search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:11
MENU CLOSE

«Διακυβέρνηση και καινοτομία, μοχλός αειφόρου ανάπτυξης»

25.10.2013 14:42
«Διακυβέρνηση και καινοτομία, μοχλός αειφόρου ανάπτυξης» - Media

Ο εντοπισμός και η εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών στη διαχείριση των φυσικών πόρων, που θα προσφέρουν οφέλη στους πολίτες, βρέθηκε στο επίκεντρο διεθνούς ημερίδας με θέμα «Διακυβέρνηση και καινοτομία. Μοχλός αειφόρου ανάπτυξης, διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων», που διοργανώθηκε από το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος.

 
Ο εντοπισμός και η εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών στη διαχείριση των φυσικών πόρων, που θα προσφέρουν οφέλη στους πολίτες, βρέθηκε στο επίκεντρο διεθνούς ημερίδας με θέμα «Διακυβέρνηση και καινοτομία. Μοχλός αειφόρου ανάπτυξης, διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων», που διοργανώθηκε από το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος (ΔΚΠ) με τη συμμετοχή επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φορέων και εκπροσώπων εταιρειών.
 
Στην Ημερίδα συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο, όπου κατέθεσαν πρωτοποριακές ιδέες και προτάσσεις , αλλά και χρήσιμη εμπειρία  για καινοτόμες δράσεις που σε συνδυασμό με την συνεργασία της Δημόσιας  Διοίκησης  μπορεί να σχηματιστεί ένας ισχυρός πόλος για την  επίλυση προβλημάτων των πολιτών.  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές κομμάτων, μέλη της Τοπικής και περιφερειακής Αυτοδιοίκησης  και εκπρόσωποι φορέων.
 
Το μήνυμα που πέρασε προς κάθε κατεύθυνση  από την Ημερίδα συνοψίζεται στο τρίπτυχο, Καινοτομία – Διακυβέρνηση και διαχείριση των δεδομένων για ένα καλύτερο περιβάλλον για μια καλύτερη οικονομία  προς όφελος των κοινωνιών. 
 
Αυτός, υπήρξε και ο κοινός τόπος του συνόλου των ομιλητών που έλαβαν τον λόγο. Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε με ομιλία του, ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία που έχει η συνεργασία των αρμοδίων φορέων, επιστημόνων και κυβερνήσεων, ώστε να επιτευχθεί, όπως είπε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο ίδιος, πάντως που γνωρίζει πολύ καλά πως λειτουργεί η Δημόσια Διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση, δήλωσε πως θα  βρεθεί δίπλα και αρωγός  στις προσπάθειες που καταβάλλει το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος για να εντάξει, μεταξύ άλλων, στο μηχανισμό λήψης των αποφάσεων την αξιοποίηση των δεδομένων που καταγράφονται σε πολλά  επίπεδα.
 
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Τσαυτάρης ανέφερε από την πλευρά του, ότι ο πρωτογενής αγροτικός τομέας  μπορεί να βοηθηθεί τα μέγιστα από την  καινοτομία και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για νέους αγρότες και πως μπορούν να αντλήσουν στοιχεία για να βελτιώσουν και να προστατεύσουν την παραγωγή του, αλλά και το προϊόν
 τους.
 
Από την πλευρά του , ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος, κάλεσε τους υπευθύνους του Διαβαλκανικού Κέντρου, αλλά και τους παράγοντες που συμβάλουν στην προσπάθεια, να συνεχίσουν το έργο τους, και θα βρουν δίπλα τους όλους τους παράγοντες της Δημόσιας Διοίκησης.  
 
Ο γραμματέας της  ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης,, ανέφερε χαρακτηριστικά «τα οικονομικά προβλήματα έπληξαν την οικολογική συνείδηση έθεσαν σε δεύτερη μοίρα τα περιβαλλοντικά ζητήματα»,  για να προσθέσει με νόημα «η εισαγωγή καινοτόμων εργαλείων σχεδιασμού και διαχείρισης των φυσικών πόρων»  μπορεί πρέπει να γίνει άμεσα ήταν η επισήμανση του κ. Ανδρουλάκη.
 
Ο πρόεδρος του Διαβαλκανικού κέντρου και Γενικός Γραμματέας της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας –Θράκης Αθανάσιος Καρούντζος, στην ομιλία του τόνισε με έμφαση πως  πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η συνεργασία πολιτών, Δημόσιας Διοίκησης και Ιδιωτών για να παραχθεί ένα ωφέλιμο αποτέλεσμα. Θα πρέπει όπως είπε να «παντρευτούν»,η καινοτομία και η διακυβέρνηση,  ώστε  το παραγόμενο αποτέλεσμα να είναι η απάντηση στην λύση του προβλήματος. Ανέφερε ακόμη, πως «η χώρα  βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική θέση» και θα πρέπει το κράτος να αναζητήσει τους επιστήμονες και τις δημιουργικές δυνάμεις για να τις εντάξει στην προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας.  
 
