03/06/2020 20:06:06

Η ιστορική «Αλκυονίδα» ανοίγει ξανά

Η ιστορική «Αλκυονίδα» ανοίγει ξανά - Media

Στο νούμερο 42 της οδού  Ιουλιανού, σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου, η «Αλκυονίδα», ένας από τους ιστορικούς κινηματογράφους της Αθήνας, ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί το κοινό με επιλεγμένες κινηματογραφικές και καλλιτεχνικές προτάσεις.
Ήταν άνοιξη του ’69, όταν ο πολιτικός μηχανικός Βαγγέλης Σιδέρης πήρε την απόφαση να λειτουργήσει ως κινηματογράφο το ιδιόκτητο υπόγειο της μεσοαστικής πολυκατοικίας, κοντά στην πλατεία Βικτωρίας. Την επιλογή του προγράμματος την έκανε ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου της εποχής Χρίστος Χριστοδούλου, ο οποίος αποφάσισε να προβάλλει ευρωπαϊκές ταινίες. Σύντομα το αθηναϊκό κοινό θα γνωρίσει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και θα δει για πρώτη φορά τις ταινίες του Αϊζενστάιν, του Μίκλος Γιάντσο, του Οσίμα, του Ροσελίνι, του Παζολίνι. Το 1971, η «Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου προβάλλεται κατ’ αποκλειστικότητα στην «Αλκυονίδα» και το κοινό σχηματίζει ουρές από την πρώτη εβδομάδα. Μέχρι και την πτώση της δικτατορίας, η «Αλκυονίδα» μετατρέπεται σε ναό τέχνης και διαμαρτυρίας αφού η προβολή ταινιών όπως «Μέρες του ’36» του Αγγελόπουλου, «Κρανίου Τόπος» του Αριστόπουλου, «Βαρθολομαίος» του Μανουσάκη δυναμιτίζουν το αντιφασιστικό κλίμα της εποχής.
Μέσα σε δύσκολους καιρούς η ιστορική «Αλκυονίδα», που θα εγκαινιαστεί τον Δεκέμβριο, θα αποτελέσει τον πυρήνα ενός πολυχώρου πολιτισμού: πρόγραμμα 365 μέρες, πολλαπλές κινηματογραφικές προβολές ανά εβδομάδα, πρωτοπόρες θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές, θεματικά αφιερώματα σε σπουδαίους δημιουργούς και κινηματογραφικές προτάσεις και από άλλους πολιτισμούς. Το κλασικότερο για δεκαετίες στέκι των σινεφίλ, το οποίο ανέλαβε η εταιρεία διανομής New Star, θα συνεχίσει να στηρίζει κλασικούς δημιουργούς, κοιτάζοντας προς το μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.