκαλλιέργειες στην Παιανία με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό. Εντός του αγροτεμαχίου υπάρχει εξοχική κατοικία 120 τ.μ. Φόρος αγροτεμαχίου: 577,50 ευρώ.
3. Αγροτεμάχιο 2,5 στρεμμάτων με μονοετή καλλιέργεια, σε περιοχή της Μυκόνου, σε απόσταση 200 μέτρων από τη θάλασσα, με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό. Στο αγροτεμάχιο υπάρχει εξοχική κατοικία 150 τ.μ. Φόρος αγροτεμαχίου: 144,37 ευρώ.
 
Οι τρεις βασικές κατηγορίες του ΕΝΦΑ
 
1.Φόρος επί των κτιρίων. Η φορολογία αυτή επιβάλλεται σε όλα τα κτίσματα, με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από το είδος του ιδιοκτήτη. Ο φόρος επιβάλλεται επί της επιφάνειας του κτίσματος ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο βασικός φόρος κυμαίνεται από €2,3/μ2 έως €17/μ2, καθορίζεται από την τρέχουσα τιμή ζώνης του κτίσματος (ορίζονται κατ’ αντιστοιχία 20 φορολογικές ζώνες) και στη συνέχεια διαμορφώνεται αναλόγως των χαρακτηριστικών του κτίσματος (παλαιότητα, όροφος, αριθμός προσόψεων, βοηθητικοί χώροι). Ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τα κτίρια ειδικών χρήσεων (π.χ. βιομηχανικά κτίρια, αγροτικές αποθήκες κ.λπ.), καθώς και για ειδικές συνθήκες, όπως τα ημιτελή κτίσματα.
 
2.Φόρος επί των γηπέδων εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού (οικόπεδα). Ο φόρος επιβάλλεται επί της επιφάνειας του γηπέδου ανά τετραγωνικό μέτρο, αναλόγως της μοναδιαίας αξίας του (ορίζονται κατ’ αντιστοιχία 25 φορολογικές ζώνες) και κυμαίνεται από €0,02/μ2 έως €30/μ2. Η μοναδιαία αξία του γηπέδου προκύπτει από τη συνολική αξία του γηπέδου (η οποία καθορίζεται από χαρακτηριστικά του γηπέδου, τα οποία χρησιμοποιούνται και σήμερα), που διαιρείται με τη συνολική επιφάνεια.
Εφ’ όσον στα οικόπεδα βρίσκεται κτίσμα, τότε φορολογείται η επιφάνεια που υπολείπεται από τη χρήση του συντελεστή αξιοποίησης του οικοπέδου. Στην περίπτωση αυτή, επίσης, στο μέρος του οικοπέδου που φορολογείται, ο φόρος μειώνεται κατά 25%. Ειδική μεταχείριση προβλέπεται για τα οικόπεδα που η χρήση τους είναι περιοριστικά καθορισμένη, όπως αεροδρόμια ή Βιομηχανικές Ζώνες, και αποτελούν πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπως τα εδαφοτεμάχια έδρασης πυλώνων ή λωρίδες γης για σιδηροτροχιές.
 
3.Φόρος επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού (αγροτεμάχια). Ο βασικός φόρος ανέρχεται σε 0,15 λεπτά του Ευρώ/μ2 (€1,5/στρέμμα) και στη συνέχεια διαμορφώνεται αναλόγως της Αρχικής Βασικής Αξίας του (η οποία περικλείει τα βασικά χαρακτηριστικά της γεωγραφικής θέσης του γηπέδου), καθώς και μία σειρά άλλων παραγόντων, όπως το είδος χρήσης του γηπέδου, η απόστασή του από τη θάλασσα και η πρόσοψη στο οδικό δίκτυο.
 
Η ύπαρξη κατοικίας εντός του γηπέδου, η οποία δεν είναι μοναδική για την οικογένεια, υποδηλώνει διαφορετική χρήση του γηπέδου και, ως εκ τούτου η φορολογική επιβάρυνση του γηπέδου αυξάνεται. Ειδική πρόνοια έχει ληφθεί για την μη υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση των μεγάλων αγροτικών καλλιεργειών πάνω από τα 130 στρέμματα.
 
Επίσης, ειδική μεταχείριση προβλέπεται για τα οικόπεδα που η χρήση τους είναι περιοριστικά καθορισμένη, όπως αεροδρόμια ή Βιομηχανικές Ζώνες, και αποτελούν πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπως τα εδαφοτεμάχια έδρασης πυλώνων ή λωρίδες γης για σιδηροτροχιές.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10