search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:35
MENU CLOSE

«Νοικάρηδες» στο σπίτι μας

24.10.2013 21:00
«Νοικάρηδες» στο σπίτι μας - Media

Αναδείχθηκαν», λέει το ΤΑΙΠΕΔ, οι πλειοδότες για 28 ακίνητα του Δημοσίου και «με αυτή τη συναλλαγή ο στόχος του προγράμματος για το 2013 επιτυγχάνεται». 


Αναδείχθηκαν», λέει το ΤΑΙΠΕΔ, οι πλειοδότες για 28 ακίνητα του Δημοσίου και «με αυτή τη συναλλαγή ο στόχος του προγράμματος για το 2013 επιτυγχάνεται». Πουλήθηκαν, δηλαδή, σε απλά ελληνικά και ένα ακόμα success story καταγράφηκε στον κατάλογο των επιτυχιών της κυβέρνησης. Ποια ακριβώς είναι η επιτυχία; Το Δημόσιο θα πληρώνει ενοίκιο για να τα χρησιμοποιεί για τα επόμενα 20 χρόνια. Για το ύψος των ενοικίων απευθυνθήκαμε στο ΤΑΙΠΕΔ και μας απάντησε ότι και για τα 28 κτήρια το Δημόσιο θα καταβάλει συνολικά ως ενοίκιο 26 εκατ. ετησίως. Το ακριβές για κάθε κτήριο χωριστά θα είναι αντικείμενο διμερών συμφωνιών.

Ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται και το κτήριο της οδού Μπουμπουλίνας, το οποίο στεγάζει το υπουργείο Πολιτισμού. Αγοραστής και νέος ιδιοκτήτης είναι η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας «Πανγαία». Ποιο είναι το αντίτιμο για το συγκεκριμένο κτήριο δεν γνωρίζουμε, διότι ξεπουλήθηκε «πακέτο» μαζί με άλλα δεκατρία του «χαρτοφυλακίου Α» του ΤΑΙΠΕΔ αντί 115, 5 εκατ. ευρώ.
Πού συνίσταται λοιπόν η επιτυχία; Κατ’ αρχήν στο γεγονός ότι μέχρι χθες οι υπουργοί που πέρασαν από τον Πολιτισμό διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους για τα 3,5 εκατ. ευρώ που πληρώνει ετησίως το Δημόσιο για να στεγάζονται οι διάσπαρτες σε 17 κτήρια υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Ε, τώρα θα πληρώνει ένα ακόμα ενοίκιο! Αυτό που προέχει είναι να ικανοποιηθούν οι ιδιώτες που εποφθαλμιούν κτήρια – φιλέτα – και το κτήριο της οδού Μπουμπουλίνας είναι τέτοιο. Μήπως, όμως, πρόκειται το υπουργείο Πολιτισμού να μεταστεγαστεί στο κτήριο Τσαούσογλου στην Πειραιώς 260; Τέσσερις υπουργοί μέχρι τώρα το έχουν εξαγγείλει. Και ιδού η άλλη τεράστια επιτυχία. Το κτήριο Τσαούσογλου πρέπει το ΥΠΠΟ να το αγοράσει από την Εθνική Τράπεζα, η οποία αγόρασε το κτήριο της οδού Μπουμπουλίνας!
Στο μεταξύ έχει επιμελώς κρατηθεί στη σκιά της ενημέρωσης, αν και είναι γνωστό, πως το εν λόγω κτήριο είναι χαρακτηρισμένο μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς. Μνημείο, όχι μόνο αρχιτεκτονικής ως υπόδειγμα πρώιμου μοντερνισμού (χτίστηκε το 1932) και πειραματικής υλοποίησης της ιδέας της πολυκατοικίας, αλλά και μνημείο συνδεδεμένο με τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Ο πρώτος του ιδιοκτήτης, ο γιατρός Κ. Λογοθετόπουλος, συνέδεσε το όνομά του με τις δωσιλογικές κατοχικές κυβερνήσεις. Το 1950 στεγάζει την ΚΥΠ. Εκεί εξυφαίνεται πιθανότατα η σκευωρία κατά του Νίκου Μπελογιάννη, αλλά και η δολοφονία του Λαμπράκη. Στη δικτατορία ακούγονται οι κραυγές των κρατουμένων στην Μπουμπουλίνας 18, έδρα της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας. Εκεί που ο Αντρέας Λεντάκης και ο Μίκης Θεοδωράκης επικοινωνούν με χτυπήματα στον τοίχο.
Το 1980 περιέρχεται στην ιδιοκτησία του ΚΚΕ και το 1992 πωλείται στο Δημόσιο για να στεγαστεί το υπουργείο Πολιτισμού.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:35