Η ομιλία –παρέμβαση με θέμα «στην υπηρεσία του επιχειρείν και των πολιτών», του καθηγητή του Α.Π.Θ., και επιστημονικού υπευθύνου του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος Γ. Ζαλίδη, ήταν αυτή που έδωσε στην Ημερίδα το επιστημονικό υλικό για να πραγματοποιηθεί μια ενδιαφέρουσα και επιστημονικά άρτια συζήτηση για θέματα που αφορούν την καινοτομία και την διαχείριση των δεδομένων και των στοιχείων.  Ο κ. Ζαλίδης  παρουσίασε με χαρακτηριστικό τρόπο την 6χρονη πορεία του Διαβαλκανικού τους στόχους αλλά και τις προτεραιότητες  του φορέα και υπογράμμισε με έμφαση  πως «το όραμα που είχε ο ίδιος και άλλοι συνάδελφοι του έλαβε σάρκα και οστά», δημιουργώντας έναν νέο πυλώνα  στην  περιοχή, δίνοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα να συνεργάζεται και να συμμετάσχει σε παγκόσμιους οργανισμούς. Ο κ. Ζαλίδης περιέγραψε με την απεικόνιση ενός ισοσκελούς τριγώνου  την συνέργια πολιτών, Δημόσιας Διοίκησης και ιδιωτικού τομέα, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να παραχθεί ένα ικανοποιητικό και χρήσιμο αποτέλεσμα που θα φθάνει στον τελικό δικαιούχο δηλαδή, όπως υπογράμμισε, τον τελικό χρήστη.
 
Στην Ημερίδα παρεμβάσεις έκαναν  πολλοί εκπρόσωποι υπουργείων και φορέων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Νεολαίας και δια Βίου Μάθησης Π. Μανούρης επεσήμανε τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται στον τομέα της παιδείας  από την γνώση , την επιστήμη και  την διάχυση των αποτελεσμάτων στην κοινωνία.
 
Από την  Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας παρέμβαση έκανε  ΓΓ Χ. Βασιλάκος. Από την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών, παρέμβαση έκανε ο Α. Γαυρίλης, ενώ το θέμα της  ψηφιακής ανάπτυξης και καινοτομίας ανέπτυξε  η κα Ι. Σαμπράκου, αντιπρόεδρος της Ένωσης Μηχανικών και διευθύντρια του γενικού γραμματέα των Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. 
 
Ο  Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης  κ. Γ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην σημασία που έχει ο ρόλος των  ΜΜΕ. Από την ΔΗΜΑΡ ο ΑΘ. Θεοχαρόπουλος  μίλησε για την ανάγκη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που περιλαμβάνει πρωτίστως και  την καινοτομία. Για την σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μίλησε ο  Ν . Φιλίππου από τον ΣΕΒ Βορείου Ελλάδος και Κρήτης.  Σημαντική ήταν και η παρουσία των στελεχών της αποκεντρωμένης περιφέρειας τόσο από την Δυτική όσο και από την Βόρεια Ελλάδα , αλλά και από το Αιγαίο. Το θέμα της μεταφοράς καινοτομίας και τεχνογνωσίας στους ΟΤΑ ανέπτυξε ο δήμαρχος Λήμνου Α. Χατζηδιαμαντής.
 
 Η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης διοίκησης του Αιγαίου Χ. Καλογήρου ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών  και επεσήμανε πως είναι αναγκαίο όσο ποτέ να εξευρεθούν λύσεις μέσα από καινοτόμες προτάσεις. Ιδιαίτερα, όπως τόνισε, τα νησιά του Αιγαίου έχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης αρκεί να «σεβαστούμε το περιβάλλον και να υπάρξει πολιτική βούληση», που όπως είπε υπάρχει από την παρούσα κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν  τα θέματα όπου αφορούν την διαχείριση και την προστασία των φυσικών πόρων.
 
Σημαντικά στοιχεία και προτάσεις κατέθεσαν και οι ομιλητές που συμμετείχαν από διεθνείς οργανισμούς, όπως της κας Rayan Barbara γενικής γραμματέας  συστημάτων Γεωεοπισκόπησης, του GEO, η οποία ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες και στοιχεία από ολόκληρο τον κόσμο τα οποία και πρέπει να αξιοποιηθούν από τους ειδικούς. Ο Crisman Thomas καθηγητής του πανεπιστημίου της   Florida μετέφερε την πλούσια εμπειρία του από τον εντοπισμό περιβαλλοντικών θεμάτων και πως αυτά διαχειρίζονται. Για τις νέες δορυφορικές αποστολές μίλησε ο καθηγητής Kuntz steffen, o Comatina Dejan  γραμματέας International  sava River Basim Commision για την διαχείριση των διασυνοριακών υδάτινων πόρων .     
 
   

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:10