search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:18
MENU CLOSE

Η θεία Χούλια και ο γραφιάς

24.10.2013 21:00
Η θεία Χούλια και ο γραφιάς - Media

Ένας νεαρός συγγραφέας ερωτεύεται τη θεία του στο Περού της δεκαετίας του ’50. 

Μάριο Βάργκας Λιόσα
Μετάφραση:
Μαργαρίτα Μπονάτσου
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελ.: 410

Ένας νεαρός συγγραφέας ερωτεύεται τη θεία του στο Περού της δεκαετίας του ’50. Ο ερωτευμένος νεαρός δεν είναι πάνω από δεκαοκτώ χρόνων, ενώ η θεία, που διανύει το τριακοστό δεύτερο έτος της ηλικίας της, πληροί όλες εκείνες τις (ελκυστικές) προϋποθέσεις που μπορούν να κάνουν έναν έφηβο να χάσει τα μυαλά του παραζαλισμένος από έναν ακαταμάχητο σεξουαλισμό που τον περνά για μεγάλο έρωτα.
Ο Λιόσα δεν μοιάζει να ανησυχεί ιδιαίτερα για τη βαρύτητα της ιστορίας του, μια και αβίαστα την αφήνει να κινείται στα όρια της σαπουνόπερας. Αν και αυτοβιογραφείται, αφού το βασικό υλικό τού μυθιστορήματος το αντλεί από τον πρώτο του γάμο, ο συγγραφέας επιλέγει συνειδητά να παραμείνουν όλα στην επιφάνεια – παρά τη δυναμική και τη βαρύτητα των γεγονότων.
Έτσι έχουμε μιαν αφήγηση που ουσιαστικά εκτυλίσσεται παράλληλα με τα ραδιοφωνικά ρομάντζα, τα οποία συνδέονται μέσα από την εξέλιξη με την ιστορία του ιδιότυπου αυτού ζευγαριού. Παράλληλα, ο συγγραφέας δεν παραλείπει να ξηλώσει όλη εκείνη τη ρομαντική φιλολογία που πασχίζει να σχετίσει το τυφλό ερωτικό πάθος (στα όρια της μανίας) με ό,τι κολακευόμαστε να βαφτίζουμε ως μεγάλο έρωτα, σα να επιδιώκουμε να προσδώσουμε στην πραγματικότητα μια φαντασιακή νότα μετατρέποντας την καθημερινότητά μας σε σαπουνόπερα και επιτρέποντάς μας να νιώθουμε θεατές της δικής μας ιστορίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